D. Teišerskytė siūlo vaikų literatūrai taikyti mažesnį PVM

  • Teksto dydis:

Seimo narė liberalė Dalia Teišerskytė siūlo skatinti vaikų literatūros leidybą, sumažinant pridėtinės vertės mokestį (PVM) ir taip atpiginant vaikiškas knygas.

Vaikų literatūrai taikomą PVM ji siūlo sumažinti nuo 9 proc. iki 5 proc. Atitinkamą Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą parlamentarė įregistravo Seime.

„Skaitymo pagrindai įgaunami vaikystėje, ir jeigu vaikams neskaitoma, iš kur jie žinos, kad reikia skaityti... O vaikiškos  knygos dabar yra ypač brangios“, - BNS teigė parlamentarė.

Paklausta, ar 4 punktais sumažintas PVM jas atpigins tiek, kad jų perkamumas išaugtų, D.Teišerskytė teigė, kad kainų mažėjimą ir vaikiškų knygų leidybos apimčių didėjimą dar labiau paskatintų 2016 metų paskelbimas Bibliotekų metais.

„Kai buvo paskelbti Skaitymo metai, skaitomumas išaugo 7-8 proc. ir daugiau knygų buvo išleista“ - teigė ji.

Pasak D.Teišerskytės lietuviškų vaikiškų knygų yra labai mažai, knygynuose dominuoja užsienio autorių knygos.

PVM lengvatos dabar taikomos kompensuojamiems vaistams (5 proc. neribotą laiką), keleivių vežimui, spaudai, knygoms ir neperiodiniams informaciniams leidiniams (po 9 proc.). Viešbučiams 9 proc. PVM bus taikomas nuo 2015 metų sausio, o centralizuotam šildymui toks pat tarifas galioja iki šių metų pabaigos, jį siūloma pratęsti ir kitiems metams.

Įprastas PVM  tarifas yra 21 proc., jis galioja nuo 2009 metų rudens.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irma

Irma  portretas
Jau tokios tos kainos vaikams, kad neimanoma ipirkti. Isprotejo tokiomis kainomis. Kas dedasi toje lietuvoje. Atlyginimai patys maziausi is EU, o kainos didziausios. Ka ta Vyriausybe galvoja?????

aja

aja portretas
pONIA,PIRMIAUSIA NORETUME SUZINOTI AR GERAI PAILSEJOT UZ MUSU MOKETOJU PINIGUS,KAI TUO TARPU TUREJOT DIRBTI,AR NE GEDA,SAZINE NE GRAUZIA?

tik tiek ir sugeba,pasiulyti nereiksminga siulyma

tik tiek ir sugeba,pasiulyti nereiksminga siulyma portretas
ka ji nuveike,gero budama seime,?o gi nieko .kokie jos nuopelnai kaunui,ka gero ponia" nacionaline vertybe"nuveike? ka lietuvai nuveike budama seime? nieko.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių