Populiariausi mitai apie saulėtąją Maljorką: kiek juose yra tiesos?

  • Teksto dydis:

Viduržemio jūros skalaujama Maljorkos sala visus metus lepina šiltais orais, žavi nuostabia jūra ir gamta, atvykėliams siūlo pirštus apsilaižyti verčiantį maistą. Vilioja ir išvystyta turizmo infrastruktūra, turistams pritaikytos pramogos ir palyginti neaukštos kainos.

Deja, su šia Ispanijos sala susiję ir įvairūs mitai, kurie gali sulaikyti nuo kelionės čia ne vieną kokybiškų atostogų išsiilgusį keliautoją.

„Dauguma mitų apie šią didžiausią Ispanijos salą – klaidingi. Maljorka sparčiai keičiasi bei turi nemažai ką pasiūlyti komfortiško poilsio ieškantiems turistams. Saloje apsilankius vos vieną kartą tampa aišku, kad ji patiks visų skoniams – čia veiklos tikrai ras ieškantys linksmybių, gamtos mylėtojai, šeimos su vaikais ar romantiškų atostogų norintys keliautojai“, – sakė Sigita Vaitelė, „Tez Tour“ produkto vadovė.

Ji apžvelgia gajausius mitus apie Maljorką ir papasakoja, kas poilsiautojus labiausiai žavi šioje saloje.

1 mitas: Maljorka – brangi sala

Kadangi Maljorka priklauso Ispanijai, saloje vyrauja šiai šaliai būdingos kainos. Žinoma, galima apsistoti ir itin prabangiuose vilose ant jūros kranto, tačiau norintys sutaupyti, tikrai ras nakvynių išties prieinamomis kainomis. O dar geresnių pasiūlymų galima įsigyti kelionę planuojant iš anksto ar ne pagrindinio sezono metu, kai vis tiek lepina šilti orai.

Maljorka. Shutterstock.com nuotr.

„Maljorkoje galima paragauti išties puikių ir nebrangių tradicinių patiekalų, pavyzdžiui, aviena ir žirniais įdarytų pyragėlių empanadų, tradicinio Maljorkos daržovių patiekalo tumbet bei vietinių saldumynų. O sutaupyti galima išbandant Maljorkoje populiarų gatvės maistą ar gaminant patiems – produktų kainos kartais net mažesnės nei Lietuvoje“, – pasakojo S. Vaitelė.

2 mitas: triukšmas, alkoholis ir vakarėliai iki ryto

Maljorka ir aplinkinės salos daug kam asocijuojasi su niekada nesibaigiančiais vakarėliais. Naktinės pramogos tokiuose populiariuose kurortuose kaip Ibiza, Magalufas ir tam tikruose Palmos kvartaluose būdavo dažnai palydimos nesaikingo alkoholio vartojimo, didžiulio triukšmo ir paliekamų šiukšlių. Dėl to ypač kritikuotas specialiai dėl vakarėlių ar švęsti bernvakarių į salą nusprendęs atvykti jaunimas.

Toks salos įvaizdis buvo itin populiarus ilgą laiką, tačiau po įvestų ir nuolat griežtinamų ribojimų padėtis pradėjo drastiškai keistis.

„Dar 2020 m. priimti įstatymai, kuriais uždraustos laimės valandos, gėrimų pasiūlymai „du už vieną“, keliavimo iš baro į barą pramoga ir prekyba alkoholiu parduotuvėse nuo 21 iki 8 val. ryto. Šiemet taisyklės dar labiau sugriežtintos, Maljorkos kurortuose Ljukmachore, Palmoje ir Kalvijoje nebeleidžiama alkoholio vartoti viešose vietose. Atbaido ir iki 3 tūkst. eurų siekiančios nuobaudos“, – paaiškino „Tez Tour“ atstovė.

Shutterstock.com nuotr.

3 mitas: saloje trūks veiklos

Realybė yra visai kitokia. Dėmesio verta mažąja Barselona vadinama ir įspūdingu senamiesčiu žavinti salos sostinė Palma su tokiais objektais kaip gotikinė La Seu vadinama miesto katedra, karališkieji Palau de l‘Almudaina rūmai, Arabų pirtys ir Borno pasažas.

Lankantis Palmoje, senoviniu traukiniu galima išvykti į nepaprasto grožio Soller miestą – kelionės metu kertama kalnų grandinė, vykstama tuneliais ir viadukais. Verta aplankyti ir Alkudiją, kuri užburia savo originalia architektūra, Poljensa, Fornalutx, Can Picafort ir daugybę kitų miestelių.

„Keliautojų taip pat laukia ir unikali kulinarinė kelionė, kuri susideda iš skonio receptorius galinčių nustebinti „Michelin“ bei daugybės vietinių kavinių ir restoranų pasiūlymų, gausaus jūros gėrybių asorti. Šiaurinėje Maljorkos dalyje klesti ir keli vyno regionai, įskaitant Binissalem ir Pla i Llevant vynuogyvus, kuriuose auginamos Manto negro ir Moscatel vynuogės“, – pristatė kelionių ekspertė.

Shutterstock.com nuotr.

4 mitas: Maljorka – tik suaugusiųjų poilsiui

Saloje yra puikių kurortų ir viešbučių šeimoms su vaikais, tik svarbu išsirinkti tinkamiausią.

„Ilgus smėlio paplūdimius ir seklų įbridimą į jūrą siūlo salos kurortai Alkudija, Port de Pollença, Cala Millor. Cala d'Or garsėja savo gražiomis įlankomis ir ramia kurorto atmosfera, kurioje gausu pėsčiųjų zonų, o Palma Nova gali pasiūlyti ne tik smėlio paplūdimius, bet ir vandens parką, mini golfą vaikams“, – vardijo S. Vaitelė.

Su vaikais verta užsukti ir į Palmos akvariumą ir susipažinti su jūros gyvūnija, išbandyti interaktyvius užsiėmimus, leisti laiką didelėje žaidimų aikštelėje. O Santa Ponsa mieste įsikūrusiame nuotykių parke „Jungle Parc“ siūloma laipioti medžiuose įrengtomis trasomis, skirtomis įvairaus amžiaus vaikams.

Shutterstock.com nuotr.

5 mitas: perpildyti paplūdimiai

Maljorkoje gausu ne tik didelių paplūdimių šalia pagrindinių salos kurortų.

„Šiaurės vakarų pakrantėje, netoli Sa Calobra miestelio esantis Cala Tuent paplūdimys yra gražus ir gana nuošalus. Aplink esantys kalnai jam suteikia žavesio, o dėl atokios vietos čia paprastai būna mažiau žmonių. Es Caló des Moro paplūdimys netoli Santanyí miestelio yra nedidelėje įlankoje su krištolo skaidrumo vandeniu. Iki jos reikia šiek tiek pakeliauti, o tai padeda išvengti minios turistų“, – kalbėjo S. Vaitelė.

Mažiau žinomi taip pat Cala Llombards, Cala Varques, Cala Murta, Cala Mondragó paplūdimiai, galintys pasiūlyti privatesnį poilsį ir ramesnę atmosferą.

Shutterstock.com nuotr.

6 mitas: Maljorkos gamta nesužavės

Maljorka turi daugybę nuostabių gamtos stebuklų, parkų, rezervatų, kurie siūlo įspūdingus kraštovaizdžius ir laukinės gamtos stebėjimą, o jos kalnų keliai yra labai vaizdingi, vieni gražiausių visoje Ispanijoje.

Salos šiaurėje driekiasi į UNESCO paveldo sąrašą įtraukta Serra de Tramuntana kalnų grandinė, žavi tankūs pušynai. Šios vietovės puikiai tiks ir aktyvesnį poilsį mėgstantiems keliautojams – jie galės išbandyti dviračių ir pėsčiųjų takus rezervatuose, aplankyti Albuferos gamtos parką, leistis į žygį garsiajame Sa Calobra tarpeklyje ar Torrent de Pareis kanjone.

Gamtos norintys keliautojai taip pat gali aplankyti įspūdingus Coves del Drach urvus su didžiausiu Europoje požeminiu Martelio ežeru, pakilti kalnų keliuku iki Cap de Formentor iškyšulio.

Shutterstock.com nuotr.

7 mitas: verta atostogauti tik pietinėje salos dalyje

Planuodami atostogas Maljorkoje, keliautojai dažnai galvoja, kad geriausius paplūdimius ir viešbučius ras tik salos pietuose. Tačiau jų gausu ir šiaurinėje Maljorkos dalyje.

Čia galima aplankyti daugybę didelių bei mažų įlankų, atsipūsti žadą atimančiuose Cala Ratjada, Playa de Muro, Playa de Pollenca, Platja de Formentor, Playa de Alcudia ir Playa can Picafort paplūdimiuose. Maljorkos šiaurėje išvystyta keliautojams skirta infrastruktūra, jie gali rinktis iš daugybės kokybiškų viešbučių tinklų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių