V. Blinkevičiūtės kritika A. Dulkio kalboms: negalima eksperimentuoti su Lietuvos žmonėmis

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderė Vilija Blinkevičiūtė kritikuoja sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio svarstymus apie būsimos Vyriausybės laukiantį neišvengiamą Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokų didinimą. Pasak opozicinės jėgos pirmininkės, jeigu tokie pokyčiai buvo būtini, reikėjo jų imtis dar šios kadencijos metu.

„Jeigu reikėjo ką nors didinti, tai tą ir reikėjo daryti. Tačiau nieko nebuvo daroma. Štai kur yra pagrindinė problema“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

Anot politikės, „finansais neparemtas“ reformas įgyvendinti bandęs A. Dulkys turėtų pasitraukti iš ministro posto.

„Jeigu negalite nieko padaryti, tai eikite iš pareigų. Reiškia, kad nepavyksta padaryti šio darbo. Visada galima rasti sprendimus, jeigu jų ieškoma“, – akcentavo LSDP pirmininkė.

„Negalima eksperimentuoti su Lietuvos žmonėmis. Su tais žmonėmis, kuriems sveikatos priežiūros paslaugos yra būtinos, reikalingos, jos turi būti įperkamos ir prieinamos“, – pažymėjo ji.

Praėjusią savaitę interviu Eltai sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigė, jog nauja valdžia, nepaisant augančių finansinių poreikių krašto gynybai, privalės imtis PSD įmokų didinimo klausimo. Anot jo, tą padaryti reikėtų jau pirmojoje kitos Vyriausybės kadencijos pusėje.

Šiuos A. Dulkio perspėjimus naujai valdžiai sukritikavo prezidento vyriausias patarėjas Frederikas Jansonas. Jis kėlė klausimą, kodėl šio klausimo ministras nesiėmė spręsti savo kadencijos metu.

V. Blinkevičiūtė pasigedo valdančiųjų siūlymo dėl pasitraukimo iš pensijų kaupimo

Niekaip nesuprantu, kaip neužteko daugiau nei trijų mėnesių išspręsti klausimą dėl antrosios pensijų pakopos.

 

Opozicinės socialdemokratų partijos lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako ketvirtadienį pasibaigusioje Seimo pavasario sesijoje pasigedusi Vyriausybės siūlymų leisti gyventojams pasitraukti iš pensijų kaupimo fondų dėl svarbių priežasčių. Visgi europarlamentarė džiaugiasi rastu sutarimu dėl gynybos finansavimo, nuolatinės paramos Ukrainai.

„Niekaip nesuprantu, kaip neužteko daugiau nei trijų mėnesių išspręsti klausimą dėl antrosios pensijų pakopos. (...) Vyriausybė nepateikė jokio sprendimo ir vis sako, kad tas klausimas kažkur nagrinėjamas ir sprendžiamas“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė V. Blinkevičiūtė.

Kovo mėnesį Konstituciniam Teismui (KT) nusprendus, kad įstatyme nenumatyta galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo dėl svarbių priežasčių pažeidžia Konstituciją, tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministre dirbusi Monika Navickienė konkrečius sprendimus Seimui pateikti žadėjo dar pavasario sesijoje.

Tad V. Blinkevičiūtė kritikuoja valdančiuosius, anot jos, nesugebėjusius laiku imtis gyventojams reikalingų iniciatyvų.

„Čia yra blogai, kad per visą sesijos laikotarpį negalima pateikti bent jau projekto ir tą klausimą išspręsti“, – pažymėjo europarlamentarė.

Visgi socialdemokratų lyderė džiaugėsi ketvirtadienį pasibaigusioje Seimo sesijoje įgyvendintais tikslais – „pačiu geriausiu sprendimu“ vadina priimtą gynybos mokesčių paketą, pažymi nuoseklią parlamento paramą Ukrainai.

„Nors tai (padidinti finansavimą gynybai – ELTA) buvo galima padaryti, kaip mes, socialdemokratai, sakėme, dar praeitų metų gruodžio mėnesį su ateinančių metų biudžeto tvirtinimu, bet geriau vėliau negu niekada. Šitas dalykas visada yra sveikintinas. Ir visada matau vienybę ir sutarimą, kada sprendžiame klausimus dėl paramos Ukrainai, čia iš tikrųjų irgi sprendimai yra geri priimami“, – pažymėjo europarlamentarė.

Be to, nors V. Blinkevičiūtė buvo skeptiška dėl rudens sesijos produktyvumo, tačiau pridūrė besitikinti, kad Seimui pavyks išspręsti „rutiniškus klausimus“ – pavyzdžiui, priimti kitų metų biudžetą.

ELTA jau skelbė, kad Konstitucinis teismas (KT) nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fondų pažeidžia Konstituciją. Visgi, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

KT pažymi, kad teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

KT nurodė, kad pensijų fonde sukaupto turto dydžių ir nuo jų priklausančios pensijų išmokų dydžio nustatymo pagrįstumas ir tikslingumas nėra konstitucinės kontrolės dalykas, nes nėra pagrindo teigti, jog tokiu teisiniu reguliavimu akivaizdžiai paneigtos Konstitucijoje įtvirtintos, jos ginamos ir saugomos vertybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pelėda

Pelėda portretas
Stambulo konvencijos fanė.

karbauckinis

karbauckinis portretas
komunistinė kaliausė

Demagogijos profesorė ta Vilija !

Demagogijos profesorė ta Vilija ! portretas
Nič nieko pati nedirbdama , o tik kritikuodama ,meistiškai parenka žodžius , kurie (ji žino) jautriai palies gyventojus ir iškels ją į reitingų aukštybes...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių