„Rheinmetall“ atėjimas: meras tikisi impulso regionui, seniūnija – atsargi

Radviliškio rajono meras Kazimieras Račkauskis sveikina „Rheinmetall“ planus Baisogalos apylinkėse statyti amunicijos gamyklą ir teigia, jog tai paskatins įvairiapusį regiono vystymąsi.

Tuo metu Baisogalos seniūnija į ketinimus žiūri atsargiai ir laukia daugiau informacijos.

Septyni šaltiniai, didžioji dalis kurių kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, BNS patvirtino, jog Vokietijos gynybos pramonės milžinės amunicijos gamyklą svarstoma statyti Radviliškio rajone, netoli Baisogalos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) valdomoje valstybinėje žemėje.

„Viskas kaip ir tvarkoje, vertiname teigiamai, vertiname pozityviai. Manau, kai tokios įmonės ateina į rajoną, reikia tiktai džiaugtis“, – BNS pirmadienį sakė K. Račkauskis.

Jis pridūrė apie galimą „Rheinmetall“ atėjimą žinių neturėjęs ir labai tikintis, kad informacija pasitvirtins.

Pasak mero, naujų darbo vietų Radviliškio rajone atsirastų ne tik gamyklai įdarbinant žmones, bet ir „aplinkinėse, aptarnavimo sferose“.

„Gali satelitiniai investuotojai burtis, nes tokiai gamyklai, turbūt, visko reikės – ir apgyvendinimo, ir maitinimo, ir transporto, ir kitos sferos, kurios tikrai duos teigiamą impulsą mūsų rajonui“, – kalbėjo Radviliškio rajono meras.

Anot jo, sprendimus dėl tokio objekto galimų statybų priima ne savivalda, „vyriausybiniu lygiu yra sprendžiami šitie dalykai ir užtikrinti, kad šimtu procentų bus ar nebus, ne mano (mero – BNS) kompetencijoje“.

„Žinau, kad buvo renkamasi tarp keleto rajonų ir anksčiau gandų būdavo, kad kažkur vyksta stebėsena, bet dabar, kai pasirodė viešojoje erdvėje, (...) prisipažinsiu, kad nežinojau, apie kurį sklypą konkrečiai kalbama, bet pamąstymų buvo“, – teigė K. Račkauskis.

„Žaibas iš giedro dangaus“

Baisogalos seniūnė Renata Masiulienė BNS teigė nieko nežinojusi apie „Rheinmetall“ ketinimus, pirmadienio rytą pasirodžiusi žinia jai „buvo kaip žaibas iš giedro dangaus“.

„Žaibas negali būti džiugus, nes tai karinis objektas, nėra investicija, kad kokius langus gamintų ar dar kažkas. Bet, pagalvojus iš kitos pusės, kažkur tokie dalykai turi būti statomi. Gerai, kai ne mūsų kieme, bet atsitinka, kad ir į tavo kiemą beldžiasi“, – kalbėjo seniūnė.

Žaibas negali būti džiugus, nes tai karinis objektas, nėra investicija, kad kokius langus gamintų ar dar kažkas. Bet, pagalvojus iš kitos pusės, kažkur tokie dalykai turi būti statomi. Gerai, kai ne mūsų kieme, bet atsitinka, kad ir į tavo kiemą beldžiasi.

„Pas mane yra bendruomenės pirmininkas, jis šiaip išsigandęs, nes turime ūkininkų aplink, turime nemažą įmonę „Granulita“, kuri investicijų daug (padariusi – BNS) ir plėtra gali stabdytis. Nežinome, kaip vertinti, per daug viskas šviežia“, – pridūrė R. Masiulienė.

Ji pažymėjo, kad Baisogalos seniūnija yra trečia pagal dydį Radviliškio rajone, čia gyvena 3,6 tūkst. žmonių.

„Jeigu kalbėtume apie plotą, kuris priklauso LSMU, jis yra visiškai šalia Baisogalos miestelio, kuris turi apie 1,8 tūkst. gyventojų. Jeigu toks didelis plotas, gali ribotis su Augmėnų kaimu, tai yra didesnės gyvenvietės nei visai pavienės sodybos“, – nurodė Baisogalos seniūnė

Apie „Rheinmetall“ planus Lietuvoje statyti amunicijos gamyklą dar kovo viduryje patvirtino įmonės vadovas Arminas Pappergeris (Arminas Papergeris), tačiau iki šiol numanoma gamyklos vieta nebuvo skelbiama.

Premjerė Ingrida Šimonytė su LSMU rektoriumi Rimantu Benečiu pirmadienį per susitikimą turėtų aptarti galimą žemės perdavimą gamyklos reikmėms.

„Rheinmetall“ dominantis sklypas šiuo metu naudojamas universiteto Gyvulininkystės instituto veikloje.

Čia auginami pašarai gyvuliams, genofondiniai (nykstančios arba kritinės veislės) galvijai, gyvuliai, arkliai, paukščiai, kurie naudojami instituto atliekamuose moksliniuose tyrimuose bei studentų praktiniuose užsiėmimuose.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė praėjusią savaitę teigė, kad susitarimus su „Rheinmetall“ dėl 155 mm artilerijos amunicijos gamyklos statybų Lietuvoje tikimasi pasirašyti per artimiausias dvi savaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cianidas

Cianidas portretas
Kiek visiems džiaugsmo,pirksim šautuvą,bet ne arklį su plūgu.Mirtim maitinsimės

Nesudetinga

Nesudetinga portretas
paversti taikiniu savo sali,jei uz tai mokama i kisene grynais.

Bus gamykla, bus darbai

Bus gamykla, bus darbai portretas
Bus pinihigai gyventojams
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių