Seimas pakeitė statybų procesų reguliavimą

Seimas palengvino statybos leidimo išdavimo tvarką ir nustatė, kad visą aktualią informaciją apie kiekvieną statomą objektą bus galima rasti vienoje vietoje – sistemoje „Infostatyba“.

Už tokias Statybos įstatymo pataisas antradienį balsavo 73 Seimo nariai, prieš nebuvo, o 17  susilaikė. 

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako, kad nauja tvarka leis iki pusmečio sutrumpinti statybų leidimų procedūras.

Pataisos numato, kad leidimas bus išduodamas projektinių pasiūlymų, o ne techninio projekto etape. Darbus bus galima pradėti parengus techninį darbo projektą ir pranešus apie statybos pradžią.

Prašantieji leidimo ūkininko sodybos statybai privalės pateikti pažymą dėl pajamų iš žemės ūkio veiklos

Dabar savivaldybė turi patvirtinti projektavimo užduotį ir vėliau pritarti projektiniams pasiūlymams, todėl šios procedūros atsisakoma – visi išankstiniai derinimai ar pritarimai projekto sprendiniams perkeliami į leidimo išdavimo procedūrą, kaki visi tikrintojai vertins vienu metu.

Seimas taip pat nutarė, kad statinio projektavimą sudarys du etapai vietoj trijų: projektiniai pasiūlymai ir techninis darbo projektas, o techninio projekto nebelieka.

Bendrąją statinio projekto ekspertizę Seimas leido atlikti vieną kartą – prieš pradedant statybos darbus, o nebelieka ekspertizių atskiriems projektavimo etapams, pavyzdžiui, techniniam ir darbo projektams.

Savivaldybės infrastruktūros plėtros įmoka, valstybinės žemės nuomos mokestis privalės būti sumokėti iki darbų pradžios, o ne teikiant prašymą išduoti leidimą. Jeigu atskirų statinių statyba vyks etapais, mokesčiai bus mokami dalimis, už kiekvieną etapą.

Seimas leido projektų ir statinių ekspertizės rangovais būti ne tik įmonėms, bet ir gyventojams, taip pat nustatė pinigines baudas už nepranešimą apie statybos pradžią – bauda bus lygi pusei įmokos už savavališką statybą.

Seimas įpareigojo statytojus perleidžiant žemės sklypo nuosavybės teises užregistruoti nebaigtą statybą arba pardavėjui deklaruoti, kad statyba nepradėta.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
o kiti parlamentarai kur buvo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių