Studentų bendrabučiuose – kaip įkalinimo įstaigoje

Studentai skundžiasi, kad gyvenimo sąlygos kai kurių šalies aukštųjų mokyklų studentų bendrabučiuose panašesnės į griežto režimo įkalinimo įstaigų - čia vis dar ribojamos gyventojų teisės.

Lietuvos studentų sąjungą (LSS) pasiekė Klaipėdos kolegijos studentų skundai, kuriuose atskleidžiama niūri gyvenimo šios aukštosios mokyklos bendrabučiuose tikrovė.

Kolegijos vidaus taisyklės nurodo, kad bendrabutyje gyvenantys studentai privalo grįžti į savo patalpas iš kitų bendrabučio kambarių iki 22 valandos. Bendrabutyje draudžiama laikyti didelių išmatavimų buitinę techniką (skalbimo, siuvimo mašinas, elektrines virykles, šildytuvus), galima turėti tik vieną elektros prietaisą - mikrobangų krosnelę, kompiuterį, radijo imtuvą, televizorių ar muzikos centrą - ir tik už atskirą mokestį.

LSS duomenimis, aptikti draudžiami prietaisai studentų gyvenamosiose patalpose yra paprasčiausiai atimami.

„Studentams turi būti garantuojama reali galimybė sveikai, kokybiškai gyventi valstybinės aukštosios mokyklos bendrabučiuose. Draudimai laisvai judėti, naudotis būtiniausiais buities prietaisais peržengia sveiko proto ribas. Neigiamai studentų gyvenimo kokybę veikianti tvarka privalo būti pakeista, o studentams padaryta žala atlyginta", - teigia LSS prezidentas Jonas Okunis.

LSS vadovas pabrėžia, jog kolegijos vidaus teisės aktais nėra nustatyta, jog už gyvenimo bendrabučiuose taisyklių pažeidimus galima atimti iš studentų jų turtą. Anot J.Okunio, kyla abejonių, ar tai yra teisėta.

Dėl šios kolegijos studentų teisių ir laisvių pažeidimų LSS jau kreipėsi į mokyklos vadovybę, Švietimo ir mokslo ministeriją. Nesulaukus adekvačios reakcijos, neatmetama galimybė studentus ginti teisminiu keliu.

LSS mano, kad atvejis Klaipėdoje nėra vienintelis. Studentų sąjunga ragina ir kitų aukštųjų mokyklų studentus pranešti apie galimus jų teisių ir laisvių suvaržymus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių