LLRI pristatė rinkimų knygą „Mandatas lyderystei“

Šią savaitę Lietuvos laisvos rinkos institutas (LLRI) politikams Seime pristatė naują rinkimų knygą „Mandatas Lyderystei“, kuriame aptariamos valstybės valdymo ir ekonomikos problemos bei pateikiamos rekomendacijos proveržiui.

LLRI prezidentė Elena Leontjeva renginyje susirinkusiems Seimo nariams ir specialistams teigė, kad „Rinkimų knyga“ – tai tiltas tarp politikų ir rinkėjų.

„Prieš rinkimus svarbu suvokti valdžios ribotumą ir konstitucinių vertybių svarbą. Stokos fenomenas atskleidžia, kad nepilnumas skatina augimą ir kūrybą. Žmogaus ribotumas ir laiko stoka skatina veikti, todėl svarbu išlaisvinti žmogaus galias. Teisėkūros kokybė yra svarbi dedamoji valstybės valdyme, geruosius principus jau turime, tačiau trūksta mechanizmo jiems įgyvendinti“, – teigė E. Leontjeva.

Renginio metu vyko gyva diskusija apie Seimo nario laisvės ribas, kokius pokyčius teisėkūroje galima pasiekti šios kadencijos valdžios atstovams. Taip pat buvo aptartos kitos knygoje išskirtos temos – mokesčiai, biudžeto išlaidos, viešasis sektorius, reguliavimų mažinimas.

Šis leidinys yra kvietimas šiek tiek fundamentaliau pažvelgti į procesus, kurie daro poveikį mūsų visuomenės gyvenimui.

„Gilindamiesi į šias temas, brėžiame gaires bei konkrečius sprendimus, kurie leistų pagerinti gyvenimą mūsų Konstitucijos dvasioje. Skaidrios ribos apsaugo nuo valdžioje slypinčių pagundų, o didžiausia jų – prisiimti tokią atsakomybę už žmones, kuri neleidžia jiems patiems augti savo laisve ir atsakomybe“, – kalbėjo E. Leontjeva.

„Mes turime gerus teisėkūros pagrindų įstatymo principus. Tai yra efektyvumas, proporcingumas, tikslingumas, visi šie principai yra puikūs, bet neturime mechanizmo, kuris leistų juos įgyvendinti ir tinkamai laikytis“, – tikino ji.

LLRI prezidentė taip pat pastebėjo, kad politikams tenka rolė perteikiant verslo svarbą visuomenei. Jos manymu, šiuo metu egzistuoja daug neigiamų ir nepagrįstų stereotipų apie verslą ir verslininkus.

„Žmonės nesupranta verslo vaidmens. Vis dar yra labai daug neigiamos klišės apie verslą. Ir ypatingai politikams krenta didelė atsakomybė palaikyti verslo įvaizdį ir santarvę su juo“, – teigė ji.

Anot E. Leontjevos, reikalinga nauja įstatymų kultūra ir pažymėjo, jog Konstitucija ir teisėkūros pagrindų įstatymas turėtų būti privalomi bet kokiam Seimo nariui. Leidinys padės būsimiems šalies lyderiams atskirti, kokias problemas dera spręsti valdžiai ir ką reikia palikti žmonėms spręsti savo gyvenime, bendruomenėje, savivaldoje.

Renginį globojusi Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen akcentavo, kad „Rinkimų knygoje“ pristatoma medžiaga yra itin vertinga politinėms partijoms, rengiančioms savo programas, nepriklausomai nuo jų ideologijos.

„Šis leidinys yra kvietimas šiek tiek fundamentaliau pažvelgti į procesus, kurie daro poveikį mūsų visuomenės gyvenimui. Leidinys kviečia giliau pažvelgti į visuomenės procesus ir stokos fenomeną, kuris veikia visas veiklos sritis. Manau, kad naudingos informacijos ras visų politinių partijų ir frakcijų Seimo atstovai, nes jame nagrinėjami svarbūs teisėkūros kokybės klausimai“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė pastebėjo, kad nors tokie leidiniai leidžiami nuo 2000 m., kai kuriose sferose, kur rekomenduojami pokyčiai, pažangos yra mažai. Bet, pasak jos, nagrinėjant rekomendacijas reikia nepamiršti – Lietuva yra viena iš Europos sėkmės istorijų.

„Kai kurios temos tęsiasi ne vieną dešimtmetį ir pažangos, kokios norėtųsi matyti nėra. Bet drauge, manau, turime nepamiršti, kad Lietuva yra viena iš Europos Sąjungos sėkmės istorijų ir manau, kad didele dalimi tai yra to, kad turėjome stiprias ir iniciatyvias organizacijas ir institucijas, kurios ragino politikus kreipti dėmesį į tai, kas yra svarbu“, – komentavo ji.

Rinkimų knyga teikia rekomendacijas, kaip institucijoms „negyventi“, lyg ištekliai būtų neriboti

Kaip rinkimų knygos pristatymo metu teigė Elena Leontjeva, šios knygos ypatumas – žvilgsnis į politiką per stokos reiškinį.

„Stokos fenomeno pažinimas padeda išgryninti, kaip susitelkti į tvarką valstybės valdose, optimizuoti ir suefektyvinti institucijų veiklą, neleisti valstybei gyventi taip, tarsi ištekliai būtų neriboti“, – rašoma „Mandate lyderystei“.

Knygoje pateikiamos LLRI ir kitų specialistų rekomendacijos teisėkūros kokybės, verslo ir investicinę bei reguliavimo aplinkos, darbo rinkos ir viešojo sektoriaus, biudžeto išlaidų, mokesčių, pensijos, pinigų ir kainos klausimų rekomendacijos.

Institutas savo knygoje kritikuoja nepagrįsta mokestinę naštą – du kartus apmokestinant pelną, taikant didelį pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą ir skirtingus mokestinius režimus. Kaip teigiama dokumente, sumažinus lengvatų kiekį ir suvienodinus mokesčius, tai leistų sumažinti bendrus tarifus.

LLRI taip pat pastebi polinkį supriešinti verslą ir visuomenės naudą ir interesus, verslo pelnas yra „demonizuojamas“. Instituto manymu, Lietuvoje per daug susitelkiama į Europos Sąjungos investicijas ir geresnes sąlygas stambiam verslui, taip iškreipiant rinką. Todėl siūloma gerinti investicinės aplinkos ir mokesčių konkurencingumą, atverti Žaliajį koridorius įvairaus dydžio, ne vien tik stambioms investicijoms.

„Mandate lyderystei“ rašoma, kad valdžios sprendimai kuria papildomų paskatų nedirbti ar net įsitraukti į šešėlinę veiklą. Be to, anot jų, senėjanti visuomenė ir apribota migracija reiškia, kad bus pastebimas vis žymesnis darbo jėgos trūkumas. Todėl institutas mano, kad prioritetu turi tapti darbo rinkos prisotinimas ir paskatų nedirbti mažinimas.

Taip pat savo knygoje institutas siūlo geresnes viešųjų įstaigų darbuotojų vertinimo priemones. LLRI pastebi, kad daugelis biudžetinių įstaigų neturi pagrindo siekti savo tikslų, kas turi būti sprendžiama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kad tave

kad tave  portretas
Po sorososinio instituto pasisiautėjimo per 34 metus nei vieno lyderio beveik neliko Lietuvoje, o tik žiopčiojančios marionetės, kartojančios vieną mintį ir tą ne savą

Kas jos nežino..

Kas jos nežino.. portretas
Viena iš laisvos rinkos instituto /didžiausio Lietuvos gyvenimo kenkėjo/ giesmininkių. Matyt kažką vėl naujo susuko savo naudos planuose kad išlindo į eterį

Lt

Lt portretas
Nepasitikiu ta vata tegu pasako kieno Krymas
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių