Seimas apribojo verslo galimybes iš savivaldybių perimti viešąsias paslaugas

Seimas ketvirtadienį leido savivaldybėms pačioms ar per jų įmones teikti kai kurias viešąsias paslaugas. Tokiais atvejais savivaldybėms nebereikės skelbti privataus valdytojo konkursų, nereikėtų ir Konkurencijos tarybos leidimų.

Už Vietos savivaldos įstatymo pataisas balsavo 102 Seimo nariai, prieš nebuvo, susilaikė du.

Savivaldybėms leista valdyti jų lėšomis pastatytus muziejus, baseinus, teatrus, koncertų ar sporto sales, stadionus, bibliotekas, kultūros namus, stadionus bei maniežus, bet tik tada, jeigu tokie objektai yra vieninteliai jų teritorijoje. 

Kitiems statiniams išimtys nebus taikomos.

Konservatorius Edmundas Pupinis tvirtino, kad baigtinis sąrašas, kokias viešąsias paslaugas savivaldybės tam tikrais atvejais galėtų teikti, neleis savivaldai prisiimti jai nebūdingų funkcijų.

„Verslas tam sukurtas, kad gautų pelnus, o savivaldybės – kad palaikytų savo žmones, užtikrintų tam tikras paslaugas“, – teigė E. Pupinis.

Jis pripažino, kad klaida buvo iš savivaldybių perimti ir verslui perleisti šilumos ūkių valdymą.

„Ne visada stengiasi atliepti žmonių lūkesčius – kol vyksta vadinamasis paslaugų privatizavimo procesas, pilasi gražūs žodžiai, o paskui pamatome, kad viskas atsisuka link to, kad verslas gautų pelnus“, – teigė E. Pupinis.   

Pataisų autorių teigimu, už viešuosius finansus pastatytus statinius ir jų paslaugas perdavus valdyti verslui, jos tampa brangios ir nebeprieinamos daugeliui gyventojų. Todėl, dalies parlamentarų įsitikinimu, reikia riboti verslo galimybes iš savivaldybių perimti viešąsias paslaugas, kad jos nepabrangtų.

Tuo metu ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė anksčiau yra sakiusi, kad  pataisomis de facto įteisinami vidaus sandoriai. 

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, jog savivaldybės gali pavesti teikti viešąsias paslaugas vidaus sandoriu tik išimtiniu atveju, prieš tai įvertinus, ar tokiu būdu konkrečiam paslaugos teikėjui neteikiama privilegijų, nediskriminuojamos kitos įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietė

Kaunietė portretas
Kaune "Girstučio" baseino koncesininkai neužtikrina elemenrarios savo gelbėtojų darbo etikos. Klientai pravardžiuojami, nėra tinkamos pagalbos nutikus bėdai. Panašu, kad laikas auditui, Kauno mere.

Alė

Alė portretas
Tai pvz Girstučio baseinas pastatytas žmonėms bet perimtas ale konsesininkų o kaip elgiasi taip įsijautęs lyg būtų savininkai

LABAI GERAS PASIŪLIMAS ..........apsvarstykit mūsų ponai //

LABAI GERAS PASIŪLIMAS ..........apsvarstykit mūsų ponai // portretas
REIKĖTŲ kad gydimo ir švietimo paslaugas perimtų iš privatininkų.... visos valstybinės... labai šaunu būtų....ir dar privalėtų visi iki vieno vaikai mokytis LIETUVOJE ,BE IŠIMČIŲ..... mokslas ir visas švietimas būtų aukšto lygio užtikrintai.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių