Siūloma papildomai skirti 2,5 mln. eurų žemės ūkio specialistų atlyginimams

Seimo Kaimo reikalų komitetas siūlo 2024 metų valstybės biudžete papildomai skirti 2,5 mln. eurų valstybės perduotoms savivaldybių žemės ūkio funkcijoms, jose ir seniūnijose dirbančių žemės ūkio specialistų darbo užmokesčiui.

Pasak komiteto pirmininko Viktoro Pranckiečio, šios lėšos galėtų būti numatytos iš įplaukų už valstybinės žemės nuomininkams suteiktą galimybę statyti naujus ar rekonstruoti statinius ir įrenginius.

„Turime moralinę teisę ir tikrą lėšų šaltinį, sukurtą kažkada taip pat užsispyrusiu Kaimo reikalų komiteto sprendimu, todėl toks pasiūlymas turėtų būti teiktinas“, – komiteto posėdyje trečiadienį sakė V. Pranckietis.

Pasak jo, iš šio lėšų šaltinio per devynis šių metų mėnesius į valstybės ir savivaldybių biudžetus jau surinkta 9 mln. eurų.

Visur darbuotojai atlieka panašų darbą, tas pačias funkcijas, tai turėtų ir atlyginimai būti atitinkami.

Parlamentaras Juozas Baublys atkreipė dėmesį, kad Žemės ūkio skyriaus vedėjo atlyginimai seniūnijose turėtų atitikti Žemės ūkio ministerijos skyriaus vedėjo atlyginimą, o specialistų – tokios pat pareigybės ministerijoje.

„Visur darbuotojai atlieka panašų darbą, tas pačias funkcijas, tai turėtų ir atlyginimai būti atitinkami“, – teigė jis.

Dalis parlamentarų taip pat ketina įregistruoti siūlymą skirti papildomai 300 tūkst. eurų Valstybinės maisto ir veterinarijos veiklos skaitmenizavimui. Pati tarnyba siekė 953 tūkst. eurų finansavimo, tačiau jis nebuvo patvirtintas.

Laikinoji tarnybos vadovė Audronė Mikalauskienė posėdyje teigė, kad dabar didžioji dalis kontrolės yra neskaitmenizuota, specialistai daug ką turi atlikti rankiniu būdu.

„Ta funkcija reikalauja didelių mūsų žmogiškųjų išteklių ir kitų resursų, jie panaudojami neefektyviai. Norime efektyvinti ir kad paslauga būtų suteikiama greičiau pareiškėjui“, – komiteto posėdyje sakė A. Mikalauskienė.

Dabar savivaldybių žemės ūkio funkcijoms vykdyti biudžete numatyta 2 mln. eurų – šis finansavimas siekia praėjusių metų lygį.

Darbo užmokesčiui Žemės ūkio ministerijai ir jai pavaldžioms įstaigoms kitų metų biudžeto projekte skirta 418 tūkst. eurų, algoms didinti mažiausiai uždirbantiems Valstybinės augalininkystės ir Žuvininkystės tarnybų darbuotojams – 606 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Keista, kad visos lėšos trina per centralizuotą paskirstymą. Kodėl nėra tokio dalyko kaip savivaldos etatai gali būti dubliuojasi su seniūnijų estais ir su kitomis įstaigomis. Reiškia daug besidubliuojanciu pareigybių. Na nenorejite kad profesoriaus atlyginimas būtų lygus mokytojo, nes iš esmės profesoriaus pareigos reikalauja daugiau žinių ir sugebėjimų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių