Baltijos šalių operatorės pranešė Rusijai ir Baltarusijai apie pasitraukimą iš BRELL

  • Teksto dydis:

Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatorės antradienį informavo Rusiją ir Baltarusiją apie nepratęsiamą bendros su šiomis šalimis sistemos sutartį (BRELL) ir pasitraukimą iš jos 2025 metų vasarį.

Apie Lietuvos operatorės „Litgrid“, Latvijos AST bei Estijos „Elering“ išsiųstą pranešimą Rusijos ir Baltarusijos operatorėms antradienį pranešė „Litgrid“.

Planuojama, kad Baltijos šalių tinkai su kontinentinės Europos tinklais sinchroniškai pradės veikti kitų metų vasario 9 dieną. Dieną prieš tai – vasario 8-ąją – Lietuva, Latvija ir Estija atsijungs nuo rusiškos IPS/UPS sistemos ir atliks vienintelį bendrą izoliuoto darbo bandymą, po kurio nebebus grįžta į senąją sistemą.  

„Šiandien išsiųstas pranešimas žymi kertinio sinchronizacijos programos etapo pabaigą. Nuo šiol visiškai aišku, kada tiksliai nutrauksime paskutinius energetinius saitus su Rusija. Jau daugiau nei dvejus metus neimportuojame rusiškos elektros, o po pusmečio mes ne tik atsijungsime nuo rusiško ir baltarusiško elektros tinklo, bet ir išmontuosime paskutines likusias elektros linijas“ – pranešime teigė „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis.

Bendrą pranešimą antradienį Rygoje pasirašė R. Masiulis, AST vadovas Rolandas Irklis ir „Elering“ vadovas Kalle Kilkas (Kalė Kilkas).

Pasak „Litgrid“, esant poreikiui visų trijų Baltijos šalių sistemos jau yra paruoštos sinchronizavimui bet kuriuo momentu, o daugelis jai reikalingų projektų yra pabaigti. 

Sinchronizacija vyks per 2021 metais išplėstą „LitPol Link“ sinchroninę jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje.

Apie nepratęsiamą BRELL sutartį Baltijos šalys Rusijai ir Baltarusijai turėjo pranešti vėliausiai iki rugpjūčio 7 dienos – likus pusmečiui iki numatytos sinchronizacijos su kontinentine Europa.

Pernai rugpjūtį Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerai pasirašė deklaraciją, kuria įsipareigojo iki 2025 metų vasario sinchronizuoti Baltijos šalių elektros tinklus su Vakarų Europa. Gruodį tai įtvirtinta Europos Komisijos (EK) bei už energetiką atsakingų Baltijos šalių ir Lenkijos ministrų deklaracijoje.

Anksčiau sinchronizuotis su kontinentine Europa buvo numatyta iki 2025 metų pabaigos.

Bendras Europos Sąjungos finansavimas Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais siekia apie 1,2 mlrd. eurų, arba iki 75 proc. visų kaštų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių