Pigių degalų džiaugsmas – laikinas?

  • Teksto dydis:

Jau antrą savaitę Lietuva save gali vadinti pigių degalų rojumi, praneša LNK.

Skųstis kainomis jau toks įprotis, kad vairuotojai net nepastebėjo, kad antrą savaitę iš eilės kuras Lietuvoje – pigesnis nei Lenkijoje.

„Nuostabu. Nebereikės važiuoti į Lenkiją“, – sakė vaikinas.

„Negirdėjau šios geros žinios“, – teigė vyras.

„Kažkas netikro. Manau, kad tai kažkoks laikinas sutrikimas, nes akcizai pas mus didesni“, – kalbėjo vyriškis.

Lenkijoje vidutinė benzino kaina už litrą gruodžio 11 d. siekė 1,48 euro. Dviem centais daugiau nei Lietuvoje. Gruodžio 15 d. skirtumas dar ūgtelėjo.

„Dabar vidutinė kaina Balstogėje yra 1,49 euro. Pas mus benzinas kainuoja 1,35 euro“, – sakė „Pricer.Lt“ įkūrėjas Arūnas Vizickas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Lietuvoje dyzelino litras vidutiniškai kainuoja 1,50 euro. Beveik dviem centais mažiau nei Lenkijoje.

Lenkiškas naftos koncernas „Orlean“ – pagrindinis degalų tiekėjas ir mūsų degalinėms. Tad ekspertai mano, kad lenkiško ir lietuviško kuro kainos išsiskyrė dėl kitų priežasčių.

„Didele dalimi tai nulėmė euro ir zloto kurso svyravimai. Juk degalų šaltinis yra tas pats“, – kalbėjo Lietuvos energetikos agentūros analitikas Vytenis Gudelis.

Prieš 3 mėn. euras kainavo 4,60 zloto, šiandien – 4,30 zloto. Anot ekonomisto, toks zloto kursas dar išsilaikys kurį laiką.

„Išauga tikimybė, kad atėjus naujai proeuropietiškai vyriausybei į Lenkijos valdžią, ES komisija atrakins Lenkijai europinį finansavimą, kuris šiuo metu užšaldytas“, – sakė banko „Citadele“ ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Rugsėjį ir spalį, kai prieš rinkimus Lenkijos degalai buvo pigiausi Europoje, jų piltis važiavo ne tik lietuviai, bet ir čekai, vokiečiai.

„Kai rugsėjį ir spalį buvo pigiau Lenkijoje, tai Lietuvoje buvo nenupirkta 10 mln. l dyzelino. Tai reiškia apie 7 mln. eurų nesumokėtų mokesčių į biudžetą“, – sakė lietuviškų degalinių sąjungos tarybos pirmininkas Karolis Stasiukynas.

Kainų skaičiuotojas mano, kad lenkai nesuplūs pas mus piltis degalų, nes valdžia nepasinaudojo proga uždirbti iš kitų šalių vairuotojų.

„Valdžia nesuvokia nei to, kad mokesčiai PVM pavidalu nusėda Lenkijoje, nei to, kad galėtume prisikviesti ekonominių turistų“, – sakė A. Vizickas.

Valdžia nesuvokia nei to, kad mokesčiai PVM pavidalu nusėda Lenkijoje, nei to, kad galėtume prisikviesti ekonominių turistų.

Lietuviškų degalinių atstovas perspėja, kad pigūs degalai kol kas tik iki Naujųjų metų. Nuo sausio didėja dyzelino akcizas.

„Brangs nuo 6 iki 12 centų. Kviečiu visus užsipilti, kol dar yra“, – sakė K. Stasiukynas.

Kitais metais dyzelino akcizas Lietuvoje taps toks, koks dabar Latvijoje, o Lenkijoje akcizo mokestis bus net 10 centų mažesnis nei Lietuvoje.

Ekspertas mano, kad po Naujųjų degalai gal ir nebrangs smarkiai, nes pati naftos kaina mažėja.

„Turėtų išlikti panašiame lygyje kaip šiemet. O jei viskas bus gerai, tai gali ir sumažėti“, – sakė V. Gudelis.

Šiemet vidutinės degalų kainos mažėjo – gruodį degalai išlieka 10-20 centų pigesni nei lygiai prieš metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pas mus benzinas 1,35€ kainuoja tik Jozitoje, Statoilusoe Circlėse gerokai brangesnis.

Jei uzdes

Jei uzdes  portretas
akcizus,didesnius nei dabartine kaina su akcizu ir PVM,kaip skystoms dujoms - aisku,kad brangs! Kitu priezasciu juk tiesog nera! Palyginimui : akcizas SND dujoms PL - 13 euru tonai; IRL - 60; SLO - 73; LTU - 304 E\t !!! Kitose salyse - nera visai! Tylekime toliau!

To tuo

To tuo portretas
A kiek firmelių ryjančiais džipais važinėjančių sugulovių, vaikų, žmonų, juodąja buhalterija susigražina, a ? Gal už otkatus ir tokias aferas, taip garbina vsiozakonnijos didįjį vagį brazovskį, priešininkus pastoviai juodinant
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių