Statutinių pareigūnų ir valdininkų algų klausimai turėtų būti sprendžiami kartu

Statutinių valstybės tarnautojų darbo užmokesčio reglamentavimo klausimus Vyriausybės strateginis komitetas siūlo spręsti kartu su visų valstybės tarnautojų algų sistemos tobulinimu.

Ketvirtadienį komitetas taip pat sutarė, kad ypatingas dėmesys turi būti skiriamas žemiausių kategorijų statutinių tarnautojų darbo užmokesčio didinimui ir kvalifikuotų specialistų motyvavimui. Vyriausybės kanceliarija pranešė, jog komitetas siūlo statutinių pareigūnų algų ir garantijų klausimus spręsti rengiant atskirų tarnybų statutų pakeitimų projektus.

Statutinių pareigūnų darbo užmokesčio sistemos pertvarka šiuo metu nagrinėjama Seime, atskiras pataisas yra parengusi ir Vidaus reikalų ministerija.

Pagal pataisas, kurioms Seimas yra pritaręs po pateikimo, statutinių pareigūnų darbo užmokestis būtų atskirtas nuo valstybės tarnautojų ir politikų, jų darbas turėtų būti vertinamas kasmet, o nemokamą išsilavinimą įgiję asmenys privalėtų vidaus reikalų įstaigose išdirbti penkerius metus. Projekte numatyta kitokia nei dabartinė statutinių pareigūnų darbo apmokėjimo skaičiavimo tvarka - pareigūnų pareiginė alga būtų apskaičiuojama pagal numatytus koeficientus, pareiginei algai apskaičiuoti taip pat nustatomi A, B, C, D, E, F ir G pareigybės apmokėjimo lygiai. Taip pat papildomai būtų mokama už laipsnį, darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties bei viršvalandinį darbą, budėjimą ir kt. Be to, siūloma nuo 2016 metų sausio 1 dienos nustatyti, kad statutiniai valstybės tarnautojai privalomai draudžiami visų rūšių socialiniu draudimu pagal Valstybinio socialinio draudimo įstatymą.

Pagal VRM parengtas pataisas, statutinių valstybės tarnautojų tarnybos santykiams ir darbo užmokesčiui reguliuoti vietoj laipsnių siūloma įvesti rangus, atsisakyti pareiginės algos priedų už kvalifikacinę kategoriją, laipsnį ir tarnybos Lietuvos valstybei stažą. Jų pareiginės algos didėjimas einant tas pačias pareigas priklausytų nuo veiklos rezultatų ir stažo einant atitinkamas pareigas. Šiuos ir kitus pakeitimus numatančias pataisas VRM rengė pagal Seimo patvirtintas gaires.

Tuo metu valdininkų darbo užmokesčio skaičiavimo sistemai reformuoti pasiūlymus yra pateikęs Valstybės tarnybos departamentas. Jis siūlo atsisakyti kategorijų, kvalifikacinių klasių ir pagal jas mokamų priedų. Valdininkai būtų grupuojami pagal kompetencijas, kurių reikia jų darbui. Departamento vadovas Osvaldas Šarmavičius BNS yra sakęs, kad pagal naują modelį valstybės tarnautojai galėtų greičiau kilti karjeros laiptais, sistema būtų objektyvesnė ir skaidresnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių