Papildomi mokesčiai kiršina ministrus

Finansų ministro planai apmokestinti asmeniniais tikslais naudojamus tarnybinius automobilius ir lengvatines paskolas gali žlugti. Tam priešinasi ne tik kai kurie valdančiosios koalicijos partneriai, bet ir Ūkio ministerija.

Už naudą reikia mokėti

Nuo liepos 1-osios už visus asmeniniais tikslais naudojamus tarnybinius automobilius valstybei teks papildomai susimokėti. Finansų ministro Algirdo Šemetos įsakymu patvirtinta, kad mokesčiui apskaičiuoti nustatoma fiksuota suma – 0,75 proc. automobilio rinkos kainos, kurią nuspręsta laikyti darbuotojo gaunama nauda. Kas mėnesį nuo šios sumos į biudžetą darbuotojui teks sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį, 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo įmoką ir dar 3 proc. "Sodrai" turės įmokėti darbdavys.

Valstybinė mokesčių inspekcija apskaičiavo, kad už automobilį, kurio rinkos vertė 50 tūkst. litų, kiekvieną mėnesį teks sumokėti 90 litų papildomų mokesčių.

Nervina pigios paskolos

Nuo liepos 1 d. nuspręsta apmokestinti ir beprocentes ar lengvatines paskolas, gautas iš darbdavio, įmonės ar bičiulio. Finansų ministerija sumąstė, kad pigiau pasiskolinusiam asmeniui teks sumokėti palūkanų skirtumą iki rinkos sąlygomis duodamų paskolų ribos. Palūkanų skirtumas taip pat bus apmokestintas 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu, 6 proc. privalomojo sveikatos draudimo ir 3 proc. "Sodros" įmokomis.

Naujoji tvarka negalios būsto paskoloms, gautoms iki 2009 m. sausio 1 d. Kai fizinis asmuo skolins kitam, mokesčius į biudžetą turės sumokėti paskolos gavėjas.

Naštos didinti nereiktų

Naujais mokesčiais piktinasi ne tik verslininkai, bet ir ūkio ministras Dainius Kreivys.

"Aš, kaip Saulėtekio komisijos pirmininkas, esu įgaliotas įvertinti ir adekvačiai reaguoti į kiekvieną įstatymą ar nutarimą, kuris verslui didintų administracinę naštą. O Finansų ministerijos sprendimas apmokestinti asmeninėms reikmėms naudojamus įmonių automobilius ir lengvatines paskolas, mano manymu, kaip tik tai ir daro. Sunkmečiu naujų mokesčių įvesti nereikėtų. Dėl to, sieksiu, kad šitą klausimą svarstytų Vyriausybė. Suprantu, kad jau priimtas įstatymas, tad jo blokuoti negalima, bet galėtume parengti įstatymo pataisas. Išdėstysiu savo ir Saulėtekio komisijos poziciją ir tikiuosi, kad rasim bendrą sprendimą", – sakė ūkio ministras.

Jis įsitikinęs, kad priešprieša nepaveiks koalicijos darbo: "Kreivys Šemetai pirštinės tikrai nemeta. Visa koalicija dirba kartu, draugiškai. O naujų mokesčių įvedimas ir yra politinis sprendimas, kurį turėtų priimti ne viena ministerija ar ministras, o visa Vyriausybė. To ir sieksiu."

Žlugdys verslą

Finansų ministerijos planus neigiamai vertina ir kai kurie koalicijos partneriai.

"Sulaukėme dar vieno skuboto naktinio darbo rezultato – dar labiau išplėsta apmokestinimo bazė Lietuvos gyventojams. Tokios priemonės tik apsunkins žmonių gyvenimą, žlugdys verslą ir tikrai neskatins ekonomikos augimo. Finansų ministro veiksmai tik dar kartą įrodo, kad pasirenkamas paprasčiausias būdas, kaip buhalteriškai užpildyti biudžeto eilutes, nesivarginant rasti novatoriškų sprendimų", – piktinosi Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Artūras Zuokas.

A.Zuokas abejojo, ar atlikti išsamūs skaičiavimai, kiek tai kainuos valstybei, ir ar atneš realios naudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

priedai

priedai portretas
Ministrai gauna tūkstantinius priedus šikpopieriui pirkti, neapmokestintus jokiais mokesčiais, o įmonė negali net benzino 100Lt įspilti, kad būtų galima vystyti verslą, tai kaip Lietuvoje verslauti? Kur teisingumo principas. Įmonių pelnus suėda mokesčiai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių