Metų renovacijos projekto rinkimuose – ypatingas dėmesys Kauno daugiabučiams

Net trys Kauno daugiabučiai šiais metais dalyvauja Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) organizuojamuose Metų renovacijos projekto rinkimuose. Tai namai, stovintys Pramonės pr. 45 ir 41, Muravos g. 11, kurių gyventojai jau gali džiaugtis sumažėjusiomis sąskaitomis už šildymą ir pagerėjusia gyvenimo kokybe.

Pramonės prospekte esančių pastatų atnaujinimo darbus palengvino tai, kad namai yra labai panašūs ir stovi greta vienas kito, sakė projekto įgyvendinimu rūpinęsis daugiabučių administratorius Giedrius Dekaminavičius: „Šių dviejų daugiabučių atnaujinimo procesas vyko lygiagrečiai – gyventojų apklausos, sutarčių parengimas, konkursų paskelbimas. Jo metu dirbo tas pats rangovas, darbai pabaigti tuo pačiu metu. Abu daugiabučiai pastatyti panašiais metais, devynių aukštų, 72 butų, vienas nuo kito per 30 m, todėl šie namai – tarsi du Kauno broliai.“

Ramūnas Gatautis, Muravos gatvėje stovinčio daugiabučio renovacijos administravimo paslaugas teikusios įmonės atstovas, pasakojo, kad imtis modernizacijos šiame pastate paskatino pačių gyventojų atsakingas požiūris į savo nuosavybę ir bendrijos pirmininkė, kuri sugebėjo suburti namo bendruomenę bendram tikslui: „Procesas nėra greitas ir paprastas, tačiau kas jį įveikia, džiaugiasi tuo ilgus metus.“

Suvartojama mažiau šilumos energijos

Visų trijų daugiabučių gyventojai gali džiaugtis sumažėjusiomis sąskaitomis už šildymą. Pramonės prospekte esančių namų energijos suvartojimas ypač išryškėja lyginant jį su greta stovinčiu nemodernizuotu pastatu.

„Viešai prieinamais duomenimis, matome, kad šalia esančio nerenovuoto daugiabučio gyventojai vidutiniškai už šilumą moka 12,54 Eur kWh/kv. m. Renovuotų – beveik 60 proc. mažiau – 4,69 Eur kWh/kv. m. Projekte taip ir buvo numatyta – pasiekti B klasę ir apie 60 proc. mažesnį šilumos suvartojimą“, – teigė G. Dekaminavičius.

  2023 m. sausį Muravos g. 11 daugiabutis šildymui sunaudojo 8,955 kWh/kv. m – suvartojimas sumažėjo nuo dviejų iki keturių kartų.

Investicija į ateitį

Svarbu atkreipti dėmesį, kad renovacija iš karto išsprendžia kelias problemas ir padidina būsto vertę: „Senos statybos namams tvarkyti vamzdyną ar kitas instaliacijas anksčiau ar vėliau vis tiek reikės. Renovavus ne tik sumažinamas šilumos suvartojimas, bet ir užtikrinama, kad po kelerių metų koks stogas neprakiurs ar nekils vamzdyno avarija.“

Atliekant abiejų daugiabučių Pramonės prospekte renovaciją, buvo apšiltinti cokoliai, sienos, stogai, pakeisti seni langai, įstiklinti balkonai, sutvarkyti šilumos mazgai, sutvarkyti vamzdynai, šildymo sistemos.

Muravos gatvėje daugiabutyje apšiltintas stogas, fasadas, įstatytos naujos laiptinių ir tambūro durys, atnaujinti bendrųjų patalpų ir ketvirtadalis butų langų, įstiklinti balkonai, visiškai atnaujintos šildymo, karšto vandens sistemos, sutvarkyta elektros instaliacija, pakeisti šalto vandens, nuotekų, lietaus vamzdynai, sutvarkytas drenažas. Daugiabutyje sumontuota efektyvi ventiliacijos sistema, užtikrinanti kokybišką nuolatinį patalpų vėdinimą, ir įrengti atsinaujinančios energijos šaltiniai.

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja Metų renovacijos projekto rinkimuose, kuriuos inicijuoja APVA. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai, tačiau prieš tai rekomenduojama susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Svarbu įvertinti energinį efektyvumą, panaudotus atsinaujinančius energijos šaltinius, indėlį į aplinkosaugą, bendruomeniškumą ir projekto pranašumus gatvės, rajono ar net viso miesto mastu.

Apie konkurse dalyvaujančius projektus žmonės gali sužinoti nuo balandžio 7 d. „Facebook“ paskyroje „APVA daugiabučių modernizavimas“ ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsus bus galima atiduoti balandžio 21–27 d., o laimėtojai bus paskelbti balandžio 28 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ema

Ema portretas
Galima iš karto sumokėti už renovaciją, nereiks mokėti bankui palūkanų už paskolą, bus pigiau.

Nepasitikiu

Nepasitikiu portretas
Kad namus reikia tvarkyti, tai su tuo sutinku. Baisiai atrodo blokiniai namai, išraižyti gyslom. Bet visa bėda tame, kad žmogaus Lietuvoj niekas negina. Kas tikrina renovuojamų namų kokybę, kas tikriną sąmatą? Niekas. Turbūt, turėtų tai daryt administruojanti įmonė. Bet realiam gyvenime kas renovuoja daro ką nori. ir baisiausia, kad už nieką neatsako. Jei valstybė siūlo, tai reikia galvot, kam tai naudinga. Tik ne žmogui.Čia tas pats kaip su pensijų fondais. Valstybė dar ir primoka privačiam fondui.

Anonimas

Anonimas portretas
renka svieziai nutepliota ! rinkite kokia 5m tepliojimo !! durniu laivas
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių