Seimo komitetas sutinka, kad savivaldybės paslaugas be konkurso teiktų ir teatruose

Parlamentinis Ekonomikos komitetas nustatė savivaldybių valdomų ir jų lėšomis pastatytų objektų sąrašą, kuriuose jos be konkurso galėtų teikti viešąsias paslaugas – greta baseinų, muziejų, koncertų ir sporto salių, parodų rūmų, bibliotekų, kultūros namų, stadionų bei maniežų būtų įtraukti ir teatrai, jeigu tokie objektai yra vieninteliai jų teritorijoje.

Komitetas, apsvarstęs Vietos savivaldos ir Konkurencijos įstatymų pataisas, bendru sutarimu penktadienį pritarė tokiam konservatoriaus Mindaugo Skritulsko pasiūlymui.

„Buvo pritarta bendru sutarimu su redakciniu pataisymu ir projektas keliaus į Seimo salę. (...) Buvo kultūros objektai, bet kad nebūtų dviprasmybių ir abstrakcijų buvo įtraukti teatrai ir išbraukta „ir kita“, – BNS teigė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas.

Seime yra likęs paskutinis balsavimas dėl pataisų. 

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė per jų svarstymą Seime teigė, kad jomis de facto įteisinami vidaus sandoriai, tačiau pataisų iniciatorių teigimu, už viešuosius finansus pastatytus statinius ir jų paslaugas perdavus valdyti verslui, jos tampa brangios ir nebeprieinamos daugeliui gyventojų.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete dirbantis Kęstutis Masiulis anksčiau sakė, kad viešajame sektoriuje nebūtina viską leisti verslui privatizuoti, o, pasak, konservatoriaus Viliaus Semeškos, kartais mažos savivaldybės ryžtasi statyti ne visada komerciškai atsiperkančius objektus.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, jog savivaldybės gali pavesti teikti viešąsias paslaugas vidaus sandoriu tik išimtiniu atveju, prieš tai įvertinus, ar tokiu būdu konkrečiam paslaugos teikėjui neteikiama privilegijų, nediskriminuojamos kitos įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių