V. Jurgutis: antrojo pagalbos verslui paketo subsidijų lubas norima didinti iki 300 tūkst. eurų

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, kad subsidijos įmonėms, kurių apyvarta antrojo karantino metu krito 30 proc. ir daugiau, dalijamos „vangiai ir sunkiai.“ Tuo metu, ekonomikos viceministro teigimu, antrame pagalbos verslui pakete numatytas subsidijų lubas planuojama didinti iki 300 tūkst. eurų.

„Įmonėms, kurioms apyvartos krito 30 proc., subsidijos dalijamos labai vangiai ir sunkiai, nes viskas apraizgyta Valstybinės mokesčių inspekcijos ir „Invegos“ reikalavimais. Įmonėms labai sunku gauti subsidijas. Matome, kad iš 150 mln. eurų subsidijomis išmokėta 27 mln. eurų. Tai yra apgailėtina ir mus stebina, kad pradėta mokėti ne tiems, kam krito apyvarta 100 proc., o tiems, kam krito 30 proc.“, – Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje trečiadienį sakė E. Šiškauskienė.

Jos teigimu, daugelis verslo viešbučių uždaryti nuo praėjusių metų kovo 16 dienos, kai buvo įvestas pirmas karantinas.

Asociacijos prezidentė taip pat pakartojo, kad antrame pagalbos pakete numatytos 100 tūkst. eurų subsidijų lubos yra per maža suma.

„Labai keista, kad pirmame etape „uždėtos“ 800 tūkst. eurų lubos tiems, kam apyvarta krito 30 proc., o kam krito 60 proc., „uždėtos“ 100 tūkst. eurų lubos, kas yra juokinga (suma – ELTA) susijusioms įmonėms, viešbučių, restoranų grandinei“, – teigė E. Šiškauskienė.

Būtų gražu, kad būtų nuimtos lubos ir kad verslui būtų duodama pinigų tiek, kiek reikia, ir kad būtų panaikintos biurokratinės raizgalynės.

„Būtų gražu, kad būtų nuimtos lubos ir kad verslui būtų duodama pinigų tiek, kiek reikia, ir kad būtų panaikintos biurokratinės raizgalynės“, – teigė asociacijos prezidentė.

Viceministras: antrame pagalbos pakete numatytas lubas norima didinti iki 300 tūkst. eurų

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis sakė, kad ministerija vertina galimybę padidinti numatytas 100 tūkst. eurų lubas.

„Vertiname galimybes išplėsti priemonės apimtis, kas leistų padidinti lubas, mokamas vienai įmonei. Lygiagrečiai dabar derinama ir su Europos Komisija (EK) ruošiami aprašai patvirtinimui, kad, iškart, gavus iš EK, galėtume priimti galutinius sprendimus Vyriausybėje“, – teigė V. Jurgutis.

„Galėtume didinti bent iki 300 tūkst. eurų. Tokiu keliu einame ir tam turės pritarti Vyriausybė“, – pridūrė viceministras.

Jo teigimu, antras pagalbos paketas pradės veikti „po kelių savaičių.“

Iki kovo 23 dienos patvirtinta 27,33 mln. eurų dydžio subsidijų nuo karantino suvaržymų nukentėjusiam verslui, taip pat suteikta 18,34 mln. eurų lengvatinių paskolų, dar 1,07 mln. eurų skirta turgavietės mokesčio kompensacijoms, antradienį pranešė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Dėl pagalbos gali kreiptis verslai, kurių apyvarta antrojo karantino metu (nuo 2020 metų lapkričio 1 dienos iki 2021 metų sausio 31 dienos) krito 30 proc. ir daugiau nei atitinkamu laikotarpiu prieš metus, o jų metinės pajamos 2019 m. neviršijo 50 mln. eurų.

Taip pat šiuo metu rengiamas papildomas paramos paketas labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms verslo sritims, kurių apyvarta krito 60 proc. ir daugiau, ir vienkartinių išmokų forma numatoma paskirstyti 70 mln. eurų. Šią priemonę dar turi patvirtinti Europos Komisija, planuojama, kad priemonė startuos balandžio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių