I. Trinkūnaitė teigia skųsianti sprendimą dėl jos neatitikimo nacionaliniam saugumui

Teisėsaugos ir priežiūros institucijų akiratyje esančios finansinių technologijų įmonės „Foxpay“ savininkė Ieva Trinkūnaitė žada skųsti birželio pradžioje priimtą Vyriausybės nutarimą, jog ji neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

„Esu įsitikinusi, jog Vyriausybės nutarime nurodytos aplinkybės nesudaro nei faktinio, nei teisinio pagrindo pripažinti, jog kokiu nors būdu keliu grėsmę nacionaliniam saugumui. Pats Vyriausybės nutarimas, mano nuomone, grindžiamas neteisingu faktiniu pagrindu. Todėl pasitarus su teisininkais priėmiau sprendimą skųsti nutarimą“, – komentare BNS penktadienį teigė I. Trinkūnaitė.

„Nemanau, kad mano asmuo ar dalykinė veikla neatitinka Lietuvos nacionalinio saugumo interesų“, – pridūrė ji.

Pasak I. Trinkūnaitės, jos advokatai Regionų administraciniam teismui skundą planuoja pateikti kitą savaitę.

Nemanau, kad mano asmuo ar dalykinė veikla neatitinka Lietuvos nacionalinio saugumo interesų.

Nepaisant to, kad 2022 metais po įvairių institucijų patikrinimų I. Trinkūnaitei buvo leista įsigyti „Foxpay“, šiemet vyriausybinė strateginių įmonių sandorius tikrinanti komisija, o birželio 5 dieną – ir Vyriausybė pripažino ją neatitinkančia nacionalinio saugumo interesų.

Be to, Vyriausybė nutarė, kad ji dėl savo ryšių su už finansinius nusikaltimus teistu Vilhelmu Germanu (Viliumi Žideliu) neturi teisės dalyvauti ir balsuoti nacionaliniam saugumui strategiškai svarbiame finansų sektoriuje veikiančios „Foxpay“ akcininkų susirinkime bei naudotis kitomis akcininko neturtinėmis teisėmis.

BNS turimame komisijos protokole teigiama, jog atliekant  I. Trinkūnaitės atitikimo nacionalinio saugumo interesams patikrą VSD nurodė, kad „su investuotoja (I. Trinkūnaite – BNS) susiję asmenys turi ar praeityje turėjo didinančių riziką ar keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ryšių su užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių fiziniais arba juridiniais asmenimis“.

Tuo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) dar vasario viduryje rašte komisijai nurodė, kad su „investuotoja susijęs asmuo yra Vilhelmas Germanas“, taip pat pateikta informacija apie 2014–2015 metų teismų nuosprendžius dėl jo nusikalstamų veikų.

Be to, Krašto apsaugos ministerijai (KAM) pavaldus Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) informavo komisiją apie netiesioginius I. Trinkūnaitės verslo ryšius su verslininku Viliumi Kavaliausku. Jo kontroliuojamų bendrovių valdoma „Lewben“ (dabar – „Noewe“) anksčiau buvo pripažinta kaip neatitinkanti nacionalinio saugumo kriterijų.

Komisijos protokole teigiama, kad I. Trinkūnaitės ryšiai su V. Germanu, jai 2022 metais įsigyjant „Foxpay“, institucijoms nebuvo žinomi.

Su V. Germanu I. Trinkūnaitė turi tris mažamečius vaikus. „Foxpay“ savininkė interviu BNS teigė, kad dėl finansinių nusikaltimų praeityje kalėjęs V. Germanas jau 2022 metais jai įsigyjant bendrovę buvo jos sugyventinis.

Paaiškėjus ryšiams su I. Trinkūnaite bei V. Germanu birželio 12 dieną atsistatydino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Jos vyras anksčiau taip pat dirbo I. Trinkūnaitės valdomos „Foxpay“ valdyboje bei 2023 metų pabaigoje–šių metų pradžioje vadovavo šiai įmonei.

Lietuvos bankas nuo kovo vidurio atlieka neplaninį „Foxpay“ ir jos savininkės I. Trinkūnaitės patikrinimą. Būtent jai 2022 metais centrinis bankas leido įsigyti finansinių technologijų įmonę.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidrios įmonės veiklos yra pradėjusi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).



NAUJAUSI KOMENTARAI

TRINKŪNAITĖ "atitinka" nac.saugumą , tai

TRINKŪNAITĖ "atitinka" nac.saugumą , tai portretas
gali patvirtinti jos tėvelis , kurį kgbe OŽYS yra paslėpęs 75 metams nuo žmonių akių.

o jos

o jos portretas
...tėvukas atskleis smulkmenų apie savo draugelį Nausėdą? Būtų įdomu, ar tas kartais negavo kokio parėmimo, taip sakant,nutylėto?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių