Liko žingsnis iki koncesijos sutarties su „Hitachi“ patvirtinimo

Parlamentarams liko vienas balsavimas, kuriuo Seimas turės apsispręsti dėl koncesijos sutarties su „Hitachi“ nuostatų.

Seimas trečiadienį neeiliniame posėdyje po svarstymo pritarė įstatymo dėl koncesijos suteikimo ir Lietuvos esminių turtinių įsipareigojimų prisiėmimo Visagino atominės elektrinės projektui: už balsavo 67 Seimo nariai, prieš- 16, o susilaikė 25 parlamentarai.

Ekonomikos komiteto narys Kęstutis Masiulis pareiškė, kad su šiuo pritarimu Seimas atveria kelią reikšmingai koncesijai.„Savo istorijoje tokios reikšmės koncesijos nesame turėję“, - sakė K.Masiulis.

Pasak parlamentaro, naujos elektrinės statybos projektas sukurtų daug darbo vietų, paskatintų investicijas, atvestų į Lietuvą naujas atominės energetikos technologijas, paskatintų Japonijos įmonių gausą Lietuvoje.

Tuo tarpu socialdemokratė Birutė Vėsaitė apgailestavo, kad  iki šiol nėra aiškaus Latvijos ir Estijos sutikimo prisidėti prie elektrinės statybos.„Negalima ignoruoti tautos valios. Kodėl negalime palaukti iki rudens, kol paaiškės referendumo rezultatai?“ - tvirtino parlamentarė.

Ji siūlė koncesijos sutarties su „Hitachi“ nuostatų svarstyme daryti pertrauk iki rudens.Pasak Audito komiteto, kuris išsakė daugiausia neigiamų pastabų dėl koncesijos sutarties nuostatų, pirmininkės Loretos Graužinienės, jos esančios „prieš Lietuvą ir galimai prieštarauja Konstitucijai“.

Jei energetikos projektus dėl naujos AE Seimas priims, planuojama pasirašyti koncesijos sutartį su strateginiu investuotoju Japonijos korporacija „Hitachi“ dėl didžiausio per šalies istoriją - maždaug 16-18 mlrd. litų vertės - energetikos objekto statybos.

„Hitachi“ turėtų valdytų 20 proc. naujos branduolinės jėgainės Lietuvoje akcijų, Lietuva - 38 proc. akcijų, Latvija - 20 proc., o Estijai - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų.Lietuva planuoja pastatyti naują atominę elektrinę šalia 2009 metais uždarytos Ignalinos elektrinės. Vyriausybė tikisi, kad elektrinė bus pastatyta iki 2020-2022 metų.

Europos Sąjungoje šiuo metu branduolinę energetiką plėtoja 15 valstybių, kuriose elektrą gamina iš viso 137 atominės elektrinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
seime 67 nusikaltėliai galintys pridaryt žalos Lietuvai ir jiems jokia atsakomybė negesia jiems nusispjaut į žmonių nuomonę nors tai liečia kekvieną Lietuvos pilietį , tai ne šikinyką stato už pora tūkstančių . Taip kad gerai pagalvokit ar ilgai dar tylėsit ir leisit apvaginėt šalį . Parašus dėl referendumo kada baigs rinkti ?

666

666 portretas
nejau seime tik 108 parlamentarai kai sprendžiamas šalies likimas TUO puikiai naudojasi 67 nusikaltėliai

Smarvė

Smarvė portretas
Kai kalbama apie milijardus, tai aišku, ko siekia Seimas. Toks Seimas nereikalingas. Akcijos turi būti grąžinamos. Juk reikia gyventi, o ne smirdėti.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių