Vyriausybė 4 mln. eurų padidino Lietuvos dalį ERPB

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui (ERPB) siekiant suteikti ilgalaikių investicijų Ukrainai, taip pat išlaikyti jų lygį kitoms sritims bei tam nutarus didinti banko turtą, Lietuvos Vyriausybė savo dalį padidino 4 mln. eurų.

Sprendimą dėl to Vyriausybė priėmė trečiadienį.  

Pasak Finansų ministerijos, Lietuvos indėlis į banko kapitalą didinamas ERPB dar pernai gruodį nusprendus akcinį kapitalą didinti nuo 30 mlrd. iki 34 mlrd. eurų.

„Padidinus Lietuvos akcinį kapitalą Lietuva prisidėtų prie ERPB finansinio stabilumo, patikimumo ir pajėgumų stiprinimo, taip suteikiant tvirtą pagrindą ERPB veiklai ir tęstinėms investicijoms Ukrainoje, nemažinant veiklos apimčių ir kitose ERPB veiklos šalyse, įskaitant Lietuvą“, – teigia ministerija.

Lietuva įsigys 403 naujas akcijas po 10 tūkst. eurų. Šiuo metu Vyriausybei priklauso 0,1001 proc. ERPB akcinio kapitalo.

Pasak ministerijos, už naujas akcijas bus mokama 2025–2029 metais lygiomis dalimis po 0,806 mln. eurų kasmet iš ministerijos asignavimų.

ERPB įkurtas 1991 metais norint padėti buvusio sovietinio bloko šalims pereiti prie laisvosios rinkos ekonomikos. Bankas vėliau išplėtė veiklą, įtraukdamas Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalis.

Dabar jo dalininkės yra 69 valstybės, Europos Komisija ir Europos investicijų bankas. Pagrindinis vaidmuo banke tenka Europos šalims, tačiau JAV ir Japonija taip pat dalyvauja priimant sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių