Lietuvių pirkiniai: vasarą valgo savo užaugintą derlių, bet neatsispiria ir egzotikai

  • Teksto dydis:

Vis daugiau lietuvių rūpinasi, kad jų mitybos racione būtų pakankamai daržovių ir žalumynų. Pastaraisiais metais daržovės tapo kasdienio pirkinių krepšelio dalimi, dėl kurių pirkėjai nevengia į parduotuve užsukti ir kelis kartus per savaitę. Svarbu pažymėti, kad daugeliu atvejų pirkėjai yra linkę rinktis būtent Lietuvos ūkininkų užaugintą produkciją. Be to, populiariausias daržoves vasarą nemažai gyventojų augina ir patys, todėl daržo gėrybių suvartoja dar daugiau.

Šią tendenciją patvirtina ir prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, pasak jos, labai ženklus daržovių pardavimų šuolis jaučiamas pavasarį, kai į parduotuvių lentynas atkeliauja pirmasis lietuviškas tam tikrų daržovių derlius. „Šviežių daržo gėrybių išsiilgę gyventojai tuomet jas tiesiog šluote šluoja. Tuo metu vasarą daugelio daržovių pardavimai stabilizuojasi ir panašūs išlieka viso sezono metu“, – sako B. Čaikauskaitė.

Vasarą valgo savo užaugintas gėrybes

Anot prekybos tinklo atstovės, tokių daržovių kaip pomidorai, agurkai, morkos ar svogūnai lietuviai neabejotinai užsiaugina ir savo soduose, mat šiltuoju metų laiku jų nuperkama kiek mažiau nei pavasarį ar žiemą.

Lietuviai rinkdamiesi maistą tikrai nebėra konservatyvūs ir nori išbandyti įvairesnius skonius ir receptus.

„Vis tik kitų sezoninių daržovių pardavimai vasarą nemažėja ar netgi šokteli į viršų. Tai pasakytina apie salierus, žaliąsias cukinijas, burokėlius, kopūstus ir kitas daržoves, kurias pirkėjai noriai renkasi ištisus metus. Kaip ir daugumą daržovių, pastarąsias gyventojai taip pat stengiasi pirkti lietuviškas, todėl visuomet siekiame užtikrinti jų pasiūlą. Pavyzdžiui, sezono metu prekiaujame tik Lietuvoje užaugintais kopūstais, morkomis, svogūnais, bulvėmis ir kai kuriomis kitomis mūsų šalyje augančiomis gėrybėmis“, – sako B. Čaikauskaitė.

Į mitybos racioną įtraukia egzotines daržoves

Tiesa, mūsų kraštui būdingomis daržovėmis lietuviai, pasak B. Čaikauskaitės, neapsiriboja, o savo mitybą praturtina ir atvežtine produkcija.

„Lietuviai rinkdamiesi maistą tikrai nebėra konservatyvūs ir nori išbandyti įvairesnius skonius ir receptus, kuriems kartais reikia ir pakankamai egzotiškų daržovių, vaisių ar salotų. Šalies pirkėjai jau spėjo pamėgti ne tik avokadus ar baklažanus, bet ir įvairiausias kitas atvežtines daržo gėrybes – nuo pankolių ir smidrų iki valgomųjų batatų ir garstyčių daigų. Be to, dairomasi ekologiškos, aplinkai draugišku būdu užaugintos produkcijos. Į šiuos vartotojų poreikius taip pat stengiamės atsižvelgti ir pasiūlyti kuo platesnį daržovių asortimentą“, – sako B. Čaikauskaitė.

Anot prekybos tinklo atstovės, konkrečių daržovių pasiūla ir kainos kasmet priklauso nuo vyraujančių gamtinių sąlygų, lemiančių jų derlių. Nors šią vasarą ne tik mūsų šalies, bet ir didžiosios Europos dalies ūkininkams teko kovoti su didele sausrą, tačiau daržovių trūkumo ar kainų augimo nepastebima. Priešingai, kai kurios daržovė, B. Čaikauskaitės  teigimu, lyginant su praėjusiais metais pigo. Pavyzdžiui, „Iceberg“ salotų kaina šiemet yra 15 proc. žemesnė. Cukinijų, burokėlių ir daugelio kitų daržovių kainos arba liko tokios pat, arba šiek tiek sumažėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių