„Alvora“: draudimo naudoti rusišką metalą GIPL statybose nebuvo, tad keisti detalių nėra pagrindo

Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) įpareigojus gamtinių dujų sistemos operatorę „AmberGrid“ pakeisti 123 galimai rusiškos kilmės detales Lietuvos–Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL), projekto rangovė „Alvora“ prašo rinkos reguliuotojo pakeisti sprendimą. Anot jos, detalių keisti nėra pagrindo, mat Saugumo plano dokumentuose draudimo naudoti rusiškos kilmės metalą dujotiekio statybose nebuvo.

Anot „Alvoros“, „AmberGrid“ nuo VERT nuslėpė šią informaciją dėl dujotiekio detalių kokybės ir kilmės reikalavimų.

„Susipažinome su viešai paskelbta VERT sprendimo dalimi, kodėl dujotiekio detalės yra keistinos. Akivaizdžiai matome, kad sprendimas priimtas „Amber Grid“ nuo VERT nuslėpus dalį informacijos apie dujotiekiui ir jo detalėms keliamus reikalavimus. Esame įsitikinę, kad „Amber Grid“ pateikė informaciją VERT šališkai, klaidinančiai ir siekdamas išvengti savo pačių atsakomybės, o „Amber Grid“ teiginiai tiesiogiai prieštarauja faktinėms aplinkybėms ir objektyviai tikrovei“, – pranešime pirmadienį teigia „Alvoros“ generalinis direktorius Vaidas Kazlauskas.

„AmberGrid“ anksčiau teigė, kad už reikalavimų neatitinkančių galimai rusiškų detalių strateginiame Lietuvos dujotiekyje pakeitimą yra atsakinga rangovė „Alvora“, turinti detales pakeisti savo lėšomis.

Balandžio 25 dieną „Alvora“ kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto, kuriuo kaltina energetikos ministrą Dainių Kreivį, dujų sistemos operatorės „Amber Grid“, taip pat VERT ir „EPSO-G“ atstovus.

Dėl energetikos institucijų paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos, „Alvoros“ teigimu, įmonė patiria reputacinę žalą. Dėl to dujotiekio rangovė teigia viešinanti Saugumo plano dokumentą, kuriame, anot „Alvoros“, nebuvo numatytas reikalavimas įmonei detalėms nenaudoti rusiškos kilmės metalo.

„Nuo „Alvoros“ nepriklausančios aplinkybės lėmė, kad žaliavų detalėms gaminti kilmė yra rusiška, tačiau ši aplinkybė nepaneigia fakto, jog detalės yra kokybiškos, ir dėl to pačių detalių keisti dujotiekyje jokios prasmės ir būtinybės nėra, priešingai – visiškai kokybiškų ir visus standartus atitinkančių detalių keitimas gali lemti dujotiekio savybių pablogėjimą“, – tvirtina įmonė.

„Alvoros“ teigimu, rinkos reguliuotojo vertinimas, kad įtarimų sukėlusios dujotiekio detalės buvo pagamintos iš standarto neatitinkančio plieno, neatitinka realybės, mat „detalės yra pagamintos iš aukštesnės kokybės plieno nei buvo reikalaujama dujotiekio statybų sutartyje“.

Taip pat rangovė teigia statybų metu pateikusi detalių sertifikatus, o vėliau, „AmberGrid“ prašymu, ir detalių žaliavų sertifikatus.

„Suprantame, kad užsakovui detalių žaliavų kilmė nepatinka, kad ji ne tos šalies, kurios užsakovas tikėjosi, tačiau yra melas teigti, kad detalių kilmė nenustatyta ir nėra jokių duomenų, iš kurių galima būtų nustatyti tiesioginį ryšį tarp dujotiekyje sumontuotų detalių ir pateiktų sertifikatų“,– priduria „Alvoros“ vadovas.

Balandžio 23 dieną GIPL jungties rangovei „Alvorai“ Vilniaus apygardos teismas jau panaikino nutartį dėl jai skirto 4,8 mln. eurų lėšų ir turto arešto.

Magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną. Jo įrengimas iš viso kainavo apie 500 mln. eurų. Iš jų maždaug 60 proc. lėšų buvo skirtos Europos Komisijos, o Lietuva šiam projektui skyrė apie 116 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ai

ai portretas
pagal lansbirba visa rusiska metala reikia pakeist brangiu , vakarietisku...

G

G portretas
Nu padarėt dujotiekį, paplokit katučių ir eikit kitų darbų daryt. Bet šiaip nieko naujo. Esame brandžios biurokratijos šalis. Procesas nenutrūko 1991 m. Jis toliau puoselėjamas ir tobulinamas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių