Kokias socialines garantijas turi dirbantys pagal autorines sutartis?

Dauguma žmonių, dirbančių pagal autorines sutartis, nežino, kokias socialines garantijas jie turi. Anot Vilniaus Universiteto (VU) Teisės klinikos direktorės Vidos Petrylaitės, asmenys, gaunantys pajamas pagal autorines sutartis, turėtų būti skiriami į dvi grupes.

Pirmoji grupė yra tie, kurie gaudami autorinį honorarą, turėdami autorinę sutartį, tuo pat metu turi ir darbo santykius. „Darbo santykiai nebūtinai turi būti su tuo asmeniu, iš kurio gauna autorinį honorarą“, – papildo teisininkė.

Pasak jos, darbo santykius turintys asmenys nuo savo autorinio honoraro moka visas socialinio draudimo įmokas. „Tai yra visoms penkioms mūsų turimoms socialinio draudimo rūšims: pensijų, ligos ir motinystės, nelaimingų atsitikimų, nedarbo ir sveikatos draudimo įmokas“, – vardija VU Teisės klinikos direktorė. Tokiu atveju autorinis atlyginimas apmokestinamas taip pat, kaip ir pagal darbo sutartį gaunamas darbo užmokestis, skirtumas tik tas, kad įmokos sumokamos ne nuo viso autorinio honoraro, o tik nuo jo pusės.

Antroji grupė yra tie asmenys, kurie gauna pajamas tik pagal autorinę sutartį ir tuo metu nėra su niekuo susiję darbo santykiais. Tokiu atveju atlyginimas apmokestinamas šiek tiek mažiau. „Tai reiškia, kad jie draudžiami ne visomis socialinio draudimo rūšimis: nuo autorinio honoraro yra mokamos įmokos pensijų draudimui, sveikatos draudimui ir ligos ir motinystės draudimui“, – teigia specialistė.

Šiuo atveju įmokos keliais procentais yra mažesnės, bet taisyklė lieka ta pati – apmokestinama pusė autorinio honoraro. Taip pat egzistuoja „lubos“: tiems, kurie gauna didelius autorinius honorarus, apmokestinama ne didesnė nei 71 tūkst. litų suma.

„Šiuo metu galioja apribojimas, kad socialinio draudimo įmokos yra mokamos tik tais atvejais, kai autorinį honorarą išmoka Lietuvos vienetas, t.y. įmonė, įstaiga, organizacija įregistruota Lietuvoje“, – primena V. Petrylaitė. Jei autorinės pajamos gautos iš užsienio vieneto, neturinčio filialo Lietuvoje, socialinio draudimo įmokos yra nemokamos, mokamas tik gyventojų pajamų mokestis.

„Žinoma, jei yra įmokos, turi būti ir kažkokios garantijos bei teisės“, – pažymi teisės specialistė. Pirmajai grupei už tą laikotarpį, kai yra gaunamas autorinis honoraras, ateityje, sprendžiant klausimą dėl socialinių išmokų dydžio, žinoma, bus geriau, kadangi bus vertinamas ne tik darbo užmokestis bet ir tuo laikotarpiu gautas autorinis honoraras, mano teisininkė.

„Kai kažkada skaičiuos senatvės pensiją už tą laikotarpį, bus atsižvelgiama, kad, štai, gauta tokia suma darbo užmokesčio ir dar tokia suma autorinio honoraro“, – tvirtina VU Teisės klinikos direktorė. Lygiai taip pat, skiriant trumpalaikes išmokas, asmuo gaus didesnę išmoką, nes jo draudžiamosios pajamos – didesnės.

Antrai grupei svarbus ir socialinio draudimo stažas. „Asmenys, kurie neturi darbo santykių, tik autorinę sutartį, stažą kaupia“, – teigia V. Petrylaitė. Pasak jos, sukaupiama tiek stažo mėnesių, kiek sumokama įmokų nuo minimalaus darbo užmokesčio sumos.

Jei sumokama socialinio draudimo įmokų nuo 10 tūkst. litų, t. y. 10 minimalių mėnesinių algų, vadinasi, sukaupta 10 mėnesių socialinio draudimo stažo. „Taigi paimame visą honoraro sumą, padalijame iš minimalios mėnesinės algos ir taip žinosime, kiek mėnesių stažo mes sukaupėme“, – aiškina pašnekovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių