Patyčių objektas gali tapti patraukliu bruožu

Visuomenė yra susikūrusi grožio etaloną. Jo neatitinkantys veido bruožai gali būti koreguojami. Tai skausminga, brangi, bet efektyvi plastikos chirurgų paslauga.

Bėdos prasideda mokykloje

"Atlėpausis", – drėbtelėjo mergaitė bendraklasiui, kai šis bandė pakviesti ją į piceriją. Ar dar kas nors labiau gali įžeisti paauglį? Juk vaikinas nekaltas, kad jo ausys didelės ir atsikišusios.

"Mes tokius savo pacientus vadiname ausiukais", – apie plastinėms ausų opercijoms pasiryžusius žmones švelniai kalba "Northway" medicinos centro plastikos chirurgas Arūnas Jankauskas. Jis žino, kad žmonės išgyvena dėl šio kosmetinio defekto, juolab jei jis nepašalinamas vaikystėje. Tėvams savi vaikai visuomet gražūs, patys gražiausi, ir ne visi įžvelgia, kad problemų gali kilti ateityje.

Kliuvo už apykaklės

Šešiolikmetė Ieva Petrauskaitė drąsiai ryžosi plastinei ausų operacijai, vos tik jai tėvai pažadėjo duoti pusantro tūkstančio litų. Maždaug tiek kainuoja ši grožio procedūra.

Atlėpusios ausys nėra liga. Jos nekenkia klausai, neskauda, tik atrodo neįprastai. Ievos ausys išlįsdavo net per vešlius ilgus plaukus. Ji norėdavo susipinti kasas, susisukti kuodelį, bet negalėjo to sau leisti, nes ausys dar labiau išryškėdavo. Dėl to mergina labai išgyveno. Būnant tokio amžiaus ypač padidėja poreikis būti gražiam.

Dvidešimtmetė Neringa Radvilaitė po plastinės ausų operacijos prisipirko dar daugiau auskarų. Ji puikiai atsimena pirmuosius: kai mama ją nuvedė pradurti ausų, gydytoja nesugebėjo nuslėpti nuostabos.

"Tada pirmą kartą supratau, kad mano ausys negražios, atlėpusios", – prisimena Neringa. Tuomet jai buvo septyneri.

Negana suaugusiųjų nuostabos ir draugų patyčių, Neringai ausys kliūdavo už megztukų apykaklės, galvos apdangalų. Dabar, praėjus metams po operacijos, mergina jaučiasi puikiai. Nieko neskauda ir jaučiasi graži. Tai, kad po korekcijos porą savaičių ausys buvo patinusios ir pamėlusios, ji laiko menkniekiu. N.Radvilaitės pavyzdžiu pasekė dar dvi mergaitės: bendraklasė ir kaimynė.

Ne anksčiau penkerių

Tai, kad ausys atsikišusios, paaiškėja kūdikiui gimus. Vaikui augant, jos didėja.

"Penkerių šešerių metų vaiko ausys tampa beveik tokios kaip suaugusio žmogaus. Penkiamečius jau galime operuoti. Jei deformacija ryški, tikslinga operuoti, kol vaikas pradės lankyti mokyklą. Taip išvengiama psichologinių traumų, nes bendraamžiai dažnai būna negailestingi nors kiek kitaip atrodantiems", – aiškina gydytojas A.Jankauskas.

Ausų formą ir dydį paveldime iš savo tėvų ir senelių. Tai lemia genai. Dažniausiai pasitaikanti atlėpusios ausies priežastis – neišsivystęs ar netaisyklingos formos priešvijoklis (ausies bangelė). Šeštą nėštumo mėnesį ausies vijoklis (užlenktas ausies kraštas) auga greičiau nei kiti ausų elementai, priešvijoklis susiformuoja netaisyklingai ir ausis atlėpsta.

"Pasitaiko pacientų, kuriems, be atlėpusių ausų, būna ir kitų patologijų. Pavyzdžiui, neišsivystęs išorinis landos kanalas ar kaušelis, ne visi vingiai susiformavę", – pakomentavo Kauno medicinos universiteto Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos gydytoja Inga Katutienė.

Aptaria prieš veidrodį

Mažiems, iki penkerių metų, vaikams koreguoti ausies kaušelį vien dėl estetikos, kai nėra kitų indikacijų, nepatartina, nes vis dėlto tai yra chirurginė procedūra. Ji atliekama taikant bendrinę nejautrą arba vyresnio amžiaus žmonėms nuskausminus tik operuojamąją vietą. Operacija tęsiasi maždaug pusantros valandos. Tai – preciziška procedūra: ausis išlankstoma, suformuojama taip, kad patiktų pacientui.

"Gali tekti išpjauti kremzlę, nors ausis – ne plastilininė, naujos nenulipinsi", – sako plastikos chirurgas A.Jankauskas ir perspėja pildantis tik realius pacientų pageidavimus.

Jis pasakoja, kad pasisodina pacientą prieš veidrodį ir aiškinasi, kaip žmogus save įsivaizduoja po operacijos, kokių pageidavimų turi, ar įmanoma juos patenkinti.

Apmoka ligonių kasos

Vasara – atostogų metas, kai atsiranda laiko pasirūpinti savimi. Pastaruoju metu plastinės chirurgijos klinikose padaugėjo pacientų. Tai moksleiviai, studentai, atostogaujantys užsienio lietuviai.

Savo pacientus plastikos chirurgai pagal amžių skirsto į tris grupes: 5–6, 12–16 metų ir suaugusiuosius. Vaikus pas gydytojus atveda tėvai, paauglystėje – padidėjęs savikritiškumas ir grožio poreikis, suaugusieji jau būna susitaupę pinigų išsivaduoti iš ilgai kankinusios problemos.


Procedūra

Norint pritraukti atlėpusią ausį išpjaunamas ruoželis jos odos, kremzlė suminkštinama ir susiuvama specialiomis siūlėmis.


Pasekmės

Operuotos ausys kelis mėnesius gali būti šiek tiek patinusios, sutrikęs jų jautrumas. Padidėjęs jautrumas šalčiui verčia nešioti kepurę šaltuoju metų laiku. Kontaktinio sporto reikia vengti 1–2 mėnesius. Maudytis jūroje galima praėjus 2–3 savaitėms po operacijos. Tiek pat laiko nepatartina degintis saulėje nepridengtomis ausimis. Operacinis pjūvis – už ausies, todėl pašalinus siūlus lieka tik švelnus randas, kuris po 4–6 mėnesių pasidaro beveik nepastebimas.


Galimos komplikacijos

Pirmąsias dvi paras po operacijos galimas kraujavimas. Tai pasitaiko 3–5 proc. pacientų. Labai retais atvejais operuota ausis vėl iš dalies atlėpsta ar išryškėja kremzles fiksuojančių siūlų mazgai. Šiais atvejais atiekama pakartotinė operacija.


Mitai

Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad vaikui atlėpusios ausys priglus savaime, jeigu nakčiai jo galvą stangriai apvyniosime skarele, nėra teisinga.

Ausies fiksavimas pleistrais ir nuolatinis kepurytės dėvėjimas ankstyvoje vaikystėje deformacijos nepašalina.

Ausies klijavimas nieko nepadės, atvirkščiai, gali sukelti odos uždegimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių