Konservatoriams įgėlusiai „Jozitai“ nurodyta pašalinti čekyje esančius trūkumus

Degalinių tinklo „Jozita“ čekiuose esanti informacija apie „valdančiųjų partijų įvestą akcizą buičiai“ neatitinka reikalavimų, informuoja Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Anot VMI Akcizų administravimo departamento direktoriaus Žyginto Greko, apie nustatytus kvito trūkumus Mokesčių inspekcija į įmonę kreipėsi raštu, nurodant juos pašalinti.

„Vertinimui pateiktas EKA (elektroninės kasos aparato – ELTA) kvitas neatitinka keliamų reikalavimų, kadangi jame nėra nurodyta galutinė prekės kaina, o kvite įvardijamas mokestis – nėra prekė. Taip pat, teisės aktai numato, kad dokumente turi būti išskirtas tik PVM, o akcizo išskyrimo teisės aktuose nėra“, – Eltai perduotame komentare teigė Ž. Grekas.

„Mokesčių prasme iš apskaitos dokumentų turi atsispindėti sandorio aplinkybės ir ūkinės operacijos turinys. Mokesčių mokėtojai patys savo sistemose įsivardina teikiamas prekes ar jų grupes, tačiau, svarbiausia, kad iš šių pavadinimų būtų galima suprasti, kokia tiksliai prekė buvo parduota, o mokesčiai turėtų būtų nurodyti, kaip juos apibrėžia Mokesčių administravimo įstatymas. Apie nustatytus EKA kvito trūkumus į įmonę kreiptasi raštu, nurodant juos pašalinti“, – tvirtino jis.

Nuo naujųjų metų įsigaliojus didesniam akcizui už dujų balionus, „Jozita“ čekiuose pradėjo žymėti, kad tai yra „Tėvynės Sąjungos-Konservatorių įvestas akcizas buičiai“. Kilus ažiotažui viešojoje erdvėje, bendrovė čekį papildė ir nurodė ne tik TS-LKD, bet ir valdančiąsias Liberalų sąjūdžio bei Laisvės partijas.

Anot VMI atstovo, degalinės čekis neatitinka reikalavimų, patvirtintų Vyriausybės atsiskaitymų už prekes ir paslaugas duomenų fiksavimo tvarkos aprašu.

„Kvite turi būti nurodyta: kvito antraštė, kvito eilės numeris, išdavimo data ir laikas, prekės arba jų grupės pavadinimas, prekės kaina, prekių kiekis, visa mokėtina suma, prekės kainai taikomas pridėtinės vertės mokesčio tarifas arba jo kodas, jeigu ūkio subjektas yra pridėtinės vertės mokesčio mokėtojas, pridėtinės vertės mokesčio suma, jeigu ūkio subjektas yra šio mokesčio mokėtojas, iš asmens gauta suma“, – aiškino Ž. Grekas.

Jis nurodė, kad nuo metų pradžios nustojus galioti akcizų lengvatai naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, išpilstytiems į buitinius dujų balionus, 2024 m. bus papildoma gauta apie 15 mln. eurų pajamų.

„Nuo šių metų nustoja galioti akcizų lengvata naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, išpilstytiems į buitinius dujų balionus, taip pat neišpilstytoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, skirtiems buitinėms reikmėms. Pagal mūsų turimą informaciją buvo skaičiuojama, kad 2024 m. dėl šio pakeitimo bus papildomai gauta apie 15 mln. eurų akcizų pajamų“, – tvirtino VMI atstovas.

„Iki šiol, per metus dujų leidimai naudoti/tiekti nuo akcizų atleistas naftos dujas buvo išduodami 1–1,2 tūkst. asmenų, tiek fizinių, tiek juridinių“, – pažymėjo jis.

VRK: skundų dėl šio atvejo nesame gavę

Tuo metu Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Lina Petronienė sakė, kad pranešimų dėl minėto atvejo nėra gauta, o dėl informacijos ant kasos čekių pagrįstumo sprendžia VMI.

„Vyriausioji rinkimų komisija kol kas nėra gavusi jokių pranešimų ar skundų dėl šio atvejo. Komisija pirmiausia vertina, ar tam tikra forma publikuota informacija yra agituojama. Šiuo atveju visuomenės diskusiją viešojoje erdvėje labiausiai paskatino netradicinė informacijos paskelbimo vieta – kasos čekis“, – Eltai kalbėjo L. Petronienė.

„Dėl informacijos skelbimo ant kasos čekių pagrįstumo sprendžia Valstybinė mokesčių inspekcija ir, sprendžiant iš viešos informacijos, VRK yra žinoma, kad toks vertinimas jau yra atliekamas“, – tvirtino ji.

O ką pyd****** reikėjo įvardinti? Man nebetilpo čekyje. Būčiau įrašęs dar pyd*******.

Tai, kad šiuo metu degalinėse perkant dujų balionus nurodoma minėta informacija, Eltai yra patvirtinęs ir „Jozitos“ direktorius Jonas Jokubauskis. Jis tikino galėjęs konservatorius įvardinti ir kitu žodžiu.

„O ką pyd****** reikėjo įvardinti? Man nebetilpo čekyje. Būčiau įrašęs dar pyd*******. Konservatoriai dabar dauguma yra. Tai jeigu yra dauguma, tai aš teisingai parašiau“, – Eltai aiškino J. Jokubauskis.

Tuo tarpu aplinkos ministras Simonas Gentvilas reaguodamas į šią situaciją savo feisbuko paskyroje teigė, kad piktintis reikėtų ne Vyriausybės priimtais sprendimais, o tokiomis įmonėmis kaip „Jozita“, kurios iki šiol prekiauja su Rusija.

Seimas 2023 metų gegužę pritarė Akcizų įstatymo projektui, kuriam įsigaliojus, atsisakyta energiniams produktams taikomų akcizų lengvatų, numatyta nuosekliai didinti akcizų tarifus taršioms kuro rūšims bei į taikomus tarifus įtraukta anglies dvideginio dedamoji.

Remiantis šiuo projektu, nuo naujųjų metų naftos dujoms, kurios yra išpilstytos į balionus, taikomas 304,1 Eur/t akcizo tarifas. Prieš tai tarifas buvo nulinis. Lenkijoje taikomas 13,14 euro už toną akcizas, Estijoje – 55 eurai, Vokietijoje – 45,45 euro, o Latvijoje jis netaikomas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To GGG

To GGG portretas
Vilniaus Mazutas buvo iš Mažeikiu. 100%

cha

cha portretas
Nuo šiol kurą piluosi tik Jozitoje. Pagarba jai.

Išsigando \\\\\.../////

Išsigando  \\\\\...///// portretas
sviesos tarakonai.
VISI KOMENTARAI 47

Galerijos

Daugiau straipsnių