Ministerija: 275 elektriniams autobusams – 55 mln. eurų paramos

  • Teksto dydis:

Susisiekimo ministerija šią savaitę skyrė 54,77 mln. eurų paramos 275 elektriniams  miestų ir rajonų autobusams įsigyti, antradienį pranešė institucija.

Ministerijos teigimu, 195 naujus autobusus per kelerius metus įsigys Klaipėdos, Šiaulių, Kretingos, Plungės, Biržų, Elektrėnų, Raseinių, Joniškio, Skuodo, Kazlų Rūdos, Pakruojo, Švenčionių ir Akmenės vežėjai.

Tuo metu Vilniaus, Kauno, Ukmergės, Vilkaviškio, Kaišiadorių ir Trakų vežėjai jau gavo finansavimą 80 elektrinių autobusų įsigijimui ir jau pradeda jų pirkimus.

Susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė sako, kad kol kas sparčiau elektrinius autobusus perka didmiesčiai, tačiau parama turėtų paskatinti tai daryti ir mažesnius miestus.

„Tikimės, kad esant rekordinėms investicijoms ir mūsų sudarytoms palankioms sąlygoms prie transporto sektoriaus transformacijos daug noriau jungsis ir mažesnieji miestai“, – pranešime sakė A. Vaiciukevičiūtė.

Nuo 2026 metų Lietuvoje visos viešojo transporto priemonės turės būti varomos ne iškastiniu kuru. Šiuo metu šalyje yra 8055 autobusai ir troleibusai, iš kurių alternatyviais degalais varomi 900.

Parama skirta iš Europos Sąjungos Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“.

Dar 1,36 mln. eurų iš jos netrukus bus skirta elektrines transporto priemones gaminančioms arba surenkančioms Lietuvos įmonėms. Parama leis verslui tobulinti savo gamybinius pajėgumus ir paskatinti visai netaršių M2 ir M3 klasės elektrinių automobilių gamybą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių