Į Kauną jau atvyko Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai čia besiruošianti Ukrainos rinktinė

  • Teksto dydis:

Pirmadienį (liepos 29 d.) po daugiau nei 20 val. trukusios kelionės autobusu dešimt Ukrainos robotikos rinktinės moksleivių – Kostiantynas, Matvii, Oleksandras, Vladyslavas, Tymofii, Antonas, Ihoris, Hlibas ir broliai Romanas bei Antonas – iš Kijevo atvyko į Kauną. Čia juos pasitiko Lietuvos moksleivių robotikos rinktinė, su kuria jau visai netrukus poilsio ir pramogų komplekse „Harmony Park“ vyksiančioje jungtinėje stovykloje jie kartu pradės intensyvų pasirengimo Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadai „FIRST Global Challenge“ etapą.

2018 m. Ukrainai Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadoje atstovavusi Yuliia Shevchenko šiandien į Kauną atvyko kaip viena iš Ukrainos rinktinės vadovių ir mentorių. Pasak jos, ruoštis olimpiadai tuo metu, kai jų šalis priversta kariauti, sudėtinga, todėl Lietuvos robotikos komandų bendruomenės „Lituanica X“ kvietimas atvykti į Lietuvą ir jungtinėje stovykloje kartu ruoštis Robotikos olimpiadai buvo sutiktas entuziastingai.

„Turbūt nėra Ukrainoje vietos, kuri būtų visiškai saugi. Net ir sostinėje Kijeve vis nutrūksta elektros tiekimas, komandos susitikimus tenka atšaukti išgirdus oro pavojaus signalus ar gavus pranešimus, kad reikia viską mesti ir ieškoti saugaus prieglobsčio ar slėptuvės nuo bombų. Dėl to dažniausiai susitinkame ir dirbame namie. Mūsų draugų iš Lietuvos kvietimas atvykti ir jungtinėje stovykloje kartu ruoštis olimpiadai yra didelė dovana. Lietuva ir jos žmonėmis pasitikime, todėl tėvams išleisti savo vaikus į Lietuvą nebuvo didelio nerimo. Juolab kad ir į Lietuvą važiuojantys maršrutiniai autobusai pastaruoju metu nukentėję nebuvo“, – sakė Y. Shevchenko.

„Megos“ archyvo nuotr.

Pasak kitos Ukrainos moksleivių rinktinę į Lietuvą atlydėjusios mentorės ir konstrukcijų inžinerijos dėstytojos Marynos Honcharenko, Ukrainai olimpiadoje atstovauja robotika ir programavimu besidomintys vaikai. Beveik visi jie turi įgiję „Lego“ robotų konstravimo patirties. Štai fiziką studijuoti planuojantis septyniolikmetis Ihoris konstruoti mėgo nuo mažens. Paaugęs jis pradėjo dalyvauti tarptautinėse „Lego“ robotikos varžybose, o vėliau buvo pakviestas prisijungti prie Ukrainos moksleivių robotikos rinktinės. Taip pastebėti ir dėl savo išskirtinių robotų projektavimo, konstravimo ir programavimo gebėjimų į rinktinę buvo pakviesti ir kiti jos nariai.

„Megos“ archyvo nuotr.

Tiek Ihoris, tiek jo komandos draugai į Lietuvą atvažiavo norėdami pailsėti nuo kasdienės karo sukeltos įtampos ir pasinaudoti galimybe ramiai konstruoti robotus, su kuriais jie varžysis olimpiadoje. Juolab kad į olimpiadą ukrainiečiai vyksta turėdami vieną tikslą – nugalėti ir taip paskatinti vaikų bei jaunimo Ukrainoje susidomėjimą robotikos mokslu. Vyriausiems į Lietuvą atvykusiems moksleiviams yra sukakę 17 m., jauniausiems – 13 m.

„Megos“ archyvo nuotr.

Pasak jungtinę lietuvių ir ukrainiečių stovyklą organizuojančios „Litvaldos“ įmonių grupės atstovės Agnietės Rakauskaitės, pirmasis abiejų nacionalinių rinktinių susitikimas jau įvyko prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ įsikūrusiame vaikų edukaciniame pramogų centre „CurioCity“. Čia joms pristatyta savaitę (liepos 29–rugpjūčio 4 d.) truksiančios stovyklos programa. Būtent „CurioCity“ komanda yra atsakinga už savaitę Lietuvoje praleisiančių jaunųjų genijų užimtumo organizavimą.

„Megos“ archyvo nuotr.

„Suprantama, stovyklos pagrindą sudarys kasdieniai robotikos užsiėmimai. Juose tiek lietuvių, tiek ukrainiečių komandų nariai kurs prototipus robotų, kurie būtų pajėgūs varžytis su kitų šalių robotais ir pretenduoti tapti pasaulio čempionais. Vis dėlto norėdami, kad vaikai šioje stovykloje ne tik intensyviai ruoštųsi olimpiadai, bet ir galėtų įgyti jų ateičiai naudingų įgūdžių bei maksimaliai pasimėgauti vasara, į stovyklos programą įtraukėme ir seminarus bei praktinius užsiėmimus entreprenerystės, verslo organizavimo, rinkodaros ir kitomis temomis, taip pat daug įvairių laisvalaikio veiklų: pramogas SPA vandens ir pirčių erdvėje, jodinėjimą žirgais, žaidimus teniso ir padelio kortuose, golfo aikštyne, futbolo, krepšinio ar tinklinio aikštelėse, plaukiojimą vandens dviračiais ar irklentėmis. Dienos įspūdžiams aptarti bus skirti vakariniai pokalbiai prie laužo“, – sakė A. Rakauskaitė.

„Megos“ archyvo nuotr.

„Megoje“ pristačius stovyklos programą, abi komandos papietavo ir kiek papramogavo. Čia veikiantys mini golfo aikštynas „Jungle Monkeyz“ bei boulingo ir biliardo namai „Strikehouse“ mielai sutiko bendradarbiauti ir dovanoti vaikams pramogas. Vėliau jungtinė Lietuvos ir Ukrainos komanda išvyko į „Litvaldos“ įmonių grupei priklausantį poilsio ir pramogų kompleksą „Harmony Park“, kur įsikūrė poilsiui, darbui, maitinimui ir aktyvioms veikloms pritaikytoje viloje ir intensyviai rengsis Robotikos olimpiadai.

 

„Megos“ archyvo nuotr.

Į Pasaulio moksleivių robotikos olimpiadą vykstančios nacionalinės rinktinės narių skaičius neribojamas, tačiau artėjant olimpiadai kiekviena šalis dalyvė paskelbia pagrindinę penkių narių rinktinės sudėtį. Būtent šis penketukas prasidėjus varžyboms turi sukonstruoti ir suprogramuoti robotą, su kuriuo ir varžysis norėdami tapti pasaulio čempionais. Olimpiadoje vyksiančiose varžybose kiekvienas sukurtas robotas turės gebėti sukelti 25 cm skersmens kamuolius į kelių metrų aukštį, sudėlioti juos pagal spalvas ir galiausiai užvažiuoti ant judančios platformos. Per varžybas vienu metu toje pačioje aikštelėje užduotis vykdys net 6 skirtingų komandų robotai.

Pasaulio moksleivių robotikos olimpiada „FIRST Global Challenge“, kuriai pasirengimą lietuvių ir ukrainiečių moksleivių komandos pradeda šią savaitę, rugsėjo 26–29 d. vyks Graikijos sostinėje Atėnuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
linkime šiam gražiam ir protingam jaunimui kuo geriausios sėkmės.

> e

> e portretas
o Lietuva nesupranta, ką tu čia, vatnyke, veiki, pasiduotum į rytus, juk putlerio subinė plati.

e

e portretas
nesuprantu ko jie dunda visi i liūetuvą, juk Euuropa didelė, galėtu kur kitur pasiduoti, kur valstybęs turtingesnės.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių