Įtarimai korupcija IAE gali kelti abejonių ES skiriant lėšas

Lietuvos Vyriausybės derybininkas su Europos Komisija Neilas Tankevičius trečiadienį perspėjo, kad pranešimai apie galimą korupciją uždaromoje Ignalinos atominėje elektrinėje gali sukelti Europos Sąjungos (ES) abejonių dėl tolesnio finansavimo.

„Bendrai ES partneriai vertindami Ignalinos uždarymo ir eksploatacijos nutraukimo procesą nori, kad ES pinigai būtų išnaudojami kuo efektyviau ir taupiau“, - diskusijoje Seimo Europos informacijos biure sakė diplomatas, kuris netrukus bus siūlomas Lietuvos ambasadoriumi Estijoje.„Jeigu įtariama, kad projekte vyksta kažkas ne taip, žinoma, kyla abejonių, ar ten reikia skirti daugiau pinigų. Tokiu aspektu ir vertinamas Ignalinos finansavimas“, - sakė N.Tankevičius, paklaustas, ar pranešimai apie galimą korupciją uždaromoje IAE gali paveikti ES pareigūnų požiūrį.

„Pastaruoju metu pasigirdę pranešimai - teisėsaugos institucijų klausimai, kurie tyri būti atsakyti ir išaiškinti“, - kalbėjo jis.Lietuvos Generalinė prokuratūra antradienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Ignalinos atominės elektrinės pareigūnų galimo kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

Tyrimas pradėtas Jungtinių Amerikos Valstijų teismui šią savaitę priėmus sprendimą ir viešoje erdvėje pasirodžius informacijai, kad JAV įmonė „Data Systems & Solutions“ Ignalinos atominės elektrinės pareigūnams galėjo duoti kyšius, kad gautų užsakymus.JAV teisingumo departamentas pirmadienį paskelbė, kad JAV įmonė „Data Systems & Solutions“ siekdama gauti užsakymų Ignalinos atominėje elektrinėje 1999-2004 metais duodavo kyšius aukštiems jėgainės pareigūnams.

Tai antras ikiteisminis tyrimas, susijęs su galima korupcija Ignalinos AE. Vilniaus apygardos prokuratūra pernai pavasarį pradėjo ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinasi galimai neskaidrų jėgainės eksploatavimo nutraukimui skirtų lėšų panaudojimą 2003-2009 metais.N.Tankevičius pabrėžė, kad daugiausia įtakos Briuselyje derantis dėl IAE uždarymo finansavimo turės pagrindinių projektų sklandus įgyvendinimas.

„Tokie atskiri dalykai nėra iškeliami, keliamas tik esminių projektų vykdymo sklandumas. Pagrindiniai projektai yra B1,2,3,4, kurie yra vėluojantys ir kurie gali stabdyti visą eksploatacijos nutraukimo procesą. Ir į tą kreipiamas didžiausias dėmesys. Jeigu ten darbai vyks sklandžiai, tai bus paprasčiau susitarti ir dėl tolesnio finansavimo“, - kalbėjo N.Tankevičius, paklaustas, ar įtarimai korupcija gali virsti Lietuvai nepalankiu argumentu derybose.

Seimo narys Petras Auštrevičius, kuris Lietuvai stojant į ES derėjosi dėl Ignalinos AE uždarymo sąlygų, diskusijoje teigė, kad mažinti finansavimą uždaromoms atominėms elektrinėms ES biurokratai linksta, nes tokios išlaidos bendrijos biudžeto yra sąlyginai naujos.

„Visų atominių jėgainių uždarymas vyksta pagal atskirą eilutę, ji labai matoma, ji išsiskiria iš viso ES biudžeto. Ir kuomet yra noras taupyti, taupoma visų eilučių sąskaita ir ypatingai naujų eilučių. Ta eilutė yra nauja, tik 2007-2013 metų laikotarpyje atsiradusi. Jei žiūrėti buhalteriškai, aš galiu paaiškinti, kaip jie tai padarė, tačiau teisiškai ir politiškai - ne“, - sakė P.Auštrevičius.

Ignalinos AE uždaryta 2009 metų gruodžio 31 dieną, vykdant įsipareigojimą, kuris buvo duotas Lietuvai stojant į ES 2004 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cxv

cxv portretas
va kodel oziasnukiai koncervai taip verziasi statyti sita monstra taigi cia juju pinigu lovys bukit jus prakeikti issigimeliai kubiloidai su savo elektrine

Nesankcionuojamas kapitalas

Nesankcionuojamas kapitalas portretas
Jokia elektrinė negali būti kapitalo įmone. Lietuviškąjį pelną sudaro pagaminti pramonės ir žemės ūkio produktai. Turi būti planinga ir proporcinga gamyba, kuri padengia elektros sąnaudas. Seimas turi atsistatydinti, nes neįmanoma pakęsti aplaidumo ir žiaurumo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių