Nuo sausio – finansiniai pokyčiai: didėja minimali alga, bet kai kas kišenes ir patuštins

  • Teksto dydis:

Nuo sausio – nemažai pokyčių gyventojų kišenėse. Didėja minimali mėnesinė alga, neapmokestinamasis pajamų dydis, auga ir viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai. Tačiau bus ir kas patuštins gyventojų kišenes – savarankiškai dirbantiems auga įmokos „Sodrai“, brangsta alkoholis bei degalai.

Jaunas veidas tarp bibliotekos darbuotojų ne toks ir dažnas. Tad bibliografas Martynas, kaip ir kiti jo kolegos, dirbti tarp knygų kasmet skatinami didesniais atlyginimais. Tik bėda, kad to algos augimo vis nepajusti.

„Šiaip tai mokesčiai. Kaip ir atlyginimai kyla, taip ir mokesčiai kyla“, – sakė bibliografas Martynas.

Bibliotekoje dirba 130 darbuotojų. Direktorė sako, kad vidutinis bibliotekininko uždarbis yra maždaug 1000 eurų į rankas.

„1000–1300, 900 eurų, kaip kam. Jei žmogus visai neturi išsilavinimo ir tik išdavinėja knygutes, be abejo, 900, o tas, kuris daugiau dirba, dar turi galimybę gauti priemoką, kas dirba su vaikais, vyresnio amžiaus žmonėmis, veda kompiuterines pamokas“, – teigė Vilniaus centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė.

Kaip ir atlyginimai kyla, taip ir mokesčiai kyla.

Mažiausiai uždirbančiųjų, tarp jų ir bibliotekininkų, piniginės nuo sausio turėtų papilnėti. Dešimčia procentų didėja minimali alga ir dar 20 procentų auga neapmokestinamasis pajamų dydis.

„Mes ir toliau manome, kad minimali alga neauga taip sparčiai, kaip turėtų. Manau, kad šiemet lauks sunkus darbas išlaikyti minimalios algos augimą“, – aiškino Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Kas popieriuje gauna maždaug 930 eurų, tas mėnesį į rankas prisidurs po 75 eurus. Kieno alga artima vidutinei, papildomai gaus tik keliais centais daugiau.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Gera žinia, tik neaišku, kaip bus su kainomis ir viskuo, mokesčiai auga, kainos irgi auga, gal kokį ketvirtį jausis, o paskui vėl susilygins“, – kalbėjo rūbininkė ir bibliotekininkė Adelė.

Kultūros ir meno darbuotojams atlyginimai augs ne tik dėl minimalios algos, bet ir dėl augančio finansavimo iš valstybės biudžeto. Apskaičiuota, kad vidutiniškai kultūros darbuotojų atlygis į rankas nuo sausio padidės 108 eurais.

„Popieriuje galėtų būti 100 eurų, tai į rankas 70–80 eurų turėtų padidėti, o jei biudžetas bus patvirtintas sotesnis, tai gal ir daugiau šiek tiek“, – tikino R. Gražienė.

Sotesnis gyvenimas laukia ir kitų viešojo sektoriaus darbuotojų. Mokytojų atlygis į rankas vidutiniškai ūgtels 276 eurais. Iš jų – 130 eurų nuo sausio pirmosios. Dėstytojai ir mokslininkai vidutiniškai prisidurs 440 eurų. Tiesa, šiuos pinigus irgi gaus ne iš karto, o dalimis. Socialiniams darbuotojams ir slaugytojams atlygis kils 120 eurų, o gydytojams – 260 eurų.

„Pažiūrėsime, kaip bus, nes praeitas didinimas buvo numatytas 8 procentai, bet nebuvo numatyta, kad 8 procentai buvo tik fiksuotas, o ne tas kintamas ir realiai į rankas išėjo apie 4 procentus“, – sakė Lietuvos medikų sąjūdžio pirmininkė Auristida Gerliakienė.

Ekonomistė teigia, jog viešojo sektoriaus algos įpūs konkurencijos į privatų sektorių. Verslininkams teks didinti algas ir ten.

„Tai didins gyventojų pajamas, skatins vidutinio darbo užmokesčio augimą ir atitinkamai – gyventojų perkamąją galią“, – aiškino Šiaulių banko vyriausioji ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Atlyginimai didės, tačiau žmonių pinigines patuštins mokesčiai. Savarankiškai dirbantiems nuo sausio didėja sveikatos draudimo įmokos „Sodrai“.

„Svarbu užtikrinti, kad mažiausiai uždirbantys turėtų soc. pagrindą po kojomis, o kas gauna daugiau, būtų atstatytas socialinis teisingumas, jie turėtų labiau prisidėti prie biudžeto surinkimo“, – teigė I. Ruginienė.

Individualią veiklą vykdantiems šešiais eurais didėja privalomojo sveikatos draudimo įmoka. Kas mėnesį „Sodrai“ turės pervesti 64,50 euro. Nemokėti „Sodrai“ galima tik išimtiniais atvejais.

„Jei žmogus tik pradėjo veiklą, pirmus metus gali nemokėti. Taip pat nemokėti įmokų gali vykdantys individualią veiklą, bet jau gaunantys pensiją“, – aiškino „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

Gyventojams brangsta ir akcizinės prekės, alkoholis, rūkalai bei degalai. Alkoholis, priklausomai nuo rūšies brangsta, nuo 3 iki 36 centų. Cigarečių pakelio kaina didėja 20 centų. Dyzelino litras kišenę patuštins papildomais penkiais centais.

„Pirmoje pusėje dar atidžiai dėliosimės prekių krepšelius, nes kainų lygis išlieka didelis“, – sakė I. Genytė-Pikčienė.

Anot ekonomistės, kad kainos taip sparčiai nebedidėja pajusime tik antroje metų pusėje. Tada gyventojai galės išlaidauti ir ne pirmo būtinumo prekėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirkejas

pirkejas portretas
Agotos duona 2 eurai ,duju balionas dienos uzdarbis.

Viena

Viena portretas
Ranka duoda, o kita atima istikruju niekas nedideja tik akiu dumimas ir grazus skaiciai eurosajuzui....

O taip

O taip portretas
Biudžetininkams išlaikytiniams - tai taip, didėja. O kuris turi savarankiškai suktis, tai eilinį kartą didėja tik PSD ir kiti mokesčiai.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių