Riebi žuvis stiprina atmintį

Valgydami tuną ar kitą riebią žuvį žmonės gali apsisaugoti nuo atminties silpnėjimo ir sumažinti insulto riziką, teigia suomių mokslininkai.

Pasak tyrimą atlikusių Kuopio universiteto mokslininkų, svarbu valgyti virtą ar ant grotelių - tačiau ne riebaluose - keptą žuvį, kurioje gausu omega-3 riebiųjų rūgščių.

Omega-3 riebiųjų rūgščių yra lašišoje, skumbrėje, silkėje, sardinėse ir kituose maisto produktuose, pavyzdžiui, graikiniuose riešutuose.

Mokslininkų tyrime dalyvavo apie 3,6 tūkst. 65 ir vyresnio amžiaus žmonių, kurių smegenys kas penkerius metus buvo tiriamos ieškant pakitimų, sukeliančių atminties netekimą, senatvinę silpnaprotystę ar insultą.

Buvo nustatyta, kad tų vyrų ir moterų, kurie tris kartus ar dažniau per savaitę valgė omega-3 riebiųjų rūgščių turinčios žuvies, smegenyse buvo beveik 26 proc. mažesnė tikimybė išsivystyti tokiems pakitimams, o valgiusiųjų riebią žuvį vieną kartą per savaitę - 13 proc. mažesnė rizika palyginti su tais, kurie jos nevalgė.

Mokslininkų teigimu, riebaluose kepta žuvis nėra tokia naudinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių