D. Kreivys: Lietuvos energetikos infrastruktūra yra saugi ir stiprinama

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Lietuvos energetikos infrastruktūra yra saugi ir stiprinama.

Taip jis kalbėjo Suomijai pranešus, kad dujotiekiui su Estija „Balticconnector“ praėjusią savaitę padaryta žala galimai susijusi su išorės veiksniais.

„Lietuvos energetikos infrastruktūra yra saugi ir esame pasirengę planus įvairiems scenarijams. Nuotėkis dujų jungtyje tarp Estijos ir Suomijos dar kartą patvirtina kritinių objektų apsaugos užtikrinimo svarbą“, – pranešime spaudai sakė D. Kreivys.

Vėliau ministras Seime žurnalistams pažymėjo, kad Lietuvoje užtikrintas ir pakankamas dujų tiekimo saugumas.

„Turime dujas pasidėję Inčukalno saugykloje, yra vamzdis – dujų jungtis su Lenkija, visą elektrą mes galime gaminti patys. (...) Šia prasme aš nematau jokių rizikų, kad Lietuvoje kažkas užges, kažkas tokio labai reikšmingo atsitiks“, – antradienį žurnalistams Seime sakė D. Kreivys.

„Manau, kad šiuo atveju Lietuva taip pat yra saugi ir kainos prasme, ir tuo, kad mes dedame dujas (į Inčukalno saugyklą – BNS) ir turime susidėlioję rezervinius krovinius grynai, jei kažkas atsitinka su mūsų tinklo saugumu, kad galėtume generuoti elektrą pas save“, – pridūrė jis.

D. Kreivys pažymėjo, jog Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo pajėgumų užtektų dujomis aprūpinti visas Baltijos šalis, todėl Lietuva Estijai būtų pasiruošusi tiekti dujas.

Ministras sakė, jog strategiškai svarbūs Lietuvos energetikos objektai, tarp jų ir Klaipėdos SGD terminalas bei elektros jungtys, nuolat susiduria su tokiomis provokacijomis, kaip jų fotografavimas ar kibernetinės atakos.

„Ypatingai karo pradžioje buvo tikrai daugybė pagauta keistų žmonių, kurie fotografavo infrastruktūrą, jie buvo perduoti mūsų specialiosioms tarnyboms. Tai negalime sakyti, kad yra ramu, visą laiką yra tam tikri bandymai tiek kibernetinio saugumo prasme – visą laiką atakoms bangomis vyksta“, – sakė D. Kreivys. 

Kiek pastaruoju metu fiksuota įtarimus sukėlusių bandymų fotografuoti šalies energetikos infrastruktūrą ir kas tai atliko, ministras nedetalizavo. 

Vėliau LRT laidai „Svarbi valanda“ ministras teigė, jog svarbius šalies energetikos objektus fotografavę sulaikyti asmenys „dažniausiai yra su rusiškomis pavardėmis“.

Pasak ministro, Lietuva nuosekliai dirba stiprindama savo energetinės infrastruktūros ir energijos tiekimo saugumą, o nuolatinis papildomų saugos priemonių diegimas yra neatsiejama energetinio saugumo užtikrinimo dalis.

Jo teigimu, kartu su Lietuvos energetikos įmonėmis Energetikos ministerija yra parengusi planą, pagal kurį energetikos objektų apsauga yra papildomai stiprinama antidroninėmis sistemomis, projektuojamos papildomos konstrukcijos, slepiančios svarbius įrenginius ar apsaugančios nuo sprogimo, kaupiamas svarbiausios įrangos rezervas. Klaipėdos SGD terminale taip pat papildomai diegiamos povandeninės dalies apsaugos priemonės.

D. Kreivys sakė, kad Lietuvos energijos tiekimo saugumas buvo užtikrintas dar prieš karo Ukrainoje pradžią, pradėjus augti įtampai jos pasienyje.

Jis taip pat teigė, kad uždarius Suomiją ir Estiją jungiantį dujotiekį, dujų tiekimas tiek Lietuvoje, tiek Baltijos šalyse ir Suomijoje išlieka ir išliks stabilus.

Suomija teigia dar tirianti, ar žala dujotiekiui buvo padaryta tyčia ir kas tai padarė.

D. Kreivys teigė, jog Lietuva nėra sulaukusi iš Suomijos pagalbos prašymo jai atliekant incidento tyrimą, tačiau teigė, jog esant poreikiui Vilnius būtų pasiruošęs padėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietė

Pilietė  portretas
Šitokius pinigus plėšiant iš žmonių,energetikos sistema privalo būti saugi.Ministro pareiga tuo pasirūpinti.

Elektra

Elektra portretas
galim apsirūpinti patys.Tai kokio velnio perkame iš biržos?Nebus kaip vogti?

Lietuva \\\\\\...//////

Lietuva   \\\\\\...////// portretas
vagių rojus.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių