GIPL rangovė „Alvora“ kaltina energetikos institucijų vadovus šmeižtu

  • Teksto dydis:

Pagrindinė Lietuvos ir Lenkijos magistralinio dujotiekio (GIPL) statybos rangovė „Alvora“ šmeižtu kaltina energetikos ministrą, GIPL užsakovės „Amber Grid“ bei Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovus, taip pat „Epso-G“ atstovą Romą Zienką.

„Alvora“ ketvirtadienį pranešė Generalinės prokuratūros paprašiusi pradėti ikiteisminį tyrimą. Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba vadovaujant prokurorams jau nuo 2022 metų liepos atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo „Alvoros“ dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL, įmonėje kovo pabaigoje teisėsauga atliko kratas. 

„Energetikos ministras, „Amber Grid“, „Epso-G“ bei VERT atsakingi asmenys viešojoje erdvėje sąmoningai skleidė informaciją, jog „Alvora“ yra nepatikima, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, kad GIPL dujotiekio metu neva buvo naudojamas draudžiamas rusiškas plienas, o „Alvora“ neva sąmoningai įgijo ir sumontavo rusiškos kilmės jungiamąsias detales GIPL dujotiekyje“, – teigiama bendrovės pranešime.

Pasak „Alvoros“ generalinio direktoriaus Vaido Kazlausko, melagingą informaciją viešai skleidžia GIPL projekto peripetijas gerai išmanančių institucijų atstovai, o pačios institucijos, jo teigimu, siekia kryptingai formuoti nuomonę, kad „Alvora“ pažeidė sutartį. 

Bendrovė „linčo teismu“ taip pat pavadino ministro Dainiaus Kreivio antradienį BNS išsakytus teiginius apie „Alvoros“ dokumentų klastojimą.

Energetikos ministras, „Amber Grid“, „Epso-G“ bei VERT atsakingi asmenys viešojoje erdvėje sąmoningai skleidė informaciją, jog „Alvora“ yra nepatikima, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui (...)

 

Atsakomybę dėl dujotiekyje sumontuotų rusiškų detalių „Alvorai“ verčia ir „Epso-G“ grupės bendrovė „Amber Grid“.

Neplaninį patikrinimą atlikusi VERT praėjusį penktadienį įpareigojo „Amber Grid“ pakeisti 123 įtarimų sukėlusias galimai rusiškas jungiamąsias detales. VERT taip pat konstatavo, jog „Amber Grid“ netinkamai prižiūrėjo GIPL statybas, o VERT vadovas teigė, jog atliekant tyrimą „Alvoros“ veiksmai ir atsakomybė nebuvo vertinama.

„Alvora“: detalių gamyboje naudotos rusiškos žaliavos

„Alvora“ teigia, jog pagal šių metų kovą iš Lenkijos detalių gamintojos „Tasta Armatura“ gautus sertifikatus jos detalėse buvo naudotos Rusijos oligarchų valdomos „ChelPipe“ grupės gamyklos „Eterno“ žaliavos – taip ant detalių esą atsirado ir rusiškos žymės.

„Iki pat tuomet, kai „Tasta“ „Alvorai“ pateikė jungiamosios detalėms gaminti naudotų žaliavų sertifikatus, „Alvora“ nežinojo, nenumanė ir net negalėjo numanyti, (...) kad jos galimai buvo pagamintos naudojant rusiškos kilmės žaliavas“, – pranešime teigė „Alvora“.

Bendrovė tikina, jog GIPL statybų metu „Amber Grid“ tik rekomendavo nenaudoti rusiškos kilmės medžiagų, bet projekto saugumo plane tokio draudimo nebuvo.

Apie „Alvoros“ sandorį dėl jungiamųjų detalių su „ChelPipe Group“, remiančio Kremliaus karinę infrastruktūrą, įmone žiniasklaida pranešė dar 2020 metais. Kilus skandalui „Amber Grid“ nurodė „Alvorai“ nutraukti sandorį su rusais ir ieškoti Europos gamintojų.

Vėliau tyrimų žurnalistai rašė apie įtarimus dėl GIPL galimai sumontuotų rusiškų detalių, dokumentų klastočių ir aplaidžiai vykdytos projekto priežiūros.

GIPL yra didžiausia investicija į Lietuvos dujų perdavimo sistemos plėtrą nuo nepriklausomybės atkūrimo, Lietuva projektui skyrė 116 mln. eurų. Bendra projekto vertė yra apie 500 mln. eurų, apie 60 proc. lėšų skyrė Europos Komisija.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti 2022 metų gegužės 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių