Vaistas tapo narkotiku: pirmą kartą išgėręs pajutau euforiją

  • Teksto dydis:

Legalus būdas svaigintis ir patirti euforiją? Specialistai sunerimę – šalyje daugėja atvejų, kai epilepsijai ar nerimo sutrikimui skiriamas vaistas naudojamas ne pagal paskirtį, praneša LNK.

Belgijoje gyvenantis 23 m. vaikinas pasakojo, kad siekdamas įveikti depresiją, pradėjo vartoti vaistą „Lyrica“. Jį įsigijo Briuselio juodojoje rinkoje.

„Pirmą kartą išgėręs vaistų pajutau euforiją, vėl atsirado noras ką nors daryti“, – teigė vaikinas.

Anot jo, toks vaistų poveikis trunka vos porą valandų, tačiau yra ir kita medalio pusė.

„Vėliau jautiesi mieguistas, nors užmiegi kaip kūdikis, prabudęs vėl jauti depresiją“, – sakė pašnekovas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Vaistas skiriamas nuo lėtinio skausmo, sergantiems diabetu, taip pat skiriamas sergant epilepsija ar kamuojant ilgalaikiams nerimo sutrikimams. Tačiau belgai sunerimę ir praneša, kad vaistas vis dažniau naudojamas ne gydymui, o svaiginimuisi. Vaistų įmanoma įsigyti ir gatvėje, juos naudojant maišomi ir įvairių medžiagų kokteiliai.

„Visur yra narkotikų, kai turi šiek tiek pinigų. Pigiausi narkotikai – legalūs. Jų randi vaistinėse“, – kalbėjo moteris.

„Europoje vaistas „Lyrica“ kainuoja pigiau nei kokainas, todėl jis ir vartojamas“, – sakė socialinis darbuotojas.

Vaistininkai kalba ir apie receptų klastojimą.

„Jei kyla bent menkiausių abejonių, kreipiamės į gydytoją“, – teigė vaistininkė.

Deja, bet Lietuvoje specialistai taip pat kalba apie piktnaudžiavimo atvejus.

„Tai gali būti įvardinta kaip problema, jei tai nekontroliuojamas, be gydytojo paskyrimo vartojimas“, – sakė priklausomybės ligų centro skyriaus vedėjas Artūras Barkus.

Apie problemą kalba ne tik priklausomybės ligų centras. Viena didžiausių sostinės ligoninių pateikia pribloškiančią situaciją, kai dešimties tablečių per dieną nebeužtenka.

„Pastaraisiais metais daugėja pacientų, kurie kreipiasi dėl priklausomybės. Kas porą savaičių atsigula pacientai su labai sunkiomis priklausomybėmis“, – teigė RVUL gydytoja toksikologė Gabija Laubner-Sakalauskienė.

Vaistų sukeltas svaigulys ir euforija greitai dingsta, o tapus priklausomiems, išsivaduoti vieniems sudėtinga.

„Kreipiasi žmonės iki 40-50 m., bet turėjome atvejų ir su 20-mečiais jaunuoliais. Teko girdėti, kad yra ir paauglių“, – sakė A. Barkus.

Kainuoja pigiau nei kokainas, todėl jis ir vartojamas.

Sutapimas ar ne, tačiau specialistai kalba, kad priklausančių ir besisvaiginančių pacientų pagausėjo po to, kai prieš kelis metus buvo įvestas sugriežtinimas kitiems vaistams.

Jei receptas paprastas ar dar blogiau, netikras, žmogus gali keliauti nuo vienos vaistinės prie kitos, prisipirkti vaistų, kiek širdis geidžia.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba kalba, kaip augo visų vaistų su pregabalinu skaičiai.

„2018 m. šių vaistų buvo parduota 77 tūkst. pakuočių, 2020 m. šis kiekis siekė beveik 115 tūkst. pakuočių, o pernai – 142 tūkst. pakuočių“, – teigė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos atstovė Aistė Tautvydienė.

Nuo rugpjūčio 1 d. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nusprendė prie pregabalino išrašymo įvesti sugriežtintą tvarką. Nuo šiol – tik elektroninis receptas.

„Tokie receptai specialūs, jie turi technologines apsaugos priemones“, – kalbėjo SAM farmacijos politikos departamento skyriaus patarėja Asta Zlatkienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

,,Laisvės " partijos rinkėjai JUMS PAVYKO?????

,,Laisvės " partijos rinkėjai JUMS PAVYKO????? portretas
Bet gi tai PURVO išlaisvėjusios partijos programos eiga . Nors viena partija dirba savo išskirtiniams rinkėjams , kiek suprantu...

>>> Briedas>>>>

>>> Briedas>>>> portretas
>>>Briedas>>> dažnai susiduriu su ta problema ... dalinuosi savo patirtimi . 1 išskaidau į kelis komentarus . 2 Pagalvoju ,kas ENTELEKTUI nepatiko. 3 Truputi pertvarkau, bet prasmė ta pati.... NAUDA-- VALIOS UGDYMAS . Palaukti neverta ,tokio stebuklo nebus.... Nebus paskelbtas .

to > Briedas

to > Briedas portretas
gerb. kolega - sveikinu susipažinus su ,, dirbtiniu Entelektu '' !
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių