Seimas: bankrutavusiųjų baudos bus nurašomos pagal taisykles, galiojusias bankroto metu

  • Teksto dydis:

Bankrutavusio žmogaus baudos valstybei už nusikaltimus ar pažeidimus galės būti nurašomos tik pagal bankroto bylos iškėlimo metu galiojusias taisykles.

Įgyvendinant Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą dėl prieš trejus metus priimtos įstatymo redakcijos netikslumų, Seimas antradienį 86 balsais už priėmė tai numatančius Fizinių asmenų bankroto įstatymo pakeitimus.

KT pavasarį pareiškė, kad reikėtų tikslinti 2021 metų birželį įsigaliojusią įstatymo nuostatą, jog bankrutavusiojo skolos valstybei negali būti nurašomos, kai reikalaujama atlyginti nusikalstama veika padarytą žalą bei už kitų įstatymų pažeidimus.

KT konstatavo, kad ši nuostata negali būti taikoma iki jos įsigaliojimo pradėtoms ir nebaigtoms fizinių asmenų bankroto procedūroms.

„Reikalaujant laikytis taisyklių (...) kurių fizinis asmuo negalėjo žinoti inicijuodamas bankroto procesą, sudarytos prielaidos paneigti bankroto proceso pradžios metu susiformavusį jo lūkestį, kad (...) baigus (...) procesą bus nenurašomi tik tie skoliniai įsipareigojimai, kurie buvo bankroto bylos iškėlimo metu“, – konstatavo KT.

Į KT kreipėsi Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), anot kurio, įstatyme nėra aiškiai nustatyta, už kokių įstatymų pažeidimą fiziniam asmeniui paskirtos baudos nėra nurašomos baigus jo bankroto procesą.

Pasak Konstitucinio Teismo, LAT nagrinėjamoje byloje kilo klausimas, ar fiziniam asmeniui sprendžiant jo bankroto bylos užbaigimą taikytina įstatymo nuostata, kad jo kreditorių reikalavimų tenkinimo ir jo mokumo atkūrimo plane numatyti likę nepatenkinti reikalavimai nurašomi, išskyrus baudas valstybei, paskirtas už kitų įstatymų pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių