Vakarėlis darbo valandomis: kas kaltas, jei darbuotojas susižaloja?

  • Teksto dydis:

Vasarą dažnai darbo valandomis net ir biuruose vyksta vakarėlių. Tačiau tokiu atveju kyla ne vienas su darbo teise susijęs klausimas: kokią atsakomybę už darbuotoją tokių vakarėlių metu prisiima darbdavys? Į šį ir kitus klausimus LNK laidoje atsakė teisininkė, advokatų kontoros „Cobalt“ asocijuota partnerė Jovita Valatkaitė.

„Darbdavys, organizuodamas tokias šventes, turi atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Pirmiausia, ar šventė vyksta darbo metu, ar po darbo ir ar darbuotojams būtina dalyvauti, ar vis tik jie gali laisvai rinktis. Jei vakarėlis vyksta darbo metu, darbdavys yra 100 proc. atsakingas už darbuotojų saugą, sveikatą. Tačiau jei darbuotojai gali laisvai pasirinkti, dalyvauti šventėje ar ne, tuomet tai nėra laikoma darbo laiku ir darbdavys nebūtinai yra atsakingas“, – komentavo J. Valatkaitė.

– Jei vakarėlis vyksta darbo metu, ar gali nuo darbo būti atleisti visi darbuotojai, ar visgi kažkas turėtų likti prižiūrėti?

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Iš tiesų darbdavys vakarėlius organizuoja taip, kaip jam atrodo geriausia. Ar darbdavys paskirs vieną ar kelis asmenis, ar pasisamdys kokią nors išorinę įmonę, kuri, tarkime, organizuos šventę ir palaikys tvarką ir darbuotojų saugą, yra darbdavio sprendimas.

– Kokios yra darbdavio atsakomybės, jei vakarėlis vyksta darbo metu, bet ne darbo vietoje ir nutinka nelaimė?

– Darbdavys vėl turėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Darbdavys turbūt neturėtų rinkti kokių nors sutikimo formų ar parašų, kad darbuotojai atleidžia darbdavį nuo atsakomybės ir yra patys atsakingi už tai, kas jiems nutinka. Tačiau darbdavys gali patvirtinti tam tikras dalyvavimo šventėje taisykles arba saugaus elgesio nurodymus, kaip darbuotojai turėtų elgtis tos šventės metu, ypač jei šventė yra susijusi su kokia nors pavojingesne veikla. Šventė gali vykti ir prie ežero, organizuojami įvairūs baidarių žygiai, tad šaltis, karštis, vanduo, laužai, galbūt pirtys ir visa kita lydi tas šventes, todėl tikrai daug galimybių susižeisti. Jeigu šventę organizuoja išorinis paslaugų teikėjas, jis taip pat galėtų pravesti instruktažą, kurio darbuotojai turėtų laikytis. Taip darbdavys gerokai sumažina savo riziką. Vis tik reikia atkreipti dėmesį į tai, kad šventės iniciatorius yra darbdavys, tad jis turėtų paruošti tokią programą, kad darbuotojams nekiltų padidinta rizika, darbuotojai nesusižeistų, o šventė pavyktų sklandžiai.

Darbdavys vėl turėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

– Jei vakarėlio metu darbuotojas susižalojo pavartojęs alkoholio, ar už tai atsakingas darbdavys?

– Šioje situacijoje vėlgi galėtų išgelbėti taisyklės ar gairės. Iš tiesų savo praktikoje esu susidūrusi su situacija, kai vakarėlio metu darbuotojas šiek tiek padaugino alkoholio ir grįždamas namo nukrito ant šaligatvio. Jam buvo pažeista kaukolė. Ką daryti tokiu atveju? Galbūt skamba šiek tiek juokingai ar absurdiškai, bet darbdavys, organizuodamas šventę, tiekdamas maistą ir gėrimus, turėtų įspėti, kad darbuotojai įvertintų savo galimybes ir vartotų atsakingai. Jei šventė bus organizuojama ne darbo metu, darbdavys nebus atsakingas, tačiau vien dėl to, kad šventė yra organizuojama būtent darbdavio iniciatyva, reikėtų atkreipti dėmesį į tai ir bandyti sumažinti riziką. Čia svarbu pagalvoti ir apie šventės programą, jeigu yra tiekiamas maistas ar gėrimai, galbūt po jų neturėtų būti kokių nors itin intensyvių veiklų, kurių metu darbuotojai galėtų susižeisti paveikti alkoholio. Kita vertus, galbūt reikėtų riboti ir alkoholio kiekį, kad tokių atvejų neįvyktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

koki gali buti ,, vakareliai darbo

koki gali buti ,, vakareliai darbo portretas
valandomis ??? Klausia kas kaltas ??? taiki aisku kas pisbaly -stumoklio vakarelt surenge --tas ir kaltas ,,kam by...s nuluzo ar agurkas pindoj uzstrigo...ar oralinio sekso metu izspringo...

.

. portretas
o tai dabar vakareliai darbo metu ar vietoje jau nebe darbo kodekso pazeidimas?

Ka ka

Ka ka portretas
Prie tokiu karsciu stiklineme ofise vakarelis? Matomai darbdavis tiek darbo jems prikrove, kad darbuotuojai liguonenese neteke samones guli, o darbdavis teisinasi, kad cia ne del darbo, o del persigerimu per vararelius
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių