Premjerė: diskusijos dėl mokesčių gali tęstis ne vienerius metus

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybė kitais metais sieks įgyvendinti jau priimtus sprendimus, o diskusijos dėl mokesčių pertvarkos gali tęstis ne vienerius metus, tačiau galiausiai vis tiek turės būti priimta.

„Vakar Vyriausybė kaip tik atnaujino priemonių planą iki kadencijos pabaigos, ką norėtume padaryti, turint minty, kad tai 11 mėnesių. Svarbiausia būtų dabar tiesiog pabaigti, įžeminti, paleisti į gyvenimą tuos sprendimus, kurie priimti“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė premjerė.

„Diskusija dėl mokesčių tęsis, visiškai pritariu Algirdui Sysui – vienas ar kitas Seimas tuos sprendimus turės priimti. Galim diskutuoti ir metus, dvejus, penkis, bet su tokiu mažu perskirstymu kokybiško viešojo sektoriaus proveržio jokia Vyriausybė negalės pasiekti, tas vis tiek turės apsispręsti“, – kalbėjo ji.

Galim diskutuoti ir metus, dvejus, penkis, bet su tokiu mažu perskirstymu kokybiško viešojo sektoriaus proveržio jokia Vyriausybė negalės pasiekti (...)

 

Komentuodama LRT užsakymu atliktą apklausą, pagal kurią visuotiniam nekilnojamojo turto (NT)  mokesčiui pritartų tik 3 proc. Lietuvos gyventojų, premjerė sako, kad tokia apklausa yra manipuliatyvi.

„Galima visokius klausimus užduoti, pavyzdžiui, galėčiau portalo paprašyti padaryti apklausą, ar jūs norite gerų viešųjų paslaugų ir manau, kad atsakymo „ne“ turbūt būtų dar mažesnis procentas negu rtrys, nes visi nori to, kas finansuojama už mokesčius, o kad patys mokesčiai žmonėms nepatinka, nėra čia kaži ko nenatūralaus. Atrodo, kad čia gal manipuliatyvi apklausa, nes reikėtų dėti ant stalo visus argumentus ir aiškinti, kas yra kitoje pusėje“, – teigė I. Šimonytė.

Ji pabrėžė, kad pagal Seimui pateiktą projektą NT mokestis nebūtų visuotinis, nes du trečdaliai žmonių jo nemokėtų.

Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pataisų projektas įstrigo Seime dar iki 2024 metų biudžeto priėmimo.

Siekdama padidinti NT mokesčio bazę, Vyriausybė yra pateikusi siūlymą apmokestinti visą nekilnojamąjį turtą, įskaitant ir vienintelį turimą būstą. Projektas buvo kelis kartus taisomas, galiausiai pasiūlyta pagrindiniam būstui taikyti 0,05–0,5 proc.  tarifą, o aukštesnį – 0,5–4 proc. – nustatyti apleistiems, neprižiūrimiems NT objektams. Komerciniam turtui savivaldybės galėtų nustatyti 0,5–3 proc. tarifą.

Prezidentas Gitanas Nausėda lapkritį teigė, kad naujo NT mokesčio įstatymo projektas yra „antisocialinis“ ir neturintis aiškaus pagrindimo, todėl jis vetuotų įstatymą, jei Seimas jį priimtų.

Dabar NT apmokestinamas progresiniu 0,5–2 proc. tarifu, tačiau tik nuo 150 tūkst. eurų vertės, o turintiesiems tris ir daugiau vaikų arba neįgalų vaiką – nuo 200 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)))))))))

:))))))))) portretas
kaip Lietuvai pasisekė ja dabar valdo nusikaltėliai

rinkejas

rinkejas portretas
kaip ir del koncervatoriu pavogtu pensiju kurios iki siol negrazintos nors praejo daugiau kaip desimtmetis

ekonomistas

ekonomistas portretas
Mokesčių reforma turi būti padaryta norint geresnio gyvenimo turint didesnį pajamų perskirstymą. Mokesčių niekas nenori mokėti, įpač tie kurie privalėtų tai daryti, jie suranda lobistų, veikia papirkinėdami seimūnus, nes jiems tai gaunasi pigiau. Likusiems gyventojams negalima pagerinti nei miesto infrastruktūros, nei švietimo, sveikatos ar apsaugos paslaugų. Todėl NT mokestis, proto ribose turi būti visuotinis ir nuo pirmo buto chruščiofkėje ir normalus kitiems butams. Aš siūlyčiau premjerei priimti mokesčių įstatymą nežiūrint į reiškiamas nuomones, nesitikėti rinkimuose laimėti, bet ką padarysite, bus padaryta.(Kasos aparatų niekas nepanaikino, PVM niekas nesugrąžino )
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių