Lenkija nukniauks Palangos turistus?

Lenkija mūsų tautiečius vilioja ne tik pigiais maisto produktais – vis daugiau Lietuvos gyventojų įsitikina, kad pas kaimynus atostogos atsieina kur kas mažiau nei mūsų pajūryje.

Kainos mažesnės bent trečdaliu

Lietuvos futbolo rinktinės žaidėjas Mindaugas Panka, atstovaujantis Lenkijos miesto Lodzės klubui "Widzew", daug laiko poilsiui neturi. Tačiau kai turi – vietos toli neieško. Štai neseniai M.Panka su savo mylimąja Jurgita praleido savaitgalį pajūryje. Ne Palangoje, o Lenkijoje, šalia Gdansko.

Nedideliame kurortiniame miestelyje pora atostogavo porą dienų. Turistų mėgstama programa "viskas įskaičiuota" vidutinės klasės svečių namuose porai per dvi dienas atsiėjo 300 zlotų (apie 240 litų).

Panašiuose svečių namuose Palangoje sumokėtumėte maždaug tiek pat. Tačiau ne už dvi paras, o už vieną. Jeigu už parą sumokėję pustrečio šimto litų gausite ir maitinimą – jums pasiseks. Lietuvos pajūryje nakvynės kainos labai svyruoja – galima rasti ir pigesnių variantų. Tačiau dabar, pačiame vasaros sezono įkarštyje, dauguma svečių namų kainas gerokai pakėlė. Palyginti su birželio mėnesiu, liepą nakvynė daugelyje Palangos svečių namų pabrango 50–80 proc.

Trijų žvaigždučių viešbučiuose Lietuvos pajūryje savaitgalis porai kainuoja apie 400 litų, užsisakius prabangesnius apartamentus – iki 500 litų. O brangiausiuose pajūrio viešbučiuose, kurie kainas matuoja eurais, para dviem žmonėms kainuoja apie 400 litų. Panašiuose viešbučiuose Lenkijos pajūryje kainos 20–30 proc. mažesnės.

Tikrai ne prasčiau

Savaitgalis Lenkijos pajūryje futbolininkui ir jo draugei labai patiko. Pasirinktas nuošalesnis kurortinis miestelis kur kas mažiau išūžė galvą nei išūžtų šurmulys Palangos ar didžiuosiuose Lenkijos kurortuose. Be to, lenkai nesistengia visų metų apyvartą susikrauti per kelis vasaros mėnesius, ir kainos Lenkijos kurortuose nešuoliuoja taip kaip Lietuvos pajūryje.

"Kavinėse pora gali labai gerai pavalgyti už 40 litų, alus kainuoja apie penkis litus. Lietuvos kurortuose tokias kainas rasi nebent atokiose pigiose kavinukėse", – pasakojo Jurgita.

Nuolaidų karą laimi lenkai

Vasaros sezoną kurortų verslininkai verčiasi per galvas mėgindami privilioti klientus. Dienraštis pasidomėjo, kokios akcijos taikomos Palangos ir Lenkijos Kolobžego kurorto viešbučiuose.

Lenkai lietuviškas akcijas, regis, nukonkuruoja be didesnio vargo. Pavyzdžiui, vienas viešbutis siūlo išsinuomoti apartamentus, kuriuose gali gyventi nuo 1 iki 4 asmenų už 250 zlotų (apie 200 litų) parai. Tai nėra kaina vienam žmogui – už 250 zlotų apartamentuose gali apsistoti ir 4 asmenys.

Ir tai toli gražu ne viskas. Už 250 zlotų gausite ne tik nakvynę, bet ir galimybę naudotis baseinu, sauna, burbuline vonia, garine pirtimi ir daugeliu kitų patogumų. Ir visa tai – keturių žvaigždučių viešbutyje, vos už 150 m nuo Baltijos jūros.

Panašiuose Palangos viešbučiuose numeris dviem kainuoja 400–500 litų parai, o papildomų paslaugų už tą pačią kainą reikia gerokai paieškoti.

Ir tai yra brangu!

Dienraščio kalbinti Kolobžego turizmo informacijos centro darbuotojai pabrėžė, kad miestas – vienas brangiausių Lenkijos kurortų. "Negali būti! Kolobžegas laikomas brangiu miestu, palyginti su kitais pajūrio kurortais. Nesitikėjome, kad Lietuvoje poilsis kainuoja brangiau", – stebėjosi lenkai.

Krizė Lenkijos kurorte beveik nejuntama. Vasarą kas mėnesį Kolobžege apsilanko per 150 tūkst. turistų. Šiuo metu daugiausia svečių Lenkijos kurortas sulaukia iš Skandinavijos. Vieni pagrindinių Kolobžego verslininkų maitintojų – vokiečiai. Tačiau šiuo metu jų nedaug, mat daugelį atbaido miesto šurmulys sezono įkarštyje. Vokiečiai į kurortą masiškai plūstelėja sezono pabaigoje, kai turistų skaičius gerokai sumažėja.

Kaip dienraščiui pasakojo Kolobžego miesto prezidento atstovas spaudai Michalas Kujaczynskis, daug lietuvių kurorte nematyti, nes jie paskęsta turistų iš Skandinavijos minioje. "Net jeigu lietuvių padaugėjo, to nematyti. Turime labai daug svečių – tiek iš Lenkijos, tiek iš užsienio. Kartkarčiais gatvėje atpažįstu lietuvius, nes jūsų labai melodinga kalba", – sakė M.Kujaczynskis.

Rytų Europos šalių gyventojai taip pat vis didesniais būriais plūsta į Lenkijos pajūrį. Pašnekovas svarstė, kad turistai iš Lietuvos galbūt gausiau traukia į mažesnius pajūrio miestelius, kuriuose nakvynės ir gyvenimo kainos gerokai mažesnės.

O gal į kalnus?

Lietuva gali konkuruoti su Lenkija tik dėl vadinamųjų močiučių paslaugų. Tiesa, lenkų siūlomos kainos tikrai negąsdina. Privatūs asmenys už dviviečio kambario nuomą parai Kolobžege, viename brangiausių Lenkijos kurortų, prašo 35–40 zlotų.

Panašios kainos ir Zakopanėje, pagrindiniame Lenkijos kalnų kurorte. Pas privačius kambarių nuomotojus nakvynė kainuoja apie 20–25 zlotus parai vienam žmogui, gerai paieškojus, galima rasti nakvynę ir už 15 ar vos 10 zlotų. Nakvynės kainos viešbučiuose ir svečių namuose panašios į kainas pajūrio kurortuose.

Tiesa, finansiškai geriausias laikas keliauti į Lenkijos kalnus – tarpsezonis. Spalio–lapkričio mėnesiais turistų srautai Zakopanėje gerokai sumažėja ir tiesiogiai lemia vietos verslininkų taikomas kainas.


Šiame straipsnyje: Turizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Domantas

Domantas portretas
Viskas taip, bet juk Palangoje lenkų taip pat yra. Kartais mažiau, kartais daugiau. Reikalas čia ne vien pigesnių kainų ieškojime. Juk atsibosta metai iš metų lietuviams atostogauti Palangoje, o lenkams savo kurortuose. Vyksta natūralūs turistų mainai. Tik nedidelė dalis iš jų ieško pigumo.

dd

dd portretas
as jau pavasari sakiau ,kad pinigus leisiu lenkijoj,o cia tegu kubilius ekonomika kelia

Na naujiena

Na naujiena portretas
Lenkai lenkais, ale kur dar Jurmalos papludimiai nugulti Liet. turystu. Musiskiu ten kai ... Karocia sleptis Palangai su savo Basanaviciaus gatve, rus. muzonu ir noru nuplesti paskutini kaili is neticiukais uzsukusiu turystu. Greiciausiai kryze pasijaus Palangoja ir dar nesulaukus rudens :-(
VISI KOMENTARAI 18

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių