Vasarą maisto kainos nesikeis, o viešbučių bus rekordinės

  • Teksto dydis:

Gegužę, palyginti su balandžiu, prekybos centruose atpigo kai kurios daržovės. Tam įtakos turėjo šiltas ir derlingas pavasaris. Tačiau, pigiau pavalgius, norint šią vasarą apsistoti viešbučiuose, teks papurtyti piniginę. Viešbučių kainos žada būti rekordinės, praneša LNK.

Anot Valstybės duomenų agentūros, gegužę augo žiedinių kopūstų, burokėlių ir ilgavaisių agurkų kainos, bet atpigo ankstyvieji kopūstai ir trumpavaisiai agurkai. Tam įtakos turėjo į prekybos centrus atkeliavęs šviežias lietuviškas derlius.

„Vos lentynose pasirodo daugiau derliaus, su jo augimu nusileidžia ir kainos“, – teigė prekybos centro „Iki“ atstovė Gintarė Kitovė. Prognozuojama, kad lietuviškos daržovės šį sezoną bus pigesnės dėl neįprastai šilto pavasario. „Šis sezonas leido lietuviškos produkcijos pasiūlyti anksčiau, palyginti su praėjusiais metais. Tad, natūralu, vietos produkcijos kainos pavasarį buvo žemesnės, palyginti su praėjusių metų“, – sakė „Rimi“ atstovė Eglė Krasauskienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Vis dėlto šviežias lietuviškas derlius ne visada reiškia kainos mažėjimą. Rinkos analitikas pabrėžia, kad kaina senų ir šviežių bulvių itin skiriasi. „Jau ne pas visus yra senų pigiųjų (bulvių) po 50 centų, bet jau yra šviežių, kurios kainuoja 1–1,5 euro“, – kainas vardijo Pricer.lt atstovas Petras Čepkauskas.

Gegužę fiksuota nežymi bendra infliacija. Ji kilo 0,3 proc. Vadinasi, pirkėjai didelių kainų šuolių pastebėti neturėjo. Tačiau dėmesys atkreipiamas į vis brangstantį šokoladą. „Šokoladai, tiek pigiausias, tiek prekių ženklų, prie savo pagrindinės kainos pridėjo 10 proc.“, – teigė Pricer.lt rinkos analitikas.

„Šokolado gamintojai yra priklausomi nuo situacijos tarptautinėse rinkose, nuo to, už kiek gali pirkti kakavos pupeles, kurios tarptautinėje rinkoje šiek tiek brangsta“, – aiškino „Iki“ atstovė.

Natūralu, vietos produkcijos kainos pavasarį buvo žemesnės, palyginti su praėjusių metų.

Kainų stebėtojai prognozuoja, kad maisto kainos vasarą beveik nesikeis. Tačiau viešbučių kainos šoktelėjo beveik iki 10 proc. Tam įtakos turėjo prasidedantis atostogų sezonas. Tikėtina, birželį dėl Vilniuje vyksiančios tarptautinės konferencijos sostinės viešbučių paslaugų kaina kils iki 20 proc. ir bus rekordinė.

„Vilniuje vyks antikorupcijos kongresas, kuris tikrai sulaukia labai didelio srauto užsienio šalių svečių. Be abejo, visi šie svečiai pasiskirstys po Vilniaus viešbučius“, – teigė viešbučių „Hilton“ vadovas Tomas Evaltas. Anot jo, turistų Lietuvoje turėtų netrūkti ir kitais vasaros mėnesiais. Jų į Vilnių pritrauks tarptautiniai renginiai ir koncertai. Prognozuojama, kad viešbučių paslaugų kainos iki rudens nemažės visoje Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių