Premjeras: Omanas gali būti strateginiu Lietuvos partneriu Persijos įlankoje

  • Teksto dydis:

Omanas gali tapti strateginiu Lietuvos partneriu Persijos įlankoje, teigia šioje šalyje viešintis premjeras Algirdas Butkevičius. Vyriausybės vadovo teigimu, Omaną domina lietuviški maisto produktai, medicinos įranga, technologijos bei turizmo galimybės.

„Omaną matome kaip strateginį Lietuvos partnerį Persijos įlankoje, tačiau prekyba su šia šalimi dar nėra įgavusi pagreičio. Tikiuosi, jog mano vizitas ne tik sustiprins mūsų draugiškus santykius, bet ir paskatins dvišales investicijas ir tarptautinę prekybą bei atvers galimybes abipusiam turizmui“, – pranešime spaudai teigė A.Butkevičius, kuris antradienį susitiko su Omano vicepremjeru Sayydu Fahadu Mahmoudu Al-Saidu (Saidu Fahadu Mahmudu Saidu).

Lietuvos premjeras pasiūlė įkurti tarpvyriausybinę komisiją, kuri skatintų šalių bendradarbiavimą ekonomikos, medicinos ir sveikatos apsaugos, kultūros bei švietimo ir mokslo srityse. Omano vicepremjeras sutiko, kad tokia sutartis turėtų būti parengtas artimiausiu metu.

Domisi lietuviškais maisto produktais ir Klaipėdos uosto galimybėmis

Omanas domisi galimybe importuoti maisto produktus iš Lietuvos ir naudotis Klaipėdos uostu savo prekių eksportui į Baltijos ir Šiaurės šalis, sako premjeras.

Ministro pirmininko teigimu, naujų galimybių eksportuoti jautieną atveria Lietuvoje nuo šių metų pradžios įteisintas ritualinis skerdimas, kuris atitiktų musulmonų papročius.

„Mūsų vienas iš svarbiausių tikslų yra čia parduoti maisto produktus. Jie tuo labai suinteresuoti, bet iškart paminėjo, kad jie reikalauja labai aukštos kokybės. Reikia bendradarbiauti pačiam verslui, kuris jau šiandien čia pradėjo savo susitikimus“, - BNS telefonu iš Omano antradienį sakė A.Butkevičius.

Su Omano vicepremjeru Sayyidu Fahdu Mahmoudu Al-Saidu (Saijudu Fadu Mahmudu Al Saidu) Vyriausybės vadovas sakė aptaręs galimybęs išnaudoti abiejų šalių uostus prekybai.

„Kalbėjomės ir apie Klaipėdos jūrų uostą, kad jis galėtų tapti centru jų prekių eksportui į Baltijos ir Skandinavijos šalis, o Omano uostai galėtų būti naudojami mūsų šalies eksportui į Persijos įlankos regioną“, - sakė A.Butkevičius.

Premjero teigimu, susitikimuose Omane taip pat kalbėta apie bendradarbiavimą informacinių technologijų, medicinos, turizmo srityse, aptartos galimybės atidaryti skrydžius tarp šalių, skatinti profesionalų bei studentų mainus tarp valstybių.

A.Butkevičius sakė pasiūlęs įkurti tarpvyriausybinę komisiją dvišaliams klausimams aptarti.

„Jie linkę investuoti į bendrus projektus tarp Lietuvos ir Omano. Juos labai domina logistikos sritis, daug buvo kalbama apie informacines technologijas. Jie žino apie mūsų saulės baterijas, žino, kad turime puikią įmonę, kuri įvertinta tokiose šalyse kaip Pietų Afrikos Respublika ir Malaizija“, - kalbėjo ministras pirmininkas.

Premjeras taip pat sakė tikįs, kad Omanas pasirinks Lietuvą ir Vilniuje atidarys pirmąją arabų šalies ambasadą Baltijos regione.

Arabų pusiasalyje esantis Omanas yra priklausomas nuo naftos eksporto, tačiau šių išteklių turi mažau nei kitos Persijos įlankos šalys. Šalį valdantis sultonas šiuo metu gydomas Vokietijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių