Tyrimas: renkantis būstą, pusė gyventojų prioritetą teikia būsto energiniam efektyvumui

  • Teksto dydis:

Renkantis būstą beveik pusė (48 proc.) šalies gyventojų prioritetą teikia būsto energiniam efektyvumui, tačiau trečdalis pripažįsta, kad nėra svarstę apie investicijas į jo gerinimą, rodo naujausia SEB banko užsakymu atlikta gyventojų apklausa.

„Pastaraisiais metais dešimtys tūkstančių namų ūkių įsirengė saulės elektrines. Iš savo statistinių duomenų pastebime, kad teikiame vis daugiau vartojimo paskolų šilumos siurbliams įsirengti. Tai tik pora pavyzdžių, rodančių, kad gyventojai stengiasi gerinti savo būsto energinį efektyvumą“, – pranešime teigė SEB banko mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Anot jos, tyrimo duomenimis, šiuo metu energinį efektyvumą gyventojai laiko svarbiausiu nuosavo būsto kriterijumi, svarbesniu už būsto vietą konkrečiame rajone ar žalią, tvarkingą aplinką.

Žalia, tvarkinga aplinka tarp svarbiausių kriterijų užėmė antrą vietą – ją nurodė 44 proc. respondentų. Būsto vietos svarbą išskyrė 41 proc. apklaustųjų, galimybę lengvai pasiekti parduotuves ir prekybos centrus – 39 proc., laisvai prie namų pasistatyti automobilį – 34 proc.

Apklausos duomenimis, žaliosios erdvės labiau rūpėjo moterims (47 proc.) negu vyrams (40 proc.).

„Taip pat moterys labiau negu vyrai savo atsakymuose akcentavo viešosios infrastruktūros poreikį – didesnę reikšmę teikė viešojo transporto tinklo artumui, galimybei lengvai pasiekti mokyklas ir vaikų darželius“, – teigiama pranešime.

Kad sąskaitos už šildymą būtų mažesnės, investuoti iki 5 proc. būsto kainos sutiktų 17 proc. apklaustųjų, iki 10 proc. – 21 proc. apklaustųjų. 19 proc. respondentų teigė, kad už galimybę naudotis atsinaujinančiaisiais ištekliais sutiktų papildomai sumokėti iki 10 proc. būsto kainos.

Sprendimą papildomai investuoti į tvarius energetikos sprendimus labiausiai palaikė nuosavame būste gyvenantys žmonės, kuriam įsigyti yra gavę ir šiuo metu grąžina paskolą.

Apklausą kovą atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Joje dalyvavo 1 tūkst. asmenų nuo 18 iki 74 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių