A. Tapinas apie „Contribee“ dramą: išsilaižysime ir dirbsime toliau

Teisėsaugai tiriant galimą buvusio rėmimo platformos „Contribee“ vadovo Gedimino Ratkevičiaus lėšų pasisavinimą iš platforma besinaudojančių kūrėjų, „Laisvės TV“ vadovas Andrius Tapinas atmeta įtarimus, kad šią viešąją įstaigą valdanti bendrovė „Laisvės Media Group“ turėjo planų kurti alternatyvią sutelktinio finansavimo platformą.

„Ne, tikrai nekursim. Kažkada buvo tokia sąmokslo teorija sukurta, kad dabar arba „Laisvės TV“ (...), ar „Laisvės Media Group“, ar bet kokia kita mūsų įmonė (susikurs – ELTA) kažkokią sistemą ir tada pradės iš „Contribee“ pritraukinėti klientus“, – Eltos laidoje „Verslo požiūris“ antradienį sakė A. Tapinas.

Savo feisbuko paskyroje A. Tapinas rašė, kad, sužinojęs apie įmonėje „Contribee“ vykstančius galimai neskaidrius procesus, svarstė galimybes „Laisvės TV“ valdančiai „Laisvės Media Group“ išpirkti įmonės akcijas. Visgi, kaip pridūrė visuomenininkas, sulaukus „Contribee“ valdybos pirmininkės įtarimų, kad toks A. Tapino žingsnis atrodo kaip „prisidėjimas prie įmonės veiklos perėmimo“, „Laisvės Media Group“ tokių ketinimų atsisakė.

„Laisvės TV“ vienintelis interesas buvo išvengti finansinių nuostolių ir ieškoti sprendimų, kaip „Contribee“ konfliktas gali būti išspręstas ir įmonės veikla tęsiama skaidriai ir aiškiai“, – rašė visuomenininkas.

„Vis dėlto aš manau, kad patikima, tvariai dirbanti tokia sistema tikrai labai brangiai kainuoja. Ir jeigu tu neplanuoji daryti verslo, turbūt čia yra nepagrįstos investicijos“, – antradienį tikino A. Tapinas.

Po žiniasklaidoje pasirodžiusios informacijos apie prokuratūros atliekamus tyrimus, susijusius su „Contribee“, iš platformos šią savaitę paskelbė besitraukianti žurnalisčių Ritos Miliūtės ir Birutės Davidonytės įkurta platforma „Redakcija“, tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“, turinį apie kriminalus kuriantis Dailius Dargis.

„Yra platformos, kurios veikia, mes jas tikriname. (...) Tiesiog reikia diversifikuoti savo rėmėjus, kurti turinį ir grąžinti juos atgal – ar į „Laisvės TV“, ar į „Redakciją“, ar į „Sieną“, ar pas Dailių Dargį, ar kitur“, – kalbėjo „Laisvės TV“ įkūrėjas.

Kaip pridūrė visuomenininkas, pati „Laisvės TV“ nusprendė paramos veiklai rinkimą diversifikuoti ir ateityje tai daryti dviejose platformose.

„Atsitiko situacija, kai vienas žmogus iš principo paėmė įkaitais visą sistemą ir padarė tikrai nemažų nuostolių, kuriuos reikės išsilaižyti. Bet situacija, manau, ekosistemoje bus išspręsta, išsilaižysime ir dirbsime toliau“, – pažymėjo visuomenininkas.

Atsitiko situacija, kai vienas žmogus iš principo paėmė įkaitais visą sistemą ir padarė tikrai nemažų nuostolių.

Prokuratūrai vykdant su sutelktinio finansavimo platforma „Contribee“ susijusį tyrimą, generalinė prokurorė Nida Grunskienė antradienį žurnalistams Seime taip pat sakė, kad įtarimai kol kas niekam nėra pareikšti.

Pirmadienį tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas paskelbė, kad buvęs bendrovės direktorius Gediminas Ratkevičius iš platforma besinaudojančios nevyriausybinės organizacijos „Blue/Yellow“ sąskaitos pasisavino daugiau nei 130 tūkst. eurų.

Kaip nurodė pati organizacija, tam tikros sumos trūkumas sąskaitoje metų pradžioje pastebėtas buvo, tačiau, pasikreipus į „Contribee“, lėšos buvo sugrąžintos, tad organizacija nuostolių nepatyrė.

Kaip skelbė naujienų portalas „Delfi“, įmonės direktorius Adrijus Jakučionis platforma besinaudojančius kūrėjus laišku informavimo apie buvusio vadovo Gedimino Ratkevičiaus atleidimo aplinkybes. Teigta, kad vienas „Contribee“ akcininkų buvo atleistas iš pareigų, nes su įmone sudarė paskolos sutartį.

Pats G. Ratkevičius apie planus parduoti turimas platformos „Contribee“ akcijas paskelbė antradienį, kartu jis prisiėmė visišką atsakomybę už įmonėje susidariusią situaciją. Leidimo parduoti akcijas G. Ratkevičius ketina prašyti rugpjūčio 21 d. vyksiančiame visuotiniame „Contribee“ akcininkų susirinkime.

A. Jakučionio teigimu, praeityje „Contribee“ taip pat laiku neteikė finansinių deklaracijų. Kaip portalui nurodė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), mokestinė bendrovės nepriemoka siekia 73 tūkst. eurų. Šių metų birželio pabaigoje įmonė buvo skolinga „Sodrai“ 3,2 tūkst. eurų, o rugpjūčio 8 dieną skola tesiekė 6 eurus.

Finansines ataskaitas Registrų centrui „Contribee“ paskutinį kartą teikė už 2021 metus, tuomet įmonės nuostoliai siekė daugiau nei 51 tūkst. eurų, pajamos sudarė 26,9 tūkst. eurų.

Anot portalo, „Contribee“ turi 13 akcininkų: 31,5 proc. priklauso A. Jakučioniui, 30,34 proc. – G. Ratkevičiui, 16 proc. – Mantui Michalauskui, įkūrusiems įmonę 2020 metais. Dar 10,5 proc. bendrovės akcijų turi „Antrasis koinvestavimo fondas“, likusias – smulkesni investuotojai.

Lietuvos kūrėjai į „Contribee“ vis labiau ėmė pereiti 2022 metais, kai prasidėjus karui Ukrainoje jos konkurentė amerikietiška platforma „Patreon“ neleido Ukrainos kariams pervesti paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senas kavenskas

senas kavenskas portretas
Na , ir kaip neprisiminsi šauniojo kareivio Šveiko ? Kai jo paklausė - ką daryti kareiviui , jeigu jisai atakos metu įkris į srutų duobę ? Šveikas atsakė - išsilaižyti ir pulti toliau !

Anonimas

Anonimas portretas
Laižykit Tapinai, laižykis , tik neužspring belaižydamas

Klaustukas

Klaustukas portretas
Kurią vietą pas dramą labiausiai traukia laižyti ponas A.Tapinai ?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių