„Lifosos“ administratoriaus kandidatūrą V. Gapšys siūlo leisti pasiūlyti ir įmonei

Seimo narys siūlo sankcionuotos įmonės valdybai suteikti galimybę labiau bendradarbiauti su valstybe skiriant laikinąjį administratorių – finansų ministrui arba Lietuvos bankui valdyba  galėtų pasiūlyti jo kandidatūrą ir administravimo sutarties projektą.

Nauja tvarka būtų aktuali Kėdainių fosforo trąšų gamyklai „Lifosa“.

Tokias Tarptautinių sankcijų įstatymo pataisas Seime įregistravo „darbietis“ Vytautas Gapšys: „Nežinau, ar juos tenkintų. Teatsidaro diskusija“.   

„Kad įmonė veiktų, turi būti balansas ir tarp savininko, ir tarp įmonės interesų. Dabar Finansų ministerija paskiria administratorius, su kuriais (įmonė – BNS) nepavyksta susikalbėti, reikia įtraukti Seimo komitetus, valdžios atstovus tam, kad būtų gyvybė palaikoma įmonėje“, – BNS teigė parlamentaras.

Dabar pretendentus į laikinojo administratoriaus pareigas atrenka Valdymo koordinavimo centras, o jį skiria finansų ministras. 

V. Gapšys sako, kad įmonės atstovų siūlomas kandidatas turėtų atitikti Vyriausybės nustatytus reikalavimus. 

„Gal įmonė būtų suinteresuota pasiūlyti tarptautinę kompaniją ir mokėti jai žymiai didesnį atlyginimą, – nes administratoriui jį moka įmonė, – kad tas administratorius veiktų kompetentingiau“, – kalbėjo V. Gapšys.

Jo teigimu, jeigu įmonės siūlomas kandidatas finansų ministrui netiktų, jis jo neskirtų. Pasak V. Gapšio, administratorius netaptų „įmonės žmogumi“, nes valstybė galėtų numatyti daugybę saugiklių.

„Nei įmonės pelnas, nei dividendai be valstybės žinios neišeitų. Pelnas būtų reinvestuojamas tik tam tikrose specifinėse vietose. Daug saugiklių galime įsivesti“, – kalbėjo parlamentaras.  

Pasak jo, „Lifosa“ anksčiau buvo daugiausia pelno mokesčio sumokančių įmonių 50-tuke. 

„Kalbame apie vienaragius, bet čia milijardo vertės įmonė, kuri moka pelno mokestį, kurio vienaragiai nemoka, nes tiesiog jo neuždirba, o mes ją lyg ir nurašome“, – teigė jis.  

V. Gapšys žada surinkti būtinus parašus (mažiausiai 29), kad pakeitimas būtų įtrauktas į Seimo posėdžių darbotvarkę.

„Diskusija apie „Lifosos“ veiklą bus. Padarysiu viską, kad Vyriausybė to klausimo nepamirštų“, – teigė jis.  

Nuo gegužės 24-osios laikinąja „Lifosa“ administratore metams paskirta Gintaro Adomonio vadovaujama bendrovė „Valnetas“, dirbanti su advokatų profesine bendrija „Noor legal“ ir finansinių technologijų įmone „Banking lab“. Jos privalo užtikrinti, kad iš įmonės sandorių naudos negautų sankcionuoti asmenys.

Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ su „Lifosos“ nepriklausoma profesine sąjunga prie Vyriausybės rūmų trečiadienį  ilniuje rengia mitingą, siekiant apsaugoti bendrovę nuo planuojamo uždarymo ir atkreipti dėmesį į grėsmę prarasti darbą.

Liepos 3-iąją bendrovę valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, kad „Lifosa“ gali būti laikinai konservuojama, o su šalies valdžia nepavykus sutarti dėl jos veiklos normalizavimo bus konsultuojamasi dėl gamyklos likimo apskritai.

„Lifosos“ vadovas ir jos akcininkės „EuroChem“ darbuotojas Andrijus Savčukas birželį sakė, kad dėl daugiau nei metus trunkančių apribojimų bendrovė, kurioje dabar dirba apie 900 žmonių, jau prarado apie 100 mln. eurų pajamų.

Pernai kovo 9-ąją Europos Sąjungai paskelbus sankcijas Kremliui artimam Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai buvo įšaldytos „Lifosos“ sąskaitos, įmonė nuo to laiko dirba su pertraukomis.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė A. Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į ES sankcionuojamų asmenų sąrašą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių