Asociacija – skaidresnio verslo link

Nelegali prekyba nekilnojamuoju turtu bei neprofesionaliai dirbantys brokeriai neretai tampa galvos skausmu ne tik jų klientams, bet ir skaidriai veikiančioms agentūroms. Vietoj to, kad kreiptųsi į savo srities specialistus, žmonės apskritai ima jų vengti. Siekdama užkirsti tam kelią, daug metų veikianti agentūrų asociacija, kurios gretose – ir klaipėdiečiai, pradės sertifikuoti savo brokerius.

Susitelkė vieningam tikslui

Lietuvoje vis dar palankios sąlygos klestėti abejotinos reputacijos bendrovėms, neturinčioms nei savo internetinės svetainės, nei biuro. Kai kuriose iš jų esti tik po vieną darbuotoją. Dažnai tokių įmonių atstovai tarpininkavimo paslaugas teikia namuose, o prieš parduodami ar išnuomodami būstą net nesivargina jo apžiūrėti.

Mestelėję keletą telefono numerių ir adresų, brokerio vardu prisidengę asmenys iš žmonių reikalauja solidaus užmokesčio. Tačiau už rezultatus tikina neatsakantys, taip nusikratydami bet kokios atsakomybės savo kliento atžvilgiu.

Nelegalus verslas piktina sąžiningai dirbančias įmones. Pastarosios negali konkuruoti su šešėlyje veikiančiais "brokeriais", negana to, nemokėdami mokesčių jie kenkia valstybei.

Pasak uostamiesčio nekilnojamojo turto agentūros "Gijoneda" vadovo Edmundo Jankaus, siekiant išvengti nesusipratimų tarpininkaujant, kai klientai papuola į sukčių pinkles, buvo įkurta Lietuvos nekilojamojo turto agentūrų asociacija (LNTAA). Prieš šešėlinį verslą nusiteikę jos nariai siekia užtikrinti kokybišką ir skaidrų darbą.

Viliamasi, tai padės pažaboti "juodųjų" brokerių veiklą, o narystė asociacijoje taps savotiška vizitine kortele apie teikiamų paslaugų profesionalumą.

Vienijasi ir uostamiestyje

Asociacijos nariai aktyviai veikia ir Klaipėdoje. LNTAA valdybos narys E.Jankus pasakojo, kad beveik prieš dešimtmetį įkurta asociacija šiuo metu vienija devyniolika didžiųjų nekilnojamojo turto bendrovių visoje Lietuvoje.

Jos veikla vis dažniau susidomi ir uostamiesčio brokeriai. Šiuo metu asociacijai priklauso septynios Klaipėdoje veikiančios agentūros "Gijoneda", "Aidila", "Inreal", "Ober-haus", "Remax", "Capital", "Dnb būstas". Pastebima, kad narių skaičius nuolat didėja ir patys agentūrų darbuotojai rodo norą drauge spręsti darbinėje srityje iškylančius klausimus, gerinti savo įvaizdį.

"Mūsų tikslas – šviesti agentūras ir brokerius apie jų darbo subtilybes. Asociacija organizuoja seminarus, mokymus, bendradarbiauja su švietimo įstaigomis tam, kad paslaugos būtų teikiamos išties profesionalai, darbuotojai išmanytų įstatymus, su kuriais dažniausiai tenka susidurti nekilnojamojo turto bendrovėms, pavyzdžiui, etikos kodeksą", – pabrėžė jau apie metus asociacijai priklausantis E.Jankus.

Laikys sertifikavimo egzaminus

Tam, kad tarpininkavimas taptų kuo efektyvesnis, agentūrų specialistai turės galimybę gauti brokerio sertifikatą. Tai, E.Jankaus žodžiais, žingsnis patikimos nekilnojamojo turto agentūrų veiklos Lietuvoje link.

Tiesa, pažymėjimas atiteks tik turintiesiems tam tikrų specifinių žinių ir išlaikiusiesiems egzaminą.

"Kiekviena asociacijai priklausanti agentūra darbuotojams leis pasitikrinti savo žinias ir išsilaikyti brokerio sertifikatą. Asociacija tam parengė reikalingą pagalbinę medžiagą ir klausimynus, padėsiančius pasiruošti ir gerai išlaikyti egzaminą. Birželį į Klaipėdą atvyks nepriklausoma egzaminavimo komisija, tuomet ir bus galima tai padaryti. Visose gerai ekonomiškai išsivysčiusiose pasaulio valstybėse agentūrų veikla licencijuota, privalo atitikti tam tikrus standartus. Tai – ir mūsų siekiamybė. Kad darbas būtų kuo daugiau reglamentuotas, remtųsi įstatymais", – tikino nekilnojamojo turto agentūros "Gijoneda" vadovas.

Todėl sąžiningai savo veiklą Vakarų regione vykdančios ir bendradarbiauti pasiruošusios agentūros kviečiamos tapti LNTAA nariais.

Šiuo metu vien Klaipėdoje veikia apie 70 įvairaus dydžio nekilnojamojo turto bendrovių. Tačiau. anot E.Jankaus, tik apie 10–15 jų dirba išties profesionaliai. Tikimasi, kad narystė asociacijoje žmonėms leis tinkamai išsirinkti ir turėti reikalų tik su sąžiningai veikiančiomis įmonėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

buvęs klientas

buvęs klientas portretas
Yra su meile ir atsidavimu dirbančių agentūrų, ko nepasakyčiau apie Gionedą.....

butas

butas portretas
edmi,maziau lysk i reklamas,ramiau gyvensi....,po kalpoku jau seniai esi.

Pastebėjimas

Pastebėjimas portretas
Kas čia prabilo apie sąžiningumą? Ar ponulis sąžiningai moka mokesčius valstybei? Apgavikas, kokių retai sutiksi.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių