Seimas spręs, ar įteisinti mobiliąsias vaistines

Seimas ketvirtadienį po pateikimo priėmė svarstyti Farmacijos įstatymo pataisas, kuriomis siūloma Lietuvoje įteisinti mobiliąsias vaistines.

Už tai, kad Seimas pradėtų svarstyti tokias pataisas, balsavo 64 parlamentarai, o susilaikė vienas. Toliau pataisas Seimas svarstys rudenį. 

Jų iniciatorius Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas prognozavo, kad tokių vaistinių atsiras.

„Pavienės vaistinės ar tinklai bus suinteresuoti teikti tokią paslaugą“, – pristatydamas pataisas teigė A. Matulas.  

Pasak jo, tokių vaistinių steigimo sąlygas nustatytų sveikatos apsaugos ministras. Jis taip pat nuspręstų, ar tokiose vaistinėse būtų prekiaujama receptiniais vaistais ir patvirtintų prekybos jais tvarką.

Ar šalyje realiai bus teikiamos išvažiuojamųjų vaistinių paslaugos, pasak Lietuvos vaistinių asociacijos vadovės Kristinos Nemaniūtės-Gagės, priklausys nuo keleto elementų.

Jos teigimu, teikti mobiliųjų vaistinių paslaugoms turėtų būti priimtos „proporcingos ir realiai įgyvendinamos taisyklės“. Taip pat, anot K. Nemaniūtės-Gagės, labai svarbu, ar savivaldybės matys tokių paslaugų reikalingumą jų teritorijose, ar svarstys galimybę finansiškai prisidėti prie jų atsiradimo.

Pasak Vaistinių asociacijos vadovės, taip pat turėtų būti leista šias paslaugas teikti vaistininkų padėjėjams, vadinamiesiems farmakotechnikams.

„Esant vaistininkų trūkumui būtų neįmanoma rasti žmogiškųjų resursų šios paslaugos įgyvendinimui“, – BNS pabrėžė ji. 

K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, mobiliųjų vaistinių poreikis būtų mažesnis, jeigu vaistų prieinamumo regionuose klausimas būtų sprendžiamas daugiau galių suteikiant farmakotechnikams.

Šiuo metu farmakotechnikai, baigę studijas iki 2006 metų, gali dirbti kaimuose ir miestuose iki 3 tūkst. gyventojų, nuotoliu prižiūrint vaistininkams.

„Jei farmakotechnikai galėtų dirbti prižiūrimi vaistininkų miestuose iki 10 tūkst. gyventojų, vaistinės turėtų žymiai didesnę galimybę užtikrinti ne tik platesnį vaistinių geografinį padengimą, bet svarbiausia, kad vaistinės dirbtų ir vakarais, ir savaitgaliais“, – teigė vaistinių atstovė.  

K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, Valstybės kontrolė savo audito ataskaitoje „Vaistų prieinamumas gyventojams” yra pabrėžusi, kad net 62,5 savivaldybių įvardijo problemas susijusias su vaistų prieinamumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių