Paramedikai nebuvo pakankamai vertinami: nuo šiol atliks svarbią funkciją

  • Teksto dydis:

Seimas apsisprendė dėl naujų ir papildomų funkcijų ir skubiosios medicinos pagalbos paramedikams. Specialistams suteikiama teisė nustatyti asmens mirties faktą, praneša LNK.

Iki šiol jie to padaryti negalėjo, tad pasitaikydavo absurdiškų situacijų, kai radę jau mirusį žmogų, viena po kitos į vietą vykdavo kelios greitosios komandos.

Didžiosios metų šventės – darbymetis tarnyboms ir greitajai medicinos pagalbai. Vieni sunegaluoja staiga, o kur dar įvairiausi konfliktai.

„Aišku, grįžta migrantai švęsti, jie atneša nuotykių visoms spec. tarnyboms“, – sakė greitosios pagalbos darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Jolanta Keburienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Paramedikai dažnai patys pirmieji reaguoja į skubios medicinos pagalbos atvejus. Darbas įtemptas ir atsakingas. Specialistai turi daug kompetencijų ir, valdžios manymu, gali dar daugiau nei įstatymas leido.

„Paramedikai iki šiol nebuvo pakankamai vertinami. Gajus stereotipas, kad jie – kaip vairuotojai. Bet ne, jie yra išklausę spec. programą“, – tikino Seimo narė (TS-LKD) Jurgita Sejonienė.

„Ir transportuoja, ir gaivina, naudoja medikamentus, tik ne sąrašą pilną, bet jie yra pilnateisiai komandos nariai“, – teigė J. Keburienė.

Komandos nariai pilnateisiai, bet paramedikai negalėjo atlikti vienos svarbios funkcijos – nustatyti asmens mirties fakto ir to dokumentuoti.

Bereikalingai apkraunama sistema.

„Žmogaus mirties ir kritinių būklių įstatymas neleido jiems to atlikti“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Viktorija Buzytė.

Seimas nubalsavo ir apsisprendė – tokia funkcija paramedikams bus suteikiama.

„Dabar, iki šio įstatymo įsigaliojimo, jeigu brigada sudaryta tik iš paramedikų, jie turi kviesti kitą GMP su gydytoju ar slaugytoju, nes patys fakto negali nustatyti, t. y. bereikalingai apkraunama sistema“, – aiškino J. Sejonienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To To kaunietis

To To kaunietis portretas
Skiriu, nes esu ir tuom ir tuom.

parapsichologas

parapsichologas portretas
tai jei paramedikai gali dirbt medicinoj, tai ir parapsichologai turetu teise dirbt ir gydyt vietoj psichologu, astrologai turetu teise dirbt vietoj astronomu, alchemikai vietoj chemiku

To kaunietis

To kaunietis portretas
Neskiri slaugytojo nuo paramediko kaimo jeperte
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių