Kad vasara nesibaigtų: kupinas pramogų ruduo Skalėjos regione Italijoje

  • Teksto dydis:

Vasarai Lietuvoje keliaujant link pabaigos ir susidūrus su šaltesnių orų banga, daug kas pradeda žvalgytis į šiltesnes atostogų kryptis, pavyzdžiui, pietų Italiją. Viena iš vietų, kurioje turistinis sezonas aktyviai vyksta net iki spalio vidurio – Skalėjos regionas Kalabrijoje. Negana to, iš jo lengvai pasiekiamos ir tokios turistų pamėgtos vietos kaip Neapolis, Pompėja, Matera ir vaizdinga, atrodytų, įspūdingos Kristaus Atpirkėjo statulos globojama Maratėja.

„Šiaurės ir vidurio Italijoje atėjus rudeniui sumažėja turistų srautai, šaltajam regionui užsidaro daugybė kavinių, restoranų ir kitų pramogų vietų, sumažėja regionui būdingo šurmulio, Skalėjos regione bei visoje Kalabrijoje ir toliau verda aktyvus gyvenimas. Daugybę pramogų ir skanų itališką maistą siūlančių vietų pasiūla čia nemažėja iki pat spalio vidurio, daugiau pamatyti bei patirti galima pasirinkus ir kvapą gniaužiančius maršrutus siūlančias ekskursijas“, – teigė Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė.

Apsilankyti Skalėjoje bei išnaršyti visą regioną būtent prasidėjus rudeniui rekomenduojama ir dėl mūsų klimatui artimesnių orų. Tuomet baigiasi Italijos pietinei daliai būdingi alinantys karščiai, fiksuojamas žemesnis ultravioletinės spinduliuotės indeksas, todėl mažesnė tikimybė nudegti saulėje. Tiesa, palto taip pat greičiausiai neprireiks – net spalio naktimis oro temperatūra laikosi maždaug ties 20 laipsnių.

Matera – vienas seniausių pasaulio miestų. Shutterstock nuotr.

Rudenį – ir garsusis aitriųjų paprikų festivalis

Kaip akcentuoja „Tez Tour“ atstovė, Skalėjoje ir visoje Kalabrijoje turistai draugiškų vietinių išskėstomis rankomis laukiami ir spalio viduryje. Pramogų čia rasti gali tiek šurmuliuojantį naktinį gyvenimą mėgstantys, tiek teatro ir panašių veiklų išsiilgę asmenys.

Shutterstock nuotr.

Viena tokių pramogų – visai šalia Skalėjos esančiame Diamante miestelyje nuo pat 1992 metų organizuojamas vadinamasis Aitriųjų paprikų festivalis. Šiemet jis vyks rugsėjo 11–15 dienomis. Pramogų gausa ir festivalio išskirtinumas, skaičiuoja jo organizatoriai, kasmet pritraukia vidutiniškai apie 100 tūkst. lankytojų.

„Festivalio metu organizuojamos parodos, konferencijos, vyksta kino seansai, teatro, šokio ir muzikiniai pasirodymai, pramogos pritaikomos ir patiems mažiausiems. Bet viskas sukasi apie pagrindinį renginio svečią – aitriąją papriką. Organizuojamas jų valgymo čempionatas, pristatomos naujovės iš viso pasaulio, demonstruojama, kaip aitriosiomis paprikomis gardinami itališki patiekalai“, – pasakojo S. Vaitelė.

Pramogos – kiekvieno skoniui

Atostogas Skalėjos regione turistai renkasi ir dėl gamtos teikiamų privalumų. Net ir rudenį šalia esančiomis kalnų upėmis organizuojamos raftingo pramogos, kurių metu atsiveria įspūdingi tarpekliai ir kraštovaizdžiai. Verta aplankyti ir, pavyzdžiui, gamtos įvairove stebinančius Silos ir Polino nacionalinius parkus.

Shutterstock nuotr.

„Norintys pasyvesnių pramogų keliautojai gali mėgautis laiku paplūdimiuose, kuriuose sukurta visa patogiam poilsiui reikalinga infrastruktūra. Daugybė regione esančių paplūdimių taip pat pažymėti Mėlynąja vėliava, kuri parodo, kad maudyklų vandens kokybė atitinka keliamus aukštus reikalavimus. Negana to, jūros vandens temperatūra net ir spalio viduryje gali laikytis virš 20 laipsnių pagal Celsijų“, – teigė „Tez Tour“ produkto vadovė.

Universalumu ir pramogų įvairove pasižymi ir apgyvendinimo sektorius. Skalėjoje ir visame regione galima apsistoti vietose, kur iki ryto netyla muzika, tačiau tuo pačiu įmanoma rasti ir tokių nakvynių, kurios primena ramybės oazę visai šeimai. Svarbu paminėti, kad atėjus rudeniui ir nuslūgus didžiausiai turistų bangai, įmanoma rasti gerokai pigesnių variantų nakvynei.

Muziejumi po atviru dangumi vadinama Pompėja. Shutterstock nuotr.

Nemažai ką pamatyti – ir aplink Skalėją

Skalėjos regionas ir visa Kalabrija ne veltui vadinama puikiu istorijos, kultūros ir gamtos grožio deriniu. Turistai taip pat gali mėgautis ramybe jūros skalaujamame Belvedere Marittimo bei jau minėtuose Skalėjos ir Diamantės miesteliuose.

Turint daugiau laiko, verta užsukti ir į visai šalia Skalėjos esantį Maratėjos miestelį, virš kurio įspūdingai iškilusi viena didžiausių pasaulyje, 21 metrų aukščio Kristaus Atpirkėjo statula. Leidžiantis į kruopščiai suplanuotą ekskursiją, vos per kelias valandas pasieksite itin unikalų, olose išskaptuotą vieną seniausių pasaulio miestų Materą. Ne taip toli – keliautojus traukianti ir muziejumi po atviru dangumi vadinama Pompėja. Visai šalia jos – apsilankymo vertas Neapolis ir jame kepamos nuostabaus skonio picos.

Neapolis. Shutterstock nuotr.

„Tuo metu keliaujant į pietus taip pat galima prisiliesti prie istorijos ir aplankyti įspūdingus pajūrio miestelius kaip Tropėja ir Scila, gražiausiomis Kalabrijos vietomis vadinamas Costa Degli Dei ir Costa Viola pakrantes. Svarbu ir tai, kad kelionė neprailgs – maršrutas driekiasi visai palei jūrą. Dėl daugybės lankytinų vietų, gražių kraštovaizdžių, turistams siūlomų gausybės pramogų bei ekskursijų Skalėjos regionas bei visa Kalabrija yra puikus pasirinkimas vasarą pratęsti norintiems keliautojams“, – pasakojo S. Vaitelė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių