Siūloma už priedangų įrengimą statytojus atleisti nuo infrastruktūros įmokų

Lietuvoje trūkstant priedangų, statytojus norima lengvatomis paskatinti jas įrengti naujai statomuose namuose arba juos renovuojant.

Seimui antradienį pristatomos pataisos, kuriomis gyvenamųjų namų statytojus, kurie savo lėšomis įrengs priedangas, siūloma atleisti nuo savivaldybės infrastruktūros plėtros įmokos arba ją sumažinti.

Tokių Savivaldybių infrastruktūros plėtros įstatymo pakeitimų iniciatorius Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas liberalas Viktoras Pranckietis sako, kad tai paskatintų statytojus aktyviau investuoti į priedangas. Savivaldybės, įvertinusios statybų vertę, nuolaidas nustatytų individualiai.  

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas BNS tvirtino, kad nuolaidos turi būti abipusės, nes priedangose vietos būtų ne tik namo gyventojams, bet ir kitiems žmonėms. 

„Verslas turėtų turėti kažkokią paskatą įrenginėti priedangas“, – išvakarėse BNS teigė jis.

Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas kaimo ir teritorijų planavimo klausimais Gediminas Vaičionis BNS pabrėžė, kad iš pataisų neaišku, kada savivaldybės galėtų statytoją atleisti nuo tokios įmokos, o kada ir kokia apimtimi ją sumažintų.

„Reikalinga arba įstatyminė įgyvendinimą tikslinanti nuostata, arba poįstatyminis reglamentavimas, arba bent jau metodinės rekomendacijos“, – atsakyme BNS nurodė asociacijos atstovas.

Be kita ko, jis atkreipė dėmesį, kad projektas nenumato kompensacijų, kai priedangos statomos ne kartu su namu, bet kaip atskiri objektai.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai nenumato lengvatos statybų vystytojams, kurie, projektuodami ir statydami gyvenamuosius namus, įrengtų priedangas.

Savivaldybės infrastruktūros plėtros mokestis yra vienkartinė įmoka, kuri mokama už statybos leidimą naujam statiniui ar esamam rekonstruoti. 

Jeigu Seimas priimtų tokią keturių dešimčių parlamentarų paremtą pataisą, ji galiotų nuo kitų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių