Dėl žiemos aprimusią sėklų prekybą suaktyvino augalų ant palangių daigintojai

Sėklų prekybininkai dėl sniego ir žemos temperatūros šiemet sausį sulaukė mažiau pirkėjų negu pernai. Tačiau pastebima, kad pirkimus pastaruoju metu kiek išjudino ant palangių įvairias daržoves pradedantys daiginti daržininkai.

„Sausis panašus į tą, koks buvo 2023 metais. Šiemet kiek mažesni pardavimai, nes turėjome tą tikrąją žiemą“, – BNS sakė daržo ir sodo produkciją tiekiančios įmonės „Sėklos“ Sėklų skyriaus vadovė Liucija Kinugiškytė.

Ji sako, kad kainos šiemet nedidėjo, paskutinis brangimas fiksuotas 2022 metais. Tačiau, L. Kinugiškytės teigimu, šiemet vis tiek tikimasi 10-12 proc. pardavimų augimo.

Pasak jos, pernai, palyginti su 2022-aisiais, įmonės eksporto bei didmenos pardavimų augimas nebuvo didelis, tačiau mažmeninėje bei internetinėje prekyboje – augo atitinkamai 17 proc. ir 30 procentų.

„Koją buvo pakišęs šaltis ir sniegas, nes mūsų pirkėjai labai jautrūs oro permainoms. Jeigu sniego daug, temperatūra žema, pirkimai aprimsta“, – teigė ji.

Koją buvo pakišęs šaltis ir sniegas, nes mūsų pirkėjai labai jautrūs oro permainoms. Jeigu sniego daug, temperatūra žema, pirkimai aprimsta.

Anot įmonės atstovės, išaugęs žmonių susidomėjimas daržininkyste ir sodininkyste stebimas ne vienerius metus – įpročius pakoregavo ir koronaviruso pandemija, kai dėl judėjimo ribojimų atsigręžta į gėlių ir daržovių auginimą, ir karas Ukrainoje, nes atsirado noras turėti atsargų. Taip pat daugėja žmonų, kurie nori patys užsiauginti sveiko maisto.

Prekybą sėklomis sausio viduryje pradėję prekybininkai sako, kad pirkimus išjudino ant palangių pomidorus, agurkus, paprikas, porus pradedantys daiginti daržininkai – jie pirmieji ateina sėklų, o paskui tie, kurie jas beria tiesiai į dirvą. 

„Iškart perka ne po vieną pakelį, o dešimtimis“, – teigė turguje sėklomis prekiaujanti Vaida Dauginienė.  

Sėklos šiemet nebrango

Prekybos centrų atstovai taip pat sako, kad sėklos šiemet nebrango, o daugiausia jų įsigyjama per akcijas – tada pirkimai išauga, pavyzdžiui, ir po kelias dešimtis procentų.    

„Norfos“ atstovas Darius Ryliškis BNS sakė, kad pirkimai suaktyvėja sėjai palankiausiomis laikomomis dienomis. „Ne truputį suaktyvėjimas, o rimtas suaktyvėjimas būna“, – tvirtino jis.

„Lidl Lietuvos“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė BNS sakė, kad palyginti su praėjusiais metais, stebimas didesnis pirkėjų susidomėjimas sėklomis, o kainos išliko praėjusių metų lygyje. Anot jos, šiuo metu pirkėjai aktyviai renkasi įvairias prieskoninių žolelių sėklas.

Populiariausios ir pigiausios sėklos šį sezoną „Maximoje“, anot įmonės Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, kainuoja tiek pat, kaip ir praėjusiais metais.

„Jau jaučiame augančius sėklų pardavimus, tačiau susidomėjimo pikas prasideda žiemos pabaigoje“, – BNS sakė ji.  

„Maximos“ atstovė taip pat sakė, kad ir toliau stebi augantį pirkėjų susidomėjimą mikrožalumynų sėklomis, todėl šiemet daugiau siūlo pipirmėčių, garstyčių, gražgarsčių, saulėgrąžų, ridikėlių, žirnių, kalendrų sėklų.  

Tuo metu „Iki“ atstovė Vaida Budriene teigė, kad kol kas daugiausia nuperkama agurkų, pomidorų, ridikėlių sėklų, tačiau mažai atsilieka žoliniai augalai, pavyzdžiui, miskantai: „Žoliniai augalai yra ypač populiarėjanti augalų rūšis ir žmonės ryžtasi juos daiginti net iš sėklų“.

Sėklų kainos su nuolaidomis svyruoja nuo 25 centų iki kelių eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kanapė \\\\\.../////

Kanapė  \\\\\...///// portretas
Joooo.....

A

A portretas
Kodėl nepaminėjote "Depo"? Ten didelis sėklų, trąšų, augalų apsaugos priemonių, daigų pasirinkimas. Žemos kainos, gera kokybė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių