Bendri namai – ne tik susituokus: košmaras prasideda, kai pora pasuka skirtingais keliais

  • Teksto dydis:

Imti paskolą nuosavam būstui įsigyti Lietuvoje linkę tiek sutuoktiniai, tiek ir nesusituokusios poros. Kuo skiriasi nekilnojamojo turto įsigijimo su būsto paskola procesas jau susituokus, tik planuojant tai daryti ar tokių ketinimų visai neturint, LNK laidoje atsako „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius.

„Bendraskoliais gali būti partneriai, su kuriais vedame bendrą šeimos ūkį, kitaip tariant, su kuriais gyvename arba planuojame gyventi, taip pat išimtimi gali būti mūsų artimieji – tėvai arba vaikai“, – sakė E. Jurevičius.

– Kokie dokumentai reikalingi, siekiant įrodyti, kad ryšys artimas?

– Vienas iš įrodymų gali būti pavardė dokumentuose, taip pat sąskaitos arba kiti dokumentai, įrodantys, kad gyvenate kartu arba kartu patiriate išlaidų ir kartu planuojate kurti ateitį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar įmanoma kartu pasiimti paskolą, pavyzdžiui, draugams?

– Vėlgi, klausimas, kokie jų santykiai ir ką jie planuoja ateityje? Jei jie planuoja kartu kurti gyvenimą – taip, tikrai įmanoma.

– Kai paskolą ima du nesusituokę žmonės, kaip paskirstomas jos apmokėjimas?

– Pirmiausia tai yra tų dviejų asmenų susitarimas. Įprastai už kreditą moka vienas iš asmenų, bet kadangi kreditą ima kartu, vadinasi, jie kartu turi nuosavybę, yra to kredito bendraturčiai. Tada jau dalijasi tarpusavyje. Yra partnerių, kurie turi bendrą sąskaitą, į kurią lygiomis dalimis perveda mėnesinę įmoką.

– Kas vyksta, jei gyvenimo keliai išsiskiria?

– Priklauso ir nuo to, koks tas išsiskyrimas – gražiuoju ar piktuoju. Jei piktuoju, dažniausia išeitis yra parduoti turtą, pasidalyti pinigus ir skirstytis. Jei gražiuoju, kartais yra skaičiuojama, kiek kas įmokėjo per visą laikotarpį ir taip tuomet bandoma išlyginti.

– O jei pora pasuka skirtingais keliais, kartu dengė paskolą, bet vienas staiga nebemoka?

– Banke turime tokį juokelį: jei partneriai nėra susituokę, paskola gali juos sutuokti. Jei sutariama, kad mokama lygiomis dalimis, bet vienas iš partnerių nustoja mokėti, prievolė pereina kitam partneriui. Banko atžvilgiu, jie įsipareigoja mokėti kartu, tik jie tarpusavyje pasidalija, kas kokią dalį mokės.

Banke turime tokį juokelį: jei partneriai nėra susituokę, paskola gali juos sutuokti.

– Tai jei antra pusė elgiasi nesąžiningai arba tiesiog nebeturi galimybių mokėti, konkrečiai su ja ir reikia aiškintis santykius, taip?

– Taip. Arba svarstyti visą prievolę prisiimti sau.

– Kalbant apie vedybinę sutartį, kokias atvejais ji aktualiausia ir ką reikėtų į ją įrašyti, jei, pavyzdžiui, partneriai turi nuosavo turto prieš susituokdami?

– Reikėtų pasakyti, kad tai nėra itin populiarus būdas dalytis turtą. Dažnai ikivedybinė sutartis sudaroma, kai turimas kažkoks verslas, norima apsaugoti interesus prieš santuoką. Turime atvejų, kai sudaromos ir povedybinės sutartys, t. y. kai jau po vestuvių sutariama, kaip bus valdomas turtas ir kartu įsipareigojimai. Tokiu atveju viskas apibrėžiama konkrečiai. Tačiau reikia atsižvelgti į tai, kad, jei vienas iš sutuoktinių pagal vedybinę sutartį turi prievolę, nereiškia, kad kitam sutuoktiniui nereikės mokėti. Reikia žiūrėti, už ką susidaro skolos ir kas yra mokėtojas.

– Jei, deklaravus partnerystę, vienas iš asmenų jau turi būsto paskolą, ar įmanoma susitarti su banku, kad ji būtų dalijama dviem žmonėms?

– Taip, yra tokia galimybė. Dabar dažnai tokį variantą matome, kadangi jaunesni žmonės kreipiasi dėl būsto kredito, pradeda savo gyvenimą, vėliau pradeda galvoti apie partnerystę ar gyvenimą kartu ir turi savo kreditų. Tad tikrai gan dažnai žmonės kreipiasi dėl sutuoktinio įtraukimo kaip bendraskolio. Toks variantas yra įmanomas ir procesas yra visiškai toks pats, kaip naujos paskolos suteikimo.

– Imant paskolą kartu galioja tokie pat atsakingo skolinimosi nuostatai ar skaičiuojama kitaip?

– Galioja tie patys atsakingo skolinimosi nuostatai. Yra mitas, kad, jei žmogus turi asmeninę paskolą, jos įtraukti nereikia. Tačiau visas skolas ir įsipareigojimus turime įtraukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimtai

Rimtai portretas
Todėl privaloma sudaryti sutartį notaro pagalba dėl skyrybų, ubagėss ateina ir turtą išporceliuoja. Pats išsiskyriau, tai sekanti panelė bus įpareigota mylėti arba susimokės netesybas. Čia meilė nė prie ko, nes kitu atveju skyrybos privalo būti baudžiamojo poveikio arba BK straipsnis, nes tai sugriauna vaikų gerovę vardan patelės noro jodinėti su kitu, gal užtenka meilės elementų. Realybė yra tokia, bobbos nori teisių, o pareigų jokių. Dar priedo, prašome legalizuoti viešnammius, tam, kad mažiau reikėtų kišti eurus į nieką. Pagarbiai

>>> bagotai Onutei

>>> bagotai Onutei portretas
O ka Juozukui jau by.b.ys nestovi kad neparsiveda kokios moteriskes. Visi choru padejuotu.

piniginga Onutė

piniginga Onutė portretas
mūsų Juozukas verkia, kad kai buvusi žmona parsiveda naują kavalierių ir naktimis aistringai dulkinasi, jis neišlaiko ir bėga iš namų-nors pusė buto priklauso jam
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių