Nežinantiems, kur dėti pinigus – keturių žingsnių programa

  • Teksto dydis:

Nėra pinigų – bėda. Yra pinigų – bėda, kai nežinai, kur juos dėti. Ekonomisto Mariaus Dubnikovo nuomone, yra keturi žingsniai, kuriuos reikėtų žengti, norint tinkamai paskirstyti turimas lėšas.

Pirmasis – kuo greičiau grąžinti visus turimus kreditus.

„Jeigu turite vartojimo kreditus, naudojate kreditines korteles, kur mokate 14-18 proc. palūkanų, tai reikia juos uždaryti ir atiduoti tuos pinigus sukandus dantis“, – sakė M. Dubnikovas.

Labai svarbu šios finansinio raštingumo klaidos nebekartoti.

„Pamirškite adresus, kur gavote tokias galimybes. Tai pirmas veiksmas, kurį reikia daryti“, – dėstė M. Dubnikovas.

Antrasis žingsnis – užsitikrinti finansines atsargas, kuriomis būtų galima naudotis užklupus juodai dienai ar juodam pusmečiui.

„Sukaupti atsargas būtina kiekvienam žmogui. Tai yra tarp trijų ir šešių mėnesių išlaidų. Reikia pasiskaičiuoti, kiek pinigų jums reikia per mėnesį ir juos atsidėti“, – patarė M. Dubnikovas.

Anot jo, šiuo atveju tinka ir grynieji pinigai. Kuo greičiau jie pasiekiami, tuo geriau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Trečiasis žingsnis – rizikų valdymas.

„Jeigu turime įsipareigojimus, pavyzdžiui, būsto paskolą, yra privalomas gyvybės draudimas. Jei turite šeimą ir esate atsakingi už vaikus, būtinas gyvybės draudimas. Visi jaučiamės nenugalimi ir nemirtingi, bet nelaimės nutinka“, – pasakojo M. Dubnikovas.

Gyvybės draudimas turi būti mažiausiai turimos paskolos vertės. Kitas draudimas, kurį verta turėti – kritinių ligų.

„Lietuvoje kas ketvirtas, kas penktas žmogus iki 65 metų gauna kritinės ligos diagnozę, tai – vėžys, infarktas, insultas. Gerai, kad apie 70 proc. žmonių sveikata pasitaiso, bet jiems reikia apie dvylikos mėnesių reabilitacijos“, – sakė M. Dubnikovas.

Anot jo, kiekvienam reikia apsisaugoti nuo tikimybės, kad dėl ligos neteks galimybės dirbti. Taip pat – kad ištikus netekčiai šeima neliktų be pagrindinio pajamų šaltinio.

Ketvirtąjį žingsnį M. Dubnikovas vadina bibline dešimtine – atsidėti 10 proc. nuo savo pajamų reikėtų mokytis visiems.

„Juos reikia investuoti į tą sritį, kurią suprantate“, – kalbėjo M. Dubnikovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Norint iš banko pasiimt SAVO pinigus susiduri su juokingai žemais limitais. Pabandykit ponai bankininkai pragyvent mėnesi už 500 eurų

O kur

O kur portretas
programa nezinantiems kur gauti?

Tie

Tie portretas
Pinigai tik popieriukai, šiandien jie kažkiek vertingi, o rytoj tik vienai vietai nusisluostiti betiks. Infliacija didžiulė, ir bet kokie samprotavimai apie taupymą naudingi tik bankininkams.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių