Kompensacijų už šildymą prašantys gyventojai: už viską reikia mokėti, o nieko neduoda

  • Teksto dydis:

Šildymo sezonas prasidėjo, tad norinčiųjų susimažinti sąskaitas netrūksta. Atmestų kompensacijų už šildymą dalyje miestų fiksuojama keliskart daugiau nei pernai, praneša LNK.

Vilniuje šildymo kompensacijų prašymas vyksta kitaip nei pernai. Nebeliko gyvų eilių. Vietoje to reikia pasiimti eilės numeriuką.

„Šiandien laukiu gal pusvalandį, o pernai laukiau tris, gal ir keturias valandas“, – sakė vilnietė Gilena.

Pirmosios šildymo sąskaitos už spalį dar neatėjo, bet vilniečiai jas jau nori susimažinti, prašo kompensacijų. Jos priklauso tiek besišildantiems centralizuotai, tiek malkomis, dujomis ar elektra.

„Už viską reikia mokėti, o nieko neduoda“, – kalbėjo vilnietis Olegas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Šildymas pas mane Senamiestyje yra brangus. Būdavo 130 eurų“, – sakė vilnietė Marija.

Gargžduose žmonės įpratę prašyti kompensacijų iš anksto užsiregistravus, tad čia nėra eilių.

„Priimame prašymus seniūnijose. Seniūnijos per dieną priima nuo šimto iki pusantro šimto prašymų visoms išmokoms“, – sakė Klaipėdos socialinės paramos poskyrio vedėja Darina Beržanskytė-Bučinskienė.

Šį sezoną vėl vertinamas kompensacijų prašytojų turtas. Tai ne tik būstas, žemė ar santaupos banke, sąrašas – platus.

„Privaloma registruoti transporto priemones, žemės ūkio techniką, gyvulius, paukščius. Taip pat skaitosi ir finansiniai turtai – akcijos, obligacijos“, – kalbėjo Vilniaus socialinių išmokų skyriaus vedėja Ieva Paberžienė.

„Nežinau, ar gausiu. Palikau dokumentus, bet nežinau, ar gausiu. Turiu sodą ir butą“, – sakė senjorė.

Kiek leidžiama turėti turto – miestas miestui nelygus, o ir mieste kiekvienas atvejis būna individualus. Sostinėje keturių asmenų šeimai kompensacija priklauso, jei turtas neviršija 280 tūks. eurų, o Akmenėje – 40 tūkst. eurų. Kone sudėtingiausia situacija yra Neringoje. Kompensacijų gali negauti niekas, nes būstai yra per brangūs.

„Yra pora tokių atvejų, kai senjorai turi vienintelį būstą ir jo vertė viršija tas leistinas turto normas“, – sakė Neringos vicemeras Sigitas Švaikauskas.

Susimažinti sąskaitas žmonės prašo tik antrą mėnesį, o atmestų paraiškų kai kuriuose miestuose jau penkis kartus daugiau nei pernai. Daugiausiai dėl to, kad viršija turto vertę. Per du mėnesius kompensacijų nesuteikta kas devintam vilniečiui. Klaipėdoje atmestų paraiškų kone 400 šimtai, o pernai vos 87.

„Gyventojai nurodo santaupas labai įvairiai. Jie nurodo turintys net 10 tūkst. eurų santaupų“, – sakė Alytaus socialinės paramos skyriaus vedėja Akvilė Voverienė.

Kiek ateina sąskaita, tiek ir sumokame. O ką darysi? Nepriklauso nuo mūsų.

„Buvo normatyvas vienai pareiškėjai 62 tūkst. eurų, o jos buto vertė 62,4 tūkst. eurų. Vertė labai neženkliai viršijo“, – sakė D. Beržanskytė-Bučinskienė.

Viceministras teigia, kad net ir gavus neigiamą atsakymą iš savivaldybės, ne viskas dar prarasta.

„Savivaldybės gali numatyti ir vertinti individualius atvejus. Jei mato, kad žmogaus situacija yra tikrai finansiškai prasta, turto vertė gali viršyti normatyvą, tačiau jis gali gauti kompensaciją“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Šildymo kompensacijoms numatyta 220 mln. eurų. Jei kuri savivaldybė pritruks lėšų, bus skiriama papildomai.

„Kiek ateina sąskaita, tiek ir sumokame. O ką darysi? Nepriklauso nuo mūsų“, – sakė moteris.

Paraiškų nagrinėjimas gali užtrukti kaip ir pernai ar net vėluoti.

Kompensacijų šiemet kreipėsi penktadaliu mažiau žmonių nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Welcome

Welcome portretas
Paimt greit,duoti kaip į everesta

Kaunas

Kaunas portretas
Jei banko saskaitoje turi 600€, kompensacijos negausi

lile

lile portretas
Pasakydiu atvirai kaip pernai dalino tas kompensacijas vis ne visiems tai ir nesamones ,zinau daug zmoniu kurie vieni gyvena 3 4 kambariu butuise,bankuise dideles saskaitos ir uz sildyma kompensuidavo ,mokedavo keleta euru, sukciam lengva ranka tukstancius atiduoda,as ne pavydus zmogus bet krastutinumu nereik,as pati dirbu uz minimuma,kitu pensijos didesnes bet niekad neinu tu kompensaciju,jei pensija nedidele,negyvenk 4 kam bute vienas,jei turi banke saskaita ir nemaza tai mokekis uz sildyma
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių